Cristian Moș, candidatul USR PLUS pentru Președinția Consiliului Județean Timiș, are 37 de ani și este tatăl unei fetițe de 5 ani și jumătate, Ruxandra, și al unui băiețel de 2 ani, Ștefan. Locuiește cu familia sa în Dumbrăvița, de unde vine zilnic în Timișoara cu motocicleta.
Geaca de piele și cizmele de motociclist nu se potrivesc cu portretul clasic al politicianului din România, iar el știe asta. Totuși, nu vrea să pară ceea ce nu e. Dacă îl vezi pe stradă, sigur nu-ți dai seama că este președintele celei mai puternice și numeroase filiale USR PLUS din România.
Este ora 19:28, când se aude motocicleta lui în zona în care ne-am dat întâlnire. Își dă jos casca și intră grăbit în cafeneaua unde urma să-mi dea interviul.
Nu-i place să întârzie și nu are răbdare să caute locuri de parcare, probabil și de asta motocicleta este vehiculul lui preferat.
Cristian Moș: Hai să-i dăm drumul.
R: Unde te-ai născut?
Cristian Moș: M-am născut în Petroșani, dar nu am trăit acolo, ci în Baia Mare. Sunt un maramureșean adoptat de Timișoara în timpul facultății.
R: Ce facultate ai terminat?
Cristian Moș: Politehnica, Facultatea de Electronică și Telecomunicații.
R: Știu că ai început să practici artele marțiale încă din copilărie, mai practici și astăzi?
Cristian Moș: Da, practic arte marțiale de când mă știu, fac parte din școala Shin Do Ryu, care studiază bushido ca formă de artă marțială tradițională. În general mă feresc să vorbesc despre acest subiect pentru că în momentul de față artele marțiale sunt privite stric ca o formă de autoapărare, dar adevărul este că întreaga filosofie din spatele acestei arte este una care, cred eu, trebuie transmisă din generație în generație. Samuraii sunt acei oameni care se află în serviciul altor oameni, iar de astfel de oameni cred că are mare nevoie umanitatea în această perioadă.
R: Umanitatea, dar și județul Timiș?
Cristian Moș: Cu siguranță și județul Timiș. După 30 de ani în care am fost conduși doar de baroni locali, care se gândeau doar la propriul buzunar, cred că timișenii merită o echipă de oameni care să fie conștienți că ei sunt în serviciul cetățenilor. Aș spune o echipă de samurai, dar n-am vorbit încă cu colegii mei să-i întreb dacă le surâde să ne spunem așa.
R: Cât de importanți sunt colegii tăi pentru tine?
Cristian Moș: Cine își imaginează că poate să facă lucrurile de unul singur, ori e naiv, ori ne minte. Cred că unul dintre atuurile USR PLUS este tocmai spiritul ăsta de echipă care ne definește. Pentru mine, echipa înseamnă familie. Și, ca în orice familie, unii suntem mai căpoși, alții mai împăciuitori, unii mai muncitori, alții foarte creativi – dar tocmai diversitatea asta ne face extrem de buni. Pot sta să-ți vorbesc ore întregi despre oamenii din echipa USR PLUS și nu am cum să mă plictisesc. În ultimii patru ani, am fost responsabil de extinderea filialei USR Timiș, am bătut județul în lung și-n lat și am cunoscut cei mai curajoși oameni din județ. Oameni care trăiesc în comunități mici, unde fiecare se știe cu fiecare și care, în ciuda acestui fapt, au format filialele unui partid nou și au început să se lupte cu „boierii” localităților. Echipa USR PLUS Timiș este formată atât din candidații pe care îi vedeți pe lista Consiliului Județean Timiș, a Consiliului Local Timișoara, a primăriilor și consiliilor din întreg județul – cât și din parlamentarii și europarlamentarii USR PLUS.
R: Care sunt planurile USR PLUS pentru județul Timiș?
Cristian Moș: Cred că primul pas pe care e necesar să-l facem în primele luni de mandat este să depolitizam Consiliul Județean Timiș și toate instituțiile din subordinea acestuia.
Eu nu pot să înțeleg de ce încă se mai practică sistemul cu „pile, relații și cunoștințe”?!
Adică, eu, ca politician, îți spun cât se poate de sincer că îmi doresc să mă înconjor doar de oameni extrem de competenți, nu mă interesează ce culoare politică au, dar să fie extrem de bine pregătiți, muncitori și profesioniști. De ce?
Pentru că vreau rezultate. Vreau centura terminată, vreau drumuri județene bine realizate, vreau un stadion nou pe bune, vreau parcări la intrarea în Timișoara, vreau o zonă metropolitană care să facă din județul Timiș un model pentru întreaga țară. Vreau rezultate și nu am cum să le obțin cu firme de partid care nu vor decât să fure la cantitatea de materiale folosite sau la calitatea lor. E incredibil că vin în fața noastră și ne cer votul niște oameni despre care știm 100% că au legături cu corupți, cercetați penal și chiar și cu condamnați penal.
Cum aș putea eu să apar în fața oamenilor, peste patru ani fără rezultate?! Sau cu niște rezultate mediocre: „am tras canalizarea la 10 case, am asfaltat 30 km de drum județean, am făcut un studiu de fezabilitate”.
R: Ți se reproșează că îi critici prea mult pe contracandidații tăi și că nu vorbești destul despre planurile voastre pentru județ.
Cristian Moș: Da, am auzit și eu asta, asta le place să spună. Ne ignoră atunci când ne prezentăm viziunea, dar ne critică cum îndrăznim să spunem ceva de rău despre modul în care au făcut ei administrație până acum.
Normal că avem planuri concrete pentru județ. În primul rând, vom termina absolut toate proiectele care au stagnat în ultimii ani. De la Castelul Huniade, care a fost construit în 7 ani, dar la reabilitarea căruia se lucrează de peste 14 ani, până la parcările promise de ani de zile. Despre lucrările absolut banale și firești de canalizare, asfaltare și apă potabilă nu-mi vine să cred că trebuie să vorbesc în 2020, în cel mai vestic județ din România, dar noi le vom finaliza evident.
Apoi vorbim de o viziune pe termen lung. Da, sunt unul dintre oamenii care vor mai mult și mai bine pentru timișeni.
Vreau ca toți timișenii să aibă opțiunea unui loc de muncă mai aproape de casă – iar asta înseamnă că voi face tot ce-mi stă în puteri să atrag mari investitori în județ. Nu voi uita niciodată ziua în care am aflat cum o mare fabrică de autovehicule din lume nu a venit în județul Timiș pentru că politicienii vechi le-au cerut… mită!
Nu-i mai putem lăsa pe oamenii ăștia să se joace cu destinele familiilor din Timiș. Timișenii trebuie să aibă opțiunea unui loc de muncă aproape de casă, pentru că doar în felul acesta părinții vor putea să rămână alături de copiii lor.
Poate cititorii tăi au auzit despre tânărul userist care vrea să aducă industria medico – farma în Timiș. Da, eu sunt.
La nivel mondial, acum, investitorii din această industrie caută diferite țări în care să se dezvolte. Dacă în momentul de față, Asia este locul în care dezvoltatorii de medicamente și aparatură medicală aleg să își producă materialele, acest 2020 care a venit cu pandemia de COVID Sars 19, a pus mari probleme Uniunii Europene, care a realizat că este momentul să se focuseze pe acest gen de investiții, la nivel european.
Știu toate astea pentru că, în viața de zi cu zi, proiectez aparatură medicală împreună cu echipa pe care o coordonez.
R: Toate astea sună bine, dar realist vorbind, chiar se poate ca Timișul să devină acel pol european de dezvoltare și producție de materiale medico farma?
Cristian Moș: Acum 20 de ani, dacă vă spunea cineva că Timișoara o să devin un hub propice pentru industria automotive, îl credeați?
Politicienii vechi duc lipsă de viziune – ei nu văd mai departe de mandatul pe care îl au. Dar nu așa se construiește un județ puternic din punct de vedere economic, unde viața de zi cu zi a oamenilor este una bună.
Împreună cu echipa pe care o coordonez, știu că putem să ducem Timișul acolo unde trebuia de mult să fie.
R: De ce crezi că USR PLUS a câștigat alegerile europarlamentare în județul Timiș?
Cristian Moș: De ce a pornit Revoluția din Timișoara? Timișorenii și timișenii au fost mereu ancorați în realitatea europeană. Sunt oameni care nu se lasă prostiți. Singura problemă până acum este că nu au avut de unde să aleagă. Din 2016, de când am apărut ca o alternativă la politicienii vechi, timișenii ne-au oferit încrederea lor.
Dar hai să-ți zic un mic secret, fix responsabilitatea asta și încrederea oamenilor ne dau putere. Și e foarte clar că nu avem voie să-i dezamăgim. După ’89 au apărut tot felul de personaje în politica locală, care promiteau luna și soarele de pe cer.
USR PLUS nu promite lucruri imposibile, tot ceea ce ne propunem să facem este ușor de măsurat și simplu de urmărit de către cetățeni – pentru că vom face totul cu maximă transparență și într-un permanent dialog cu cetățenii. Nu ne vom ascunde în birouri după preluarea mandatului, să facem noi ce știm că trebuie făcut și gata. Noi vom comunica permanent cu oamenii, așa cum ne-am asumat deja. Lunar, vom avea o întâlnire publică cu timișorenii și timișenii, tocmai pentru că suntem total altfel decât cei care apar doar din patru-n patru ani și doar promit.
R: Ce vei face pe 28 septembrie, după alegeri?
Cristian Moș: Acum o să-ți spun că o să dorm până la 9 dimineața, cum tot visez să ajung s-o fac de câteva luni. Dar adevărul este că probabil o să mă trezesc tot pe la 6, o să-i duc pe Ruxi și pe Ștefan la grădiniță, o să-mi iau motocicleta și o să mă întorc în sediul de campanie, de unde o să încep să sun toți candidații din județ ca să ne pregătim de etapa a doua: preluarea mandatelor de primari și consilieri locali.
Orice s-ar întâmpla la alegerile astea, timișenii câștigă – pentru că de acum înainte aleșii USR PLUS o să fie în 86 de localități din județ. Este un moment istoric și sper ca timișenii să-și dorească să fie parte din el și să ne ofere, pe 27 septembrie, acel vot care o să schimbe pentru totdeauna fața județului.
R: Ultima întrebare, cum ai intrat în politică?
Cristian Moș: În 2016 am completat un formular pe site-ul USR, de fapt pe atunci era USB – Uniunea Salvați Bucureștiul. Am zis că vreau un USB și-n Timișoara, că altă soluție nu există.
Cod mandatar: 21200251. Comandat de Partidul Uniunea Salvați România. Executat de Inform Media Press.
(154)
Citiți principiile noastre de moderare aici!