Reporter: Anul 2016 a fost anul partidelor antisistem. În Anglia a fost anul UKIP și Brexit, în SUA Trump a produs marea supriză, la fel cum a făcut-o și Bernie Sanders. USR este partidul antisistem, dar totuși diferit de cei expuși mai sus. În ce fel?
Nicușor Dan: La nivel de societate există o neîncredere în sistemul politic. Asta este clar. Dar, partidele și persoanele care s-au așezat pe acest trend sunt foarte diferite, în opinia mea. Însă, ce este clar este că e nevoie de o reformă a sistemului politic în sensul unei apropieri de oameni, deoarece în acest moment există o ruptură între clasa politică și oameni. În sensul acesta trebuie să reclădim încrederea și să ne apropiem de oameni. Acesta este un lucru pe care USR dorește să îl facă.
R:De aceea vine USR cu oameni noi, care nu au mai făcut anterior politică?
N.D.: România este într-o situație de criză. Încrederea în partidele politice e undeva la 10-12 la sută. Foarte mulți oameni nu merg la vot. Tocmai de aceea am ales sloganul „În sfârșit ai cu cine” și aducem în față oameni care în mod normal nu ar fi făcut în viața lor politică, nici nu s-ar fi gândit la asta. Oameni care sunt realizați profesional, au familii, au puțin timp liber și au decis să intre în viața politică ca un gest de sacrificiu personal pentru că au simțit că societatea merge într-o direcție total greșită.
R: Conform sondajelor de opinie, USR va obține la aceste alegeri un scor de 10-15 la sută și va deveni a treia forță politică din Parlament. Pe ce se bazează acest rezultat?
N.D.:Rezultatul pe care îl vom obține în alegeri va fi influențat de doi factori, unul pozitiv și unul negativ. Cel pozitiv se referă la așteptările societății pentru altceva, pentru onestitate în rândul clasei politice. Pe de altă parte, factorul negativ este legat de dezavantajul unor resurse limitate. Nu suntem dintre partidele care în ultimii 25 de ani au fost abonate la banul public. Pentru că, de fapt, România are nevoie de partide noi. Dacă noi am fi avut timpul și resursele necesare, scorul nostru pe care îl vom obține în alegerile din 11 decembrie ar fi fost mult mai mare față de așteptarea care există în societate.
R: Atât USR, cât și PNL susțin după alegeri un Guvern condus de Dacian Cioloș. Asta înseamnă că veți face alianță cu PNL?
N.D.: Nu se pune problema de alianță cu niciun alt partid. Nici înainte de alegeri, nici postelectorală. Vă aduc aminte că, la alegerile locale, noi am refuzat o alianță care mi-ar fi dat o șansă să devin primarul Bucureștiului. Tocmai pentru că ne respectăm publicul care ne dă încredere și pentru că ne considerăm diferiți de PNL. PNL are contribuția sa la modul în care a fost guvernată România în ultimii 26 de ani, la eșecul politicienilor din România. Clar nu vom negocia cu PNL și nu vom forma nicio alianță. Vom negocia exclusiv cu Dacian Cioloș. Cred că alegerea esențială este între un prim ministru rupt de politica de partid, care nu are nicio obligație față de baroni locali de nicio culoare și un prim ministru al baronilor locali. Asta este alegerea pe care românii urmează să o facă. O alegere între o Românie europeană, modernă, și o Românie teleormanizată, coruptă, cu șanse mici de a ieși din sărăcie.
R: În acest moment România, din punct de vedere geostrategic, este înconjurată de țări cu guverne prorusești. Cât de mult se simte influența Rusiei în alegerile de la noi?
N.D.: Trebuie să fi orb să nu vezi o influență crescândă a Moscovei în regiune. Avem exemplul Moldova, Bulgaria, Serbia și Ungaria. În opinia noastră și a majorității cetățenilor din România, orientarea României nu trebuie să fie decât către Uniunea Europeană și mai ales către NATO. Trebuie să ne respectăm obligațiile pe care le avem față de acești parteneri, inclusiv alocarea a 2 la sută din PIB pentru bugetul Apărării. Și trebuie să arătăm ca un stat care aparține Occidentului. Trebuie să avem stat de drept, trebuie să avem justiție funcțională în România, trebuie să avem instituții care funcționează. Și din punctul acesta de vedere este o diferență între un guvern care, chiar dacă a avut în anumite domenii anumite stângăcii, s-a poziționat onest și transparent față de actul de guvernare și o guvernare condusă fie de un prim ministru condamnat penal, fie de un fost premier care s-a urcat la Soci în avionul președintelui Turciei.
R: Care vor fi prioritățile USR după 11 decembrie?
N.D.:Sunt trei chestiuni importante. Prima este redefinirea omului politic. Dorim să promovăm politicieni apropiați de cetățean. Asta înseamnă că o să vedeți în atitudinea oamenilor de la USR preocuparea pentru interesul public și nu pentru interesul personal. O să vedeți dezbateri în Parlament și în toate comisiile de specialitate cu actori relevanți din societate: organizații profesionale, ONG-uri, organizații ale oamenilor de afaceri, sindicate, etc. Trebuie să deschidem Parlamentul oamenilor. De aceea o să vedeți un alt mod de a face politică. În al doilea rând trebuie să transparentizăm administrația și de aceea vom controla modul în care se fac achizițiile publice. În momentul de față că estimăm că furtul din bugetul public este undeva la 4-5 miliarde pe an. Și există modalități prin care orice persoană cu experiență în domeniul privat, cum sunt candidații noștri, poate controla modalitatea în care se fac achizițiile publice. De asemenea, vom prioritiza investițiile, atât în marea infrastructură, cât și cele pentru orașe și comune. Vrem și vom avea o administrație transparentă, o administrație eficientă în relația cu cetățeanul, care nu îl plimbă de la o ușă la alta. Și, în fine, din punct de vedere economic vrem ca România să devină un competitor global în anumite industrii cu mare valoare adăugată. Asta permite păstrarea în România a oamenilor care au competențe înalte, iar asta e și motivația personală a multor membrii USR, care acum se gândesc că copiii lor trebuie să plece din România. Și pentru asta trebuie să deparazităm întreg sistemul economic. Asta înseamnă și eliminarea interferențelor politice în economie și a controalelor nejustificate ale instituțiilor statului, dar și competiția onestă, precum și debirocratizarea domeniului. Pe de altă parte, înseamnă și curajul de a investi în zone în care România are o școală și are specialiști în diaspora. În domenii de viitor cum ar fi nanotehnologia, științele datelor sau biochimie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!