Reporter: Încercăm să îl cunoaștem, în câteva rânduri, prin întrebări și răspunsuri, pe unul dintre cei mai tineri candidați din județul Timiș pentru funcția de primar. Nu cel mai tânăr, pentru că Timișul are câteva exemple de primari care au câștigat deja mandate la vârste mult mai fragede și care au confirmat în localitățile lor, ba chiar au făcut performanță. Deci, cine este Claudiu Mihălceanu, candidatul pentru primăria Giarmata și de ce candidează el?
Claudiu Mihălceanu: Cine sunt eu? E o întrebare grea, pentru că, într-un fel sau altul, aceasta este o întrebare la care încerci să îţi răspunzi în fiecare etapă a vieţii. De fapt, fix această întrebare a stat la baza deciziei de a candida. Astăzi, sunt mult mai pornit decât mi-am imaginat să mă implic și să fac ceva pentru a-mi schimba viața, a mea și a celor din jur și vreau să fac asta acasă, aici unde m-am născut, unde am copilărit, unde m-am format ca om. Mi-era ușor să stau pe margine și să comentez din ”tribună” sau poate mi-era mai ușor să plec, la fel ca mulți alți tineri de vârsta mea care îsi construiesc un viitor cine știe pe unde. Am ales calea grea, ca să spunem așa, pentru că pur și simplu știu, după 12 ani în care am muncit în primăria Giarmata, că se pot face lucruri mult mai bine, mult mai multe și în sprijinul comunității. Ori dacă nu ai ”pâinea și cuțitul”, dacă decizia nu este la tine, nu ai cum să faci nimic la nivelul la care îți dorești. Din păcate, Giarmata a avut neșansa de a avea primari care nu au sprijinit tinerii să se dezvolte, nu au lăsat să crescă nimic lângă ei, dimpotrivă, le-a fost teamă să lase pe cineva să ia inițiativă pentru că într-o zi s-ar putea să le ia locul. Au preferat să îngroape orice idee bună. Cu această atitudine au pierdut toți locuitorii din Giarmata și Cerneteaz.
Reporter: dar totuși ați avut șansa de a fi viceprimar…
Claudiu Mihălceanu: Da, așa este, dar cum vă spuneam, din păcate, tot ce am făcut în calitate de viceprimar și-a asumat primarul sau, mai rău, a pus piedici să nu duc la capăt nici măcar proiectele mele. Vă dau un exemplu clar: sunt cel care a muncit pentru obținerea fondurilor europene pentru modernizarea serviciului pentru situații de urgență prin dotarea cu mașină de pompieri, de descarcerare, de intervenție etc. Din momentul în care s-au câștigat banii pe acest proiect, m-a scos din comisia de implementare, pentru că, asta este legea, primarul decide chiar și atribuțiile viceprimarului. Alte exemple, varianta ocolitoare până la centura Timișoarei, sau punerea în posesie a tuturor fermierilor cu pășuni pentru animale, eu am fost cel care a implementat sistemul de transmisie live a ședințelor de consiliu, tocmai pentru ca oamenii să vadă cine și ce decide la nivel de comună, un alt proiect de care sunt mândru este faptul că am reușit să conving să se treacă în subteran rețelele electrice și de telecomunicații din Cartierul Primăverii din Giarmata. Mai sunt proiecte dar cea mai mare satisfacție a mea este că am putut să îi ajut punctual pe oameni atunci când mi-au cerut ajutorul, iar oamenii nu uită. Revenind la întrebarea dvs, acești oameni m-au motivat în a lua decizia să candidez, mi-am dat seama, de la ei, că nu trebuie decât să îi asculți și să vrei să îi ajuți. Faptul că am pregătirea profesională, cea de economist, să știu cum trebuie întocmit un buget, cum să planifici cheltuielile, cum să urmărești ca lucrările să se facă bine și la timp, este un plus.
Reporter: Cum a fost această campanie electorală?
Claudiu Mihălceanu: Și frumoasă și urâtă, în egală măsură. Frumoasă pentru că am fost printre oameni primitori, am avut discuții foarte interesante și constructive pentru toți. M-am încărcat pozitiv la fiecare întâlnire și pentru asta le mulțumesc!
Urâtă pentru că am văzut la contracandidații mei, în special de la PSD și PNL, foarte multă minciună, agresivitate, ură! De la primarul Bunescu mă așteptam oarecum să vină cu promisiuni care mai decare mai gogonate, cum ar fi 3 bazine de înot, unul olimpic, unul pentru copii, altul cu apă termală, 1000 de apartamente, stadion cu 5 mii de locuri. Nu mai vreau să continui că mi-e rușine mie de rușinea lui, păi tu, primar de două mandate, stai cu țevile de canalizare în fața porților oamenilor și nu ești în stare, în 5 ani, să faci racordurile. Tu, primar de două mandate, ai un buget anual de aproape 5 milioane de euro, printre cele mai bogate din județ, imediat după Dumbrăvița, Ghiroda sau Giroc și oamenii nu au apă de calitate, nu au canalizare, nu au nici măcar o amărâtă de vidanjă, nu au afterschool, un parc făcut bine, un teren de fotbal sintetic… nimic! La fiecare sfârșit de an se raportează sume necheltuite din buget, doar în 2018 și 2019 aproape 3 milioane de euro excedent bugetar din care a cheltuit acum, înainte de campanie, să traseze niște drumuri, și alea prost, cu treceri de pietoni direct în șanț.
Cea mai mare dezamăgire mi-a produs-o însă candidatul PNL, Marcel Iancău, foarte agresiv, care și-a construit toată campania pe atacuri la persoană, urâte, mincinoase, nedemne de un om care vrea să conducă o comunitate. Nu am răspuns acestor atacuri, nu o fac nici acum pentru că nu vreau să mă cobor la așa nivel, oamenii mă cunosc, îmi cunosc familia, știu ce fel de om sunt și că nu mă caracterizează un astfel de comportament, chiar dacă pierd. Eu aici vreau să trăiesc, să îmi fac o familie, n-aș mai merge cu fruntea sus pe stradă dacă m-aș comporta la fel. Asta vreau să schimb, de-asta candidez, sunt sătul să văd pe funcții oameni fără rușine, falși și fără respect față de comunitatea în care trăiesc.
Reporter: Care este primul lucru pe care l-ați face în calitate de primar?
Claudiu Mihălceanu: Am multe proiecte pe care le-am prezentat deja locuitorilor din Giarmata și Cerneteaz, am proiecte pentru fiecare stradă pentru că am vorbit cu oamenii, i-am ascultat și știu ce își doresc și ce le lipsește. Însă primul lucru pe care l-aș face este înființarea consiliilor consultative zonale pentru consultarea și informarea cetățenilor, o dată la 3 luni, cu privire la activitatea primăriei și a consiliului local (bugetul local, stadiul lucrărilor, proiecte propuse sau în derulare) și aș schimba regulamentul de funcționare al consiliului local astfel încât consilierii să fie obligați să participe la întâlnirile consultative de pe fiecare stradă și să ia act de cerințele cetățenilor.
Reporter: Ce le transmiteți alegătorilor?
Claudiu Mihălceanu: Să meargă la vot și indiferent cu cine votează, să o facă împăcați, cu conștiința curată că au făcut ce le-a dictat sufletul și mintea. Cât despre mine, îi asigur că nu mă las, indiferent de rezultat, din respect pentru cei care și-au pus speranța în mine, nu voi renunța pentru că sunt un om normal, la fel ca ei, care vrea o viață normală, aici, acasă.
Comandat de PMP Timis,
Publicat de Inform Media SRL,
Cod mandatar: 21200020.
(215)
Citiți principiile noastre de moderare aici!