Membrii Asociaţiei Transplantaţilor din România(ATR) s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute într-o conferinţă de încheiere a proiectului „Mesagerii” şi au cerut modificarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, criterii care în prezent sunt extrem de generale şi nu definesc starea specifică şi particularităţile cu care se confruntă.
„Nu este normal ca un pacient transplantat să fie chemat în fiecare an de comisie pentru evaluare”, a precizat Gheorghe Tache, prim-vicepreşedintele ATR.
„Pacientul cu transplant este un pacient cronic care are nevoie de protecţie socială. Acest lucru se întâmplă pentru că criteriile de încadrare în grad de handicap a pacienţilor în stare post-transplant sunt extrem de generale şi nu definesc starea specifică şi particularităţile cu care ne confruntăm. Aceste criterii trebuie modificate în aşa fel încât să nu mai fie lăsat loc interpretărilor”, a mai explicat Gheorghe Tache. Pe de altă parte, asitent medical Dan Ilincariu, şeful programului de transplant de la Spitalul Judeţean Timişoara, subliniază faptul că „din punct de vedere medical, pacienţii transplantaţi sunt persoane salvate, ce se pot reintegra în societate şi în câmpul muncii cu rezultate foarte bune, dacă au sprijinul necesar”.
Asociaţia Transplantaţilor din România a fost înfiinţată în 1996 şi grupează peste 1200 de membri, pacienţi cu toate tipurile de transplant.
Săptămâna viitoare, în 1 decembrie, la Spitalul Judeţean Timişoara este programată o întâlnire oficială în care se va anunţa înfiinţarea filialei Timiş a Asociaţiei Transplantaţilor din România.
„Mesagerii” este o reţea de sprijin pentru creşterea reinserţiei socio-profesionale a persoanelor cu transplant, un proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Scopul proiectului este îmbunătăţirea reinserţiei familiale, sociale şi profesionale a pacienţilor aflaţi în stare post-transplant din România. Proiectul s-a finalizat prin formarea a 152 de voluntari în fiecare judeţ şi municipiul Bucureşti, scopul acestor voluntari fiind acela de a consilia pacienţii pe linia protecţiei sociale şi a documentelor necesare pentru încadrarea în grad de handicap în relaţia cu comisiile de evaluare teritoriale. ATR a încheiat în acest sens protocoale de colaborare cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecşia copilului judeţene şi din Bucureşti.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!