La Gara de Est din Timișoara, pe un teren de pe strada Mihail Kogălniceanu aparținând municipalității, va apărea o pădure miniaturală urbană. Terenul are o suprafață totală de 1.927 mp, din care vor fi amenajați 960 mp. Dacă aici se află în prezent numai șase arbori (un Robinia pseudoaccacia, un Koelreuteria paniculata și patru Thuja orientalis), conform datelor din Cadastrul Verde al Municipiului Timișoara, după plantare vor fi aproape 2.000.
De crearea pădurii urbane miniaturale se va ocupa Propark Fundația pentru Arii Protejate, o fundație înființată în 2008 pentru a găsi soluții la problemele legate de managementul eficient al ariilor protejate din România. Primăria Timișoara o va sponsoriza cu puieți din specii lemnoase autohtone:
- Koelreuteria paniculata – 55 de bucăți
- Cireș păsăresc – 100 de bucăți
- Stejar pedunculat – 400 de bucăți
- Carpen – 100 de bucăți
- Corn – 5 bucăți
- Lemn câinesc – 25 de bucăți
- Sânger – 10 bucăți
- Păducel – 25 de bucăți
- Soc – 10 de bucăți
- Tei – 25 de bucăți
- Frasin – 500 de bucăți
- Paltin de câmp – 500 de bucăți
Consilierii locali au votat joi, 15 decembrie, acest proiect, care a trecut cu 21 de voturi pentru.
Ce este o pădure urbană miniaturală?
Acesta este un concept de permacultură, bazată pe un concept dezvoltat de biologul japonez Akira Miyawaki, care combină arbori, arbuști și plante ierboase, aranjate pe șapte etaje. Denumirea vine de la aspectul spațiului amenajat, care aduce a pădure sălbatică. O pădure miniaturală cuprinde diverse plante care încearcă să imite ecosistemele și modelele găsite în natură.
În pădurea miniaturală, accentul este pus pe arbori, arbuști, plante perene și plante anuale cu auto însămânțare. De asemenea, se caută plante care atrag insectele benefice pentru a poleniza și pentru a limita atacurile dăunătorilor. Tot aici, se folosesc diferite specii de plante pentru a crea microclimate și paravane de protecție pentru plantele mai mici.
Mini-pădurile urbane necesită lucrări minime de îngrijire; pentru ele nu este nevoie de fertilizare, de irigații sau de plivire. Cum o asemenea mini-pădure este formată in plante perene, nu este nevoie de lucrări de arătură, deci se păstrează structura solului. Singurele lucrări de întreținere considerate necesare sunt două-trei udări pe timpul verii. În cazul unei veri secetoase, acestea care pot fi suplimentate până la zece. Aceste servicii vor fi asigurate de Primăria Timișoara prin societatea Rogera Prest Com SRL, care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi.
Suprafața împădurită cu specii lemnoase autohtone crește rapid și are densitate mare, contribuind la îmbunătățirea condițiilor climatice locale. Ele ajută la retenția prafului și noxelor din aerul respirabil, aduc un aport de oxigen și reduc poluarea fonică.
Trimite articolul
XAdica padurice?
Doar niste muzicanti semidocti care se cred mari ‘specialisti’ in toate si nimic planteaza pe cateva sute de metri patrati 2000 de arbori din 12 specii diferite! Unii confunda panselutele cu arborii care se planteaza la anumite distante de metri in functie de talie si inaltimea maxima de crestere.
P.S. stimata redactie numarul 1755 nu este ”aproape” 2000 de arbori. Nu faceti audienta umfland cifrele pe modelul jurnalului de la ora 17 avand cap de afis crime, violuri si scandaluri
-
Tion primeste bani de la Fritz in mod constant ca sa ii publice minciunile. Articolul asta pare a fi un bonus la platile facute anterior.
Terminati cu prostiile astea!
Voi nu sunteti in stare sa maturati frunzele dupa. Pe de alta parte mi se par mult 2000 de arbori pe asa zona mica, dar specialistii stiu ei.
Pacat ca nu stiu cate rampe clandestine de gunoi sunt si care sunt nevoile de mobilitate a orasului, pe langa masina. Astia au doar masini in cap si o ard eco. Sa mai mearga si pe jos….si suntem mult mai eco decat sa ne facem ca plantam 2000 de arbori dar mergem cu masinile fara catalizator in continuare.
unii politruci voteaza proiecte fantasmagorice elaborate de niste analfabeti plantati in posturi cheie, pile a unor politruci. Cine a ales Paltin de câmp, Frasin, Lemn câinesc, Cires pasaresc, Soc si alte specii precis e cofetar, specialist in xcel precum prostovana angajata la Apele Romane care nu stia cum se masoara un debit. Cei 960 mp care vor fi amenajati prin plantarea a … 2000 de arbori vor deveni cea mai mare toaleta publica din fostul oras al florilor!
2000 arbori pe 960 mp? Adica 2 buc/mp? Doar coroana arborelui Koelreuteria paniculata( otetarului galben) are 6-8 latime la maturitate ca sa nu mai spunem de tei sau altii. Suprafata asta de teren se preteaza pentru maxim 20-30 copaci din speciile astea. Chiar nu gandeste nimeni in Primarie?
-
Ei, n-ai matale viziune suficient de larga si panoramica. Va fi o padure pe trei etaje, tropicala, ciresii si paduceii vor creste sub coroana frasinilor si-a carpenilor care la rindul lor se vor dezvolta in umbra teilor si-a stejarilor. Printre crengi vor zbura colibri, in coroane vor exista liane pe care se vor balansa lemuri cu coada inelata iar la nivelul solului vom avea crocodili de apa sarata si bastinasi din Amazonia.
-
Ai inceput bine și ai terminat prost.
-
marketingul lui peste… inainte se numea parc si strada cu pomi, acum se numeste padure urbana…
ce se mai aude de perdeaua forestiera din jurul orasului?
Atenție,cel deja existent e vai de mama lui !
Nu este îngrijit și aproape uscat …
Idee bună ,dar în felul ăsta sunt bani aruncați !
Se spune ca vor fi amenajati doar 960 m2,ceea ce inseamna chiar 2 copaci pe 1 m2.:))
Dar imediat lângă “proiect” se află o pasarelă peste calea ferată, cea de la gara mică, bineînțeles, care de mai mulți ani încoace zace in întuneric după căderea nopții, are 3 felinare cu bec care bineînțeles niciunul nu este aprins, și mai departe este construit pe vremea…, in întregime din fier care la temperaturi mici devine un adevărat patinoar, loc unde poți să-ți rupi la orice oră un picior, o mână sau ferească D-zeu de ceva mai grav. Și bineînțeles e singura pasarelă pietonală peste calea ferată din toată zona. Oare cât ar costa reabilitarea ei?
De “pădurea urbană” de langa uzina de apă s-a ales praful. Acum reluăm experimentul la scară mare?
Ce idei tampite pot avea unii!
Acolo trebuie studiata problema unirii str Kogalniceanu cu Divizia 9 Cavalerie si NU impadurita acea bucatica de teren.
Proiecte serioase n-aveti in cap decat tampenii?