Deși intervențiile ar urma să fie minime, intenția primăriei este de a amenaja piste de bicicletă și alei ecologice. În primă fază va fi realizat studiul de fezabilitate. Recent a fost încheiată licitația, câștigătoare fiind desemnată oferta celor de la Terra Rosa Proiect SRL. Astfel, vorbim de un contract de 140.000 de lei, aproximativ 28.500 de euro, la care se adaugă TVA, adică un total de puțin peste 160.000 de lei. Inițial, la lansarea licitației, valoarea era estimată la 178.500 de lei, cu TVA inclus.
Termenul de realizare al studiului este de 245 de zile, împărțit în trei etape. În primele 45 de zile vor fi elaborate studiile de teren și fundamentare, iar în următoarele 120 de zile va fi realizat și studiul de fezabilitate. După finalizarea acestuia va fi nevoie și de o aprobare în consiliul local, ulterior acesteia existând și o perioadă de 80 de zile pentru elaborarea proiectului tehnic (PT). Contractul include prestarea serviciilor de asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor pentru 24 de luni.
„Alei și piste pentru bicicletă care nu deranjează fauna și flora, dar și puncte de relaxare și de informare, de unde copiii vor putea învăța despre natură și biodiversitate, gândite într-un concept unitar de amenajare. Așa arată pe scurt planul nostru de a transforma Pădurea Verde în pădure parc. Răspundem la două nevoi reale ale orașului: cea de petrecere a timpului liber în zone naturale de calitate și cea de protejare și punere în valoare a naturii în context urban”, transmite primarul Dominic Fritz.
Intervenții
În principiu, primăria dorește amenajări minimale pentru a crește accesul și calitatea vizitelor la Pădurea Verde. Intervențiile preconizate vor fi minim invazive, iar materialele folosite vor fi ecologice. Firma de proiectare trebuie să aibă în vedere conservarea biodiversității și restaurarea ecologică, ameliorarea climatică în mediul urban și accesibilitatea pentru toate grupele de vârstă. La modul general, primăria dorește creșterea suprafeței de spațiu verde amenajat în zona urbană, conservarea biodiversității locale, educația ecologică a publicului și îmbunătățirea sănătății cetățenilor și dezvoltarea infrastructurii de agrement și recreere, încurajând petrecerea timpului liber în natură.
Vor trebui prevăzute zone de odihnă și relaxare, mobilier în diverse configurații, 31 de puncte de informare, toalete ecologice, iar traseele se vor întinde pe o lungime de aproximativ 10,5 kilometri.
Amenajarea pădurii din estul orașului ca pădure-parc a pornit spre finalul mandatului fostului primar Nicolae Robu. Au existat anumite dubii cu privire la suprafața transferată de la Romsilva către primărie, inițial nefiind prevăzute și aleile în hotărârea de guvern. Până la urmă s-a stabilit că suprafața donată este de 520 de hectare.
Totuși, încă de la început s-a stabilit că primăria trebuie să prezinte până în octombrie 2020 un studiu de fundamentare. Municipalitatea a găsit o firmă care să îl realizeze cu numai câteva luni înainte de termen, în august, însă documentația a fost finalizată în termen și au fost primite toate avizele necesare.
Pe aceeași temă:
Timișoara a primit în sfârșit Pădurea Verde de la Guvernul României. În 5 ani se face pădure-parc
Trimite articolul
XBine ca a inchis Fritz gradina zoo si s-a laudat ca o renoveaza si o redeschide… minciuna a la PSD! adio Fritz, adio USR, ati fost o dezamagire epica!
-
De ce ai nevoie de Zoo ? explica-ne; de ce ai vrea sa vezi niste animale inchise/chinuite in custi ?
-
FritzON cenzureaza comentariile anti-Fritz.
-
-
Ai uitat de zebra care s-a sinucis cand a vazut freza lui robu? Ei, de asta nu se deschide gradina zoo, se vrea evitata inca o tragedie daca cumva robuletele se hotărăște sa faca o vizită 😂😂😂
Incep defrisarile
Se pregateste si la noi un “Greenforest” dupa modelul bucalez “Greenfield” de la Baneasa. Sint niste parcelari interesante pe linga lacul de acumulare si inspre Ghiroda, poate are cineva N*20 de lei sa scoata ExCF de informare…
-
Ai comentat si tu, pe langa subiect, sa te afli in treaba. In zona Dumbravita Lac respectiv Giarmata Vii, adica in nordul padurii, a fost mereu teren agricol iar in ultimul deceniu a fost transferat treptat in intravilan, o normalitate pentru un oras in continua expansiune .
-
Eeeeexact cum spui dumneata, “treptat in intravilan”. Interesant cum la nici o ora dupa ce am comentat eu pe linga subiect au si aparut apologetii normalitatii.
-
Bravo
Se duce pe rapa padurea verde!
Soto!
foarte bine, avansati cu proiectul.
Asteptam acorudul roxanei din CL, dar mai ales urmatoarele luari de pozitie ale vicelui de la putere dar care se poarta ca in opozitie, AKA “proptitorul de lopata”. Asta pare un subiect unde sa se mai traga niste munitie (oarba) in administratia USR de catre cei 2 membru ai CLT care nu prea contribuie constructiv la dezvoltarea orasului (valabil mai ales pt doamna roxana)
Facem parc ca sa mirosim a Continental. Zona de agrement Continental.