La sfârșitul lunii septembrie, guvernul a reușit să aprobe mult-așteptatul transfer al Pădurii Verzi de la Romsilva la Timișoara, un transfer despre care se discută din 2012. Vorbim despre aproximativ 520 de hectare, mai precis 5.198.412 mp. Conform hotărârii de guvern, Primăria Timișoara trebuie să respecte câteva condiții: să încheie un contract de administrare cu un ocol silvic și să amenajeze, în șapte ani, o pădure parc.
La o ședință „de îndată” care a avut loc vineri, consilierii locali au aprobat preluarea pe bază de protocol a celor aproximativ 520 de hectare și încheierea unui contract de administrare cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Timiș – Ocolul Silvic Timișoara.
„Pentru suprafața de 5.198.412 mp Municipiul Timișoara are următoarele obligații:
– să încheie un contract de administrare cu un ocol silvic, potrivit art. 10 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
– să respecte regimul silvic, potrivit art. 17 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
– să evidențieze preluarea suprafeței respective în patrimoniul public al municipiului
– să asigure elaborarea studiului de fundamentare pentru suprafața de fond forestier încadrată în categoria funcțională 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc), care a făcut obiectul transmiterii și să-l depună în vederea avizării la comisia tehnică de avizare pentru silvicultură, în termen de 2 ani de la data preluării terenului, potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 220/2018 privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.
Predarea-predarea se va face pe bază de protocol încheiat între Romsilva și municipiul Timișoara, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Durata contractului de administrare va fi de zece ani, începând din 23 octombrie 2020, și poate fi prelungit cu acordul părților prin act adițional. Administrarea fondului se realizează pe bază de Buget de Venituri și Cheltuieli întocmit anual de prestator până la data de 1 decembrie al fiecărui an, pentru anul următor.
AICI găsiți contractul pe care PMT îl va semna cu Romsilva!
Despre acest transfer se vorbește din 2012, dar a fost readus în discuție în această vară, înainte de campania electorală pentru alegerile locale. Primăria Timișoara este obligată să încheie un contract de administrare cu un ocol silvic, precum și să facă un studiu pentru viitoarea pădure-parc ce va trebui amenajată. Studiul care va sta la baza investiției trebuie să fie gata în cel mult doi ani de la preluarea terenului. După avizare, municipalitatea are cinci la dispoziție să amenajeze pădurea-parc.
În cazul în care în următorii șapte ani nu va fi amenajată pădurea-parc, dacă protocolul de predare-primire va fi semnat în curând, „terenul revine în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva”.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XOrizontul in timp,corect evaluat !Dupa zece ani,Romsilva nu va mai avea ce sa administreze.
-
Ce Padure este aia in care copacii sunt aliniati in rinduri? Hai sa nu exageram. Toti copacii au fost saditi de mina omului. Mai devreme sau mai tarziu Padurea Verde va fi plina de case. Voi nu vedeti ca deja Dumbravita e conectata de Zona Lipovei? Sinandrei-ul va fi la fel. In ritmul in care se muta oltenii si giurgiuvenii in orasul de pe Bega, Padurea Verde va fi rasa complet.
Si da, pe neamt nu prea il intereseaza asta. Cit cunoaste el diferenta dintre oltean si timisorean?-
Cristi am intalnit olteni mai ok decat multi timisoreni, deci nu te grabi cu afirmatiile. Pe de alta parte, exact ce spui tu este fix opusul unui timisorean adevarat.
-
zi sa mori tu ca asa e!!! cred ca te-a pus vre-o olteanca sa dai replica
-
-
doamne ajuta asa a pus padurea departe de planurile lui fritz de a face cartier rezidential !!!mai rezolvati si cladirile din piata traian caci acolo au nemtii interes mare
si cladirile de pe malul begai cam astea erau punctele ce il interesau pe swab
-
=))) Doamne ce trist e comunismul asta, te lasa bolnav mintal pe viata
-
Pentru Gulasul de mai sus:esti slab ,,prietene” asta era prevazut ptr ca Robu(si altii ca el) sa nu isi faca de cap.Apropo’s de casele din P-ta Traian nu cumva Robu le-a facut cadou o casa parpangheilor -despre ce vorbim???
-
“ghunther” e tradus din limba rusa? Ca numai acolo trebuie sa pui un ‘h’ ca sa citesti ‘g’. Pentru cine te plateste sa postezi, informeaza-i te rog ca “Günther” e forma corecta.
-
Nu vaca cu cabina tu esti doar idioata …si umblata rau din MH pana in TM utute in ghura de jeg ..esti tare in clontz ca o chizda in spatele unei tastaturi
-
Atentie la limbajul colorat , platforma are un ip stocat si nu vrei sa dam buzna peste tine acasa .
-
amenintarea a fost introdusa in sistem
-
-
-
Oh da romsilva se pricepe la administrarea pădurilor printr-o tehnica revoluționară numita defrișare .
Gata, problema lipsei spatiilor verzi s.a rezolvat. Sunt la nivel european! O problema reala rezolvata romaneste.
Deci se va taia sau nu in padure? Ca Romsilva cam asta face by default sub diverse denumiri dragalase (gradinarit, dezvoltare durabila, recoltare, etc…) Asta ar fi o informatie de apreciat de la jurnalisti.
Deci o “padure” care era langa timisoara era a romsilvei si de ea beneficia toata lumea ca si aer curat si plimbari, in teorie, ca in practica mai mult cei din dumbravita, giarmata si ghiroda si administrarea ei era platita de la bugetul mare al statului. Acuma aceeasi “padure” a trecut in administrarea timisoarei si de fapt tot romsilva se ocupa de ea, dar din banii timisorenilor, tot ca sa se bucure cei din dumbravita, giarmata si ghiroda de ea!!!!
Curat murdar domnle’! Da de ce nu a trecut in administrarea dumbravitei de exemplu?? Sa plateasca dumbravitenii din taxele si impozitele lor romsilva!
De fapt la ce ajuta aceasta trecere la timisoara: ca sa creasca spatiul verde pe cap de locuitor! Uite asa s-ar fi laudat robu ca a crescut spatiul verde, de fapt fiind doar o minciuna pe acte, ca padurea era oricum acolo!
-
Sunt interese ascunse in spatele acestei formale schimbari de tutela pe care nici nu le banuiti,evident cheltuielile raman in seama prostimii.
-
pentru anonim
Prezinta si detaliile pentru sustinerea afirmatiei facute…-
Ei na !!! sti tu mai bine ce urmeaza
-
-