„Zilele trecute am efectuat o serie de verificări la depozitarii principali din judeţul Timiş. Stocurile constatate sunt de 24.000 de tone. La un consum zilnic mediu de 140 de tone am avea asigurat grâul pentru următoarele cinci luni”, ne-a declarat Lelescu. Desigur, cantitatea anunţată este cea existentă la principalii depozitari, nu au fost cuantificate şi cantităţile din gospodării. Oricum, în podul casei grâul existent este mai mult furajer, destinat consumului propriu, în gospodărie. Timişul stă destul de bine la capitolul cereale, având o producţie agricolă semnificativă.
„Timişul este un judeţ cu o pondere mare în agricultura României. Aici se realizează 6% din producţia agricolă din ţară”, a subliniat Lelescu.
În ceea ce priveşte importurile, în zona de vest nu se pune problema unor cantităţi importante. Ceea ce este sigur, preţurile sunt în creştere. „Este în jur de un leu per kilogram şi este în creştere. Criza nu este una românească, noi am avut un an bun, peste 2,1 – 2,4 milioane de tone au fost obţinute. Sunt probleme cu exporturile din Rusia, Ucraina, Australia. Au fost cantităţi de grâu mai mici disponibile. Noi avem stocuri de 24.000 de tone, dar dacă proprietarii vor primi preţ bun, vă daţi seama că îl vor vinde”, susţine Lelelscu.
Mult discutata scumpire a pâinii ar putea avea loc şi în Timiş, dar nu din cauza lipsei de grâu. „Sunt discuţii comerciale, o serie de factori influenţează preţul, dar nu se poate spune că există destul grâu. În ultima perioadă au crescut multe costurile de producţie. Dar poate fi vorba şi de speculaţii pe piaţă. În fond, discutăm despre cerere şi ofertă. Acestea fac preţul de piaţă”, a conchis şeful Direcţiei Agricole Timiş.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!