Ploile abundente, dublate de arşiţă, au afectat plantele. Multe terenuri au fost mult timp sub apă, mulţi producători de cereale s-au plâns că grâul a încolţit. Chiar şi aşa, nu se poate vorbi de un an dezastruos – produs finit va exista dar în cantităţi mai mici. Cantitatea de cereale recoltată este mai mică, ceea ce va duce în mod sigur la un preţ mai mare.
Iar aceasta va influenţa, dar nu decisiv, preţul pâinii. Până când grâul din acest an va ajunge făină va mai dura. În plus, mai rămâne de văzut dacă această făină va avea calitatea necesară panificării şi cât de mult va fi folosită pentru dospire în cuptoarele brutarilor. „Preţul grâului va urca, dar nu cu mult, e vorba de câţiva bani, la 57 – 60 de bani pe kilogram”, ne spunea Nicolae Oprea, secretarul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.
Mai mult, la preţul final al pâinii va cântări creşterea de şase procente a TVA. Aceasta a dus la scumpirea întregului lanţ de producţie, de la materie primă la combustibili, electricitate sau transport. Deocamdată se mai foloseşte făina existentă în depozite, deci preţul făinii nu ar trebui să afecteze preţul de producţie în panificaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!