Rudolf Gräf, consilierul personal al primarului Dominic Fritz, susține conceptul de pajiști urbane, în condițiile în care numeroși timișoreni se plâng de starea spațiilor verzi din Timișoara.
Potrivit Asociației Еко Місто din Ucraina, în 2014, mai multe orașe din Europa și-au stabilit obiectivul de a reduce „întreținerea ridicolă a gazonului de-a lungul drumurilor”. Tunderea anuală, restaurarea, însămânțarea, udarea și hrănirea zonelor verzi de-a lungul drumurilor presupun cheltuieli semnificative din bugetul orașului.
„Ca urmare, combinațiile derivate de plante sunt folosite pentru înlocuirea gazonului, iar acesta nu mai trebuie întreținut. Combinațiile derivate de plante îmbunătățesc și mențin biodiversitatea naturală. Și cel mai important, arată fantastic!”, relatează Еко Місто.
În Timișoara, în data de 10 aprilie 2022, a apărut prima pajiște urbană pe str. Ana Ipătescu colț cu bd. Dâmbovița.
Aici, Direcția Infrastructură Verde din cadrul Primăriei Timișoara și angajați de la societatea Horticultura au implementat un proiect pilot de înființare a unei pajiști florifere perene favorizantă polenizatorilor.
Consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) este de părere că proiectul nu este unul de succes.
Ea a atras atenția că „este totuși o treabă serioasă asta cu „biomasa, biodiversitatea, microhabitatul, albinuțele și polenizarea”.
Roxana Iliescu a fotografiat în urmă cu câteva zile ceea ce ar fi trebuit să fie o pajiște urbană și îi recomandă directorului adjunct de la Piețe S.A., Cătălina Jahn, să se mute la sat dacă mai vrea astfel de pajiști.
Rudolf Gräf, consilierul personal al primarului Dominic Fritz, a explicat pentru Tion cum vede lucrurile.
„Încercăm, prin proiecte pilot în zone delimitate, să diversificăm plantele atunci când facem plantări, să nu folosim doar petunii sau alte specii care sunt frumoase cromatic, dar necesită multă apă. Încercăm să ne gândim pe termen lung pentru că în Timișoara folosim multă apă, de asemenea combustibilul pentru a transporta apa devine un lux.
O să vedeți în oraș specii perene, flori de câmp, care rezistă mediului de aici, o să reducem cât de mult putem gazonarea clasică, care e spectaculoasă că ne amintește de Marea Britanie, dar e dificil de întreținut”, ne-a spus Rudolf Gräf.
Potrivit acestuia, pajiștea urbană reprezintă un strat vegetal compus din diferite specii, care are un efect benefic și asupra biodiversității speciilor, fiind bun pentru albine deoarece pot poleniza.
„În Germania, în Elveția, în toată Europa de fapt, există autostrăzi pentru albine, suprafețe de pajiști care permit albinelor să polenizeze. Avantajul pentru oraș, în timp, este că ne vom reduce costurile cu apa, combustibilul, resursa umană. Deocamdată o să trasăm zone în lungul Canalului Bega unde o să cosim diferențiat și parțial, dar cu păstrarea unor insule necosite până în iunie”, ne-a mai spus Rudolf Gräf.
Îi așteptăm pe cititorii Tion să ne transmită dacă preferă crearea unor pajiști urbane sau spațiile verzi întreținute cu orice preț, prin completarea acestui chestionar. Identitatea dvs. va rămâne anonimă, iar adresele de e-mail nu vor fi colectate.
Trimite articolul
XFormularul de mai sus nu merge la mine in browser. Raspunsul e da, pajistea urbana mi se pare o idee buna, iar acolo unde s-au implementat astfel de masuri peisajele urbane sunt mai frumoase, mai usor de intretinut si mai prielnice sanatatii.
Numai ca daca vrem sa avem asa ceva ar trebui abordata altfel dezinsectia pentru tantari, pentru ca stropirea intensa cu pesticide care ucid toti polenizatorii si degradeaza solul e contraproductiva in acest context (si in multe altele, de altfel – cam in toate). Ar trebui vazut si cu iluminarea stradala cu LED-uri cu lumina albastra, care dauneaza si ele polenizatorilor.
evident ca este costisitor sa fie gazon englezesc peste tot . unde sunt suprafete mari de gazon, de ce sa nu fie si parti cu vegetatie diversa si flori salbatice ? dar si acolo sa fie intretitune, nu sa fie doar o justificare pentru a abandona terenurile respective
amenzi dure si pedepse corporale pentru cei care nu isi fac treaba pentru care sunt platiti din banii cetatenilor.
-
Iar Zorro… Din banii cetatenilor… trebuie sa se achite datorii Colterm si altele. Trebuie platiti angajati la “Stat”… Si ajutoare. Ca sa ii pedepsesti pe aia de care zici, inseamna sa iesim la vot toti si sa nu ii mai votam tot pe aia care ne omoara de 30 de ani, pedepsindu-i in mod civilizat. Din pacate tu esti doar un hau-haurist bolsevic, inadaptat, care spera sa pupe un os de la tata Vlad.
Gazonul tuns cu foarfeca si piaptanul poate fi foarte frumos, dar nici florile salbatice nu sunt mai prejos.
Cine crede ca biodiversitatea nu este relevanta, este rugata sa arunce un ochi la modelul American de dezvoltare urbana: mega parcari si mega gazoane, si e urat ca naiba si impractic.
Impozitele cu cat scad daca se face jungla aia de buruieni netaiate, neudate?
PÁJIȘTE, pajiști, s. f. Loc acoperit cu iarbă (măruntă și deasă), folosită ca nutreț sau pentru pășunat; vegetație ierboasă care acoperă acest loc.
pajisti urbane inseamna ambrozie cat cuprinde
-
Pajisti urbane DA. Balarii lasate sa cresca in voia sortii NU.
Excelent! Inepțiile cu gazon și consum de resurse + zgomot infernal trebuie să înceteze. Fie și doar iarbă, dar lăsați-o să crească, să producă ceva oxigen…. Atâta fățărnicie și tichii de mărgăritar.
Pro. ce mai conteaza ca e pajiste sau spatiu verde ? sa fie verdeata. cand e prea mult beton sau preponderent beton e naspa!!
-
Asa e, betonul se incinge vara, aerul e irespirabil, ploua cu nisip din Sahara, fara betoane, borduri, garduri, cat mai multa iarba verde si copaci. Nu pricep de ce mai trebuie facute sondaje cand se stie foarte bine ce doresc cetatenii. Multe tzeremonii bizantine putine fapte in domeniul protejarii naturii.Multe sondaje, multe referendumuri, putine fapte, o gramada de betoane, din ce in ce mai putina iarba verde
Mai multi ARBORI in Timisoara:
– umbra
– scade temperatura cu pana la 10 grade (sol si aer)
– apara de vant puternic
– estetic placut
Nu trebuie sa te muti la sat ca sa ai parte de copaci in jurul tau se poate si la Timisoara.
Sper ca cineva din primarie va vedea mesajul asta.
Conform definitiei din DEX, si urmand logica smenaica, pajistea urbana = Loc acoperit cu iarbă (măruntă și deasă), folosită ca nutreț sau pentru pășunat situat in mediul urban. Deci, suntem invitati sa fim de acord cu cresterea animalelor in oras ? Interesant, un mod foarte ingenios de a transforma Timisoara intr-un mare sat. Urmatoarea problema : ce animale vom creste ?