Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, numărul de autorizații de construire pentru reabilitarea fațadelor clădirilor istorice din oraș „a fost mai mult decât dublu în anul 2018 spre deosebire de 2017”. Au fost eliberate autorizații pentru clădiri emblematice din centrul Timișoarei, aflate în: Piața Victoriei, Piața Libertății, str. Alba Iulia.
„Palatul Széchényi din Piața Victoriei nr. 8, Palatul Neuhausz din Piața Victoriei nr. 4, Palatul Hilt-Vogel din Piața Victoriei 6, Palatul Weiss de pe Bd. Republicii nr. 2, Clădirea Băncii de Credit Hitelbank din Piața Libertății – Brediceanu 2, Casa cu Atlanți de pe str. Alba Iulia, precum și multe alte clădiri istorice au obținut autorizarea și vor începe sau au început lucrările de reabilitare pe fonduri proprii ori în programul de finanțare deschis de primărie”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu pentru tion.ro.
Vă reamintim, prima clădire care ar putea intra în programul de finanțare al primăriei este cea de pe str. Mercy nr. 1, însă și asociațiile de proprietari din palatele Széchényi și Hilt-Vogel și din Clădirea Băncii de Credit au depus dosare să primească fonduri prin programul financiar de sprijin pentru refacerea fațadelor clădirilor istorice din oraș.
Detalii găsiți AICI!
De altfel, aproape 2.000 de timișoreni vor plăti anul acesta taxă pe paragină pentru că și-au lăsat imobilele pe care le dețin să se degradeze și pentru că nu s-au îngrijit de terenuri. Consilierii locali au aprobat la sfârșitul anul trecut lista clădirilor care intră anul acesta la supraimpozitare.
Cele mai multe clădiri se află pe str. 3 August 1919, dar plătesc taxă pe paragină și timișorenii care locuiesc în imobile pe str. Dacilor, str. E. Ungureanu, Piața Romanilor, str. Mărășești, str. Paris, str. Alba Iulia, Bd. Mihai Eminescu, str. Brașov, str. Lucian Blaga, Bd. Regele Carol, str. Ștefan cel Mare, Piața Plevnei și altele.
Reprezentanții PMT spun că supraimpozitarea este singura pârghie avută de primărie pentru oprirea degradării clădirilor din patrimoniul orașului.
Detalii găsiți AICI!
Tot anul acesta ar trebui să înceapă și șantierul în Piața Victoriei, pentru schimbarea pavajului. PMT așteaptă deja de ceva vreme proiectul întocmit de firma Stigma Building Management din Brașov. Contractul, în valoare de 410.193 lei cu TVA, puțin peste 88.000 de euro, a fost semnat în martie 2018, iar documentația ar fi trebuit să fie gata în patru luni. Reprezentanții PMT explicau, în noiembrie 2018, că proiectantul nu găsește specialiști care să efectueze studiile geo.
„Vom avea întâlniri mai dese, să văd și soluțiile de detaliu care au fost propuse. Mergem pe ideea de înnoire a rețelelor de utilități. Nu se pune problema să avem cabluri aeriene. Piața își păstrează în principiu aspectul de acum, spațiile verzi rămân aceleași, nu se intră peste ele”, spunea primarul Robu, care anunța, din nou, că vrea să desființeze și parcarea de la Modex, iar în mijlocul ei să pună un soclu.
Evident, înainte de deschiderea șantierului e nevoie și de o licitație pentru desemnarea unei firme constructoare, dar și de avize de la Monumente.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2172343″]
[related-post post_id=”2167339″]
[related-post post_id=”2153617″]
[related-post post_id=”2150187″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!