„«Dicasterial» e un nume ce vine din vremurile dintâi ale democrației. Dikastèrion însemna, în vremea democrației ateniene, «tribunalul poporului», adică acel tribunal ce efectua un soi de control judiciar al decretelor votate de Adunare (ekklèsia). Era, cum am spune astăzi, o Curte Constituțională ce verifica armonia cu legile. Poate că timișorenii vor fi încântați să afle că un Dikastèrion a existat și în Egipt, timp de 300 de ani înainte de Hristos, când Egiptul a fost condus de o dinastie ptolemeică din Grecia”, povestesc reprezentanții Muzeului Național al Banatului (MNaB).
Din 1727, pe amplasament se afla o cazarmă, denumită Casa Administraţiei Camerale. A fost construită înainte de trasarea noului sistem rectangular de străzi, iar clădirea era „rotită” faţă de reţeaua străzilor din cetate. Între 1754 – 1758 s-a mai adăugat clădirii şi „Depozitul de Făină”.
„În forma pe care o cunoaștem astăzi, Palatul Dicasterial a fost construit între anii 1855-1860, fiind destinat Parlamentului Voivodinei Sârbe şi Banatului Timişean.
Palatul — o copie după Palazzo Strozzi şi Palazzo Pitti din Florenţa — este una dintre clădirile cele mai ample, ridicată pe o suprafaţă ce se întinde de-a lungul a trei străzi, fiind, mult timp, cea mai mare construcţie din Timişoara.
Palatul, construit în stil eclectic istoricist (utilizând elemente ornamentale din limbajul plastic al Renașterii Toscane timpurii) pe amplasamentul unei clădiri deja existente”, mai spun cei de la MNaB.
Conform aceleiași surse, Palatul Dicasterial avea trei curţi, 273 de camere, 34 de bucătării, 20 de cămări, 34 de camere pentru servitori, 65 de pivniţe şi 27 de depozite.
„Edilii obişnuiau să spună că are atâtea ferestre câte zile are un an. Clădirea a servit pentru diverse instituții administrative. În clădire a funcționat până la incendiul din 1880 și «Fabrica de țigarete». În anul 1898, clădirea adăpostea între alte instituții și «Oficiul Poștei și Telegrafiei»”, transmit reprezentanții MNaB.
Palatul Dicasterial din Timișoara este astăzi sediul mai multor instituții ale justiției, cum ar fi Tribunalul Timiș, Curtea de Apel și Judecătoria Timișoara, dar şi Parchetele acestora.
Trimite articolul
XParcă avea cea mai mare fundație monobloc din lume…