În 5 iunie 2013, timișorenii care au avut drum pe Bd. I.C. Brătianu au rămas uluiți când au văzut arborii tropicali. Au fost puși pe fâșia verde dintre sensurile de mers, sub stricta supraveghere a directorului Horticultura, Andrei Drăgilă. Drăgilă spunea atunci că palmierii au costat 146 de euro bucata.
„Pe acest bulevard, experimental în această primăvară înspre vară, pentru a da un aspect mai deosebit bulevardului, am ajuns la concluzia să plantăm aceşti arbori. De fapt ei sunt nişte palmieri, se cheamă Phoenix Roebelenii, sunt aclimatizaţi tropical şi subtropical în Europa, sunt pe marile bulevarde europene, în Amsterdam, în Franţa, în Austria, în Cehia, peste tot ei sunt aclimatizaţi pentru că ei sunt produşi ca ţară de origine în Olanda”, explica atunci directorul Horticultura.
Primarul Nicolae Robu îl contrazicea însă și spunea că, de fapt, nu sunt palmieri, ci „sunt asemănători cu palmierii, sunt niște plante înrudite cu palmierii”. Au fost cumpărați pe bursă, din banii Horticultura, încasați tot de la primărie.
La cinci ani de când Timișoara are palmieri, edilul-șef spune că nici măcar unul nu a fost înlocuit.
„140 de euro bucata, da? De cinci ani. Și noi am cârâit că nu am gândit”, a precizat Robu.
Întrebat dacă a murit vreun palmier și dacă a fost înlocuit vreunul, edilul-șef dă asigurări că nu.
„Nu, absolut. 140 de euro bucata, hai să fim oameni serioși. Nu mai punem în altă parte, că nu e cazul. Explicația este că în zonă, unde este strada Palmierilor, în prima parte a sec. XX, au existat sere mari de palmieri. În Timișoara erau cică cele mai mari sere de palmieri din Europa centrală și de est”, a conchis Robu, dându-ne asigurări că nu vor mai apărea alți arbori exotici prin Timișoara.
Articole pe aceeași temă
Citiți principiile noastre de moderare aici!