Raportul “Copii sănătoşi pentru o societate sănătoasă!”, finalizat la sfârşitul lunii iulie 2014 şi lansat la începutul acestei săptămâni, coordonat de doctorul Olimpia Oprea, de la Maternitatea Odobescu, dezvăluie faptul că în Occident procentul bebeluşilor născuţi cu malformaţii este mai mic deoarece femeile se adresează medicului în timpul sarcinii pentru a fi depistate maladiile grave. Studiul s-a realizat luând în considerare naşterile din Timiş pe parcursul a trei ani: 2010-2013.
„În Timiş sunt diferenţe semnificative ale procentului, determinate de nivelul de educaţie al mamei. Cele care au studii superioare se adresează medicului de la începutul sarcinii şi sunt depistate eventualele malformaţii. Doamnele cu o educaţie mai precară vin mai târziu la doctor sau doar la naştere şi atunci nu mai ai cum să previi malformaţiile”, a spus Olimpia Oprea.
Malformațiile congenitale sunt anomalii de structură, funcție sau metabolism care se manifestă de la naștere sau în prima parte a copilăriei: malformaţii cardiace, ale membrelor, ale feţei sau ale sistemului nervos. Multe dintre acestea pot fi depistate ecografic în primul trimestru de sarcină. Numărul cel mai mare al malformațiilor fetale a fost înregistrat la grupele de vârstă 20 – 40 ani, grupele cu fertilitate maximă, dar îndeosebi după 35 de ani, vârstă care reprezintă un factor de risc recunoscut.
Femeile care intenționează să rămână însărcinate trebuie să se asigure că sunt vaccinate împotriva unor boli, că nu suferă de boli cu transmitere sexuală și că au luat doza recomandată de acid folic. Pot începe să ia vitamine prenatale înainte de conceperea copilului. Pe cât posibil, se vor evita medicamentele inutile în timpul sarcinii, inclusiv cele fără prescripție medicală. Dacă femeia sau partenerul are un istoric medical familial care include boli genetice, dacă cuplul are deja un copil cu malformații congenitale sau dacă pacienta face parte dintr-o grupă cu risc ridicat (datorită vârstei, etniei sau a antecedentelor medicale) trebuie să consulte un specialist în genetică, înainte de a rămâne însărcinată.
Cea mai bună strategie pe care o femeie gravidă o poate adopta pentru a crește șansele de a avea un copil sănătos este să se asigure că are suficientă grijă de organismul ei în timpul sarcinii prin:
• evitarea fumatului, inclusiv a fumatului pasiv
• evitarea alcoolului
• evitarea drogurilor
• dietă sănătoasă și administrarea de vitamine prenatale
• exerciții fizice specifice sarcinii
• odihnă adecvată
• consultație prenatală adecvată cantitativ și eficientă calitativ, cu evidențierea factorilor de risc pentru o eventuală malformație congenitală a fătului.
La Maternitatea Odobescu din Timişoara sunt aproximativ 2.500 de naşteri pe an. Dintre acestea, un procent de 1,5 – 2 la sută îl reprezintă naşteri în urma cărora rezultă bebeluşi cu malformaţii. La nivel mondial procentul variază, de la 1,5 la 3 la sută, însă ţările vestice (occidentale) stau mai bine – procentul e sub 1 la sută.
Citiți principiile noastre de moderare aici!