Primăria Timișoara a refuzat, în primă fază, să recepționeze lucrările făcute de Asocierea Elf Road SRL – D&Garden Design SRL în Parcul Civic. O lună și ceva mai târziu, pe 17 ianuarie 2024, reprezentanții instituției transmit că, până la urmă, a fost semnat procesul de predare-primire. Nu așa cum ar fi trebuit, ci cu reținerea garanției de bună execuție, în valoare de aproximativ 250.000 de lei, sumă din care vor fi remediate neajunsurile constatate în primă fază.
„Această predare către societatea Consiliului Local înseamnă că vom avea un mai bun control al modului în care parcul va fi îngrijit de acum încolo. Practic, ne vom afla în aceeași situație ca în celelalte parcuri centrale ale Timișoarei, care sunt administrate de Horticultura. Sunt încrezător că nu vom mai trece prin situațiile revoltătoare din anii trecuți, când firma care trebuia să modernizeze parcul nu a făcut lucrări minime de întreținere, cum ar fi tăiatul ierbii”, a declarat primarul Dominic Fritz.
În același timp, se cer și penalități pentru întârziere. În acest sens, a fost făcută o cerere de plată către lichidator, în valoare de 2.314.364,71 lei, respectiv de peste 460.000 de euro.
„Etapa de remediere a problemelor”
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, Horticultura va rezolva, rând pe rând, problemele constatate în Parcul Civic, în ceea ce municipalitatea numește „etapa de remediere a problemelor”. Într-o primă fază, planul de intervenție include lucrări de cosire a gazonului, de degajare a terenului, toaletare de arbori, întreținere a zonelor cu trandafiri și de curățare a aleilor.
„Comisia de recepție a constatat (în decembrie – n.r.) că materialul dendrologic uscat și lipsă nu a fost înlocuit și că aleile din interiorul parcului prezintă probleme de planeitate fapt ce favorizează băltirea apei. Mai mult, pentru băncile circulare «SOLE», constructorul a introdus ancore în pământ în loc de fundații, astfel că acestea pot fi ridicate de la sol, iar în cazul stâlpilor de iluminat, nu a fost respectat proiectul. La fântâna ornamentală, comisia de recepție a constatat că presiunea apei este foarte mică, iar cărămida decorativă este ruptă sau ciobită în multe locuri. Pentru pergole, care prezentau crăpături, constructorul a optat pentru acoperirea cu silicon, astfel că au apărut ondulații, deoarece nu s-au putut șlefui. În plus, culoarea nu respectă nuanța lemnului”, menționează reprezentanții primăriei.
foto: PMT
Lucrările au început în 2019 și ar fi trebuit să fie gata în șase luni
Vă amintim că, pentru reabilitarea Parcului Civic, după o licitație nu fără probleme la rândul ei, a fost semnat un contract în noiembrie 2019, iar nu după mult a fost dat și ordinul de începere a lucrărilor. Asocierea Elf Road SRL – D&Garden Design SRL ar fi trebuit, într-un termen de șase luni, să refacă aproape 22.000 mp de alei, să amenajeze o piațetă, o fântână decorativă, să pună stâlpi de iluminat, pergole și bănci.
A intervenit pandemia, s-a produs o schimbare de administrație, a fost nevoie și de o cercetare a Direcției Județene de Cultură, iar lucrările mai mult au stagnat. Până la urmă, firma a cerut recepționarea acestora încă din decembrie 2021, însă conducerea primăriei a tot refuzat să facă acest lucru.
De atunci, au existat mai multe contre politice, pe rețelele de socializare sau în ședințele de consiliu local, pe tema parcului, și în mod special a salubrizării acestuia. Pe scurt, liberalii – în mod special, dar nu numai – au acuzat în mai multe rânduri că nu este cosită iarba și se strâng saci de gunoi în parc, în timp conducerea useristă a primăriei susținea că atât timp cât nu sunt recepționate lucrările, responsabilitatea întreținerii parcului nu îi mai aparține, dar că face eforturi pentru gestionarea situației. În decembrie, reprezentanții primăriei vorbeau de problemele de care au amintit și acum.
Inițial, contractul era în valoare de 5,6 milioane de lei, cu TVA. Până la urmă, valoarea finală a lucrărilor executate a depășit 5,2 milioane de lei, fără TVA. Adică aproximativ 6,2 milioane de lei, cu TVA, echivalentul a 1,25 milioane de euro.
Pe aceeași temă:
Încep lucrările de 1,1 milioane de euro în Parcul Civic. Primăria predă amplasamentul
FOTO. Se întorc muncitorii în Parcul Civic. Teoretic, mai au de lucru „o lună și ceva”
Nica și Tabără, supărați pe sacii de gunoi de lângă statuia lui Ion I.C. Brătianu din Parcul Civic
Trimite articolul
XVine Robu si ne spune ca e frumos si si multumeste constructorului. Tot firma de partid e? Patronul se plimba cu un suv prin parc la un moment dat ca un stapan.
-
Imi amintesc de acel SUV. Si ca parcul a fost inchis o vesnicie.
deci s-a facut una bucata parc, cum s-a facut aia e….1 milion 200 si 50 de mii de euro a costat parcul, din el s-a facut mai totul prost, s-a retinut garantia de buna executie adica 50 de mii si aia au ramas cu 1 mil 200, nu-i rau :))faine contracte a facut robulaches, firmele oricum is in insolventa, mai mult nu se recupereaza, iar cat despre parc, balteste apa peste tot, stalpii sunt altii decat scrie ca ar trebui sa fie(asta zic ziarele) si oricum 10% din parc ii parcare….
-
Pai nu ai vrea aia cu suvuri de 100k euro sa plateasca parcare, mai bine acolo pe pamant.
-
gherasime dute taica la scoala si mai invata cum se scrie o suma in cifre sau in litere. Doar un analfabet scrie …1 milion 200 si 50 de mii de euro!
Deci galbenii astia au mictionat pe noi timisorenii care am platit lucrarea asta ? Ce gunoaie…
Lucrarea asta asta e cel mai bun exemplu de incompetenta, tupeu si lene administrativa. Cand ploua nu ai cum sa treci pe acolo, parca au facut gropi intentionat, urat si in bataje de joc, de nedescris. Votati Robu ca sa mai ajunga si alte firme de casa sa fure legal pentru ca cea care a facut lucrai e in faliment.
aia era problema de scris, las sa fure, important ii sa scriem corect, au furat de au rupt si cu acte