Panoul care a iscat stupoare pe rețelele sociale a fost amplasat în Piața Victoriei, chiar vizavi de catedrală, loc în care polițiștii locali patrulează non-stop. Oamenii legii nu s-au simțit însă lezați de mesajul transmis de pe panou.
Pe el stă scris „Vino la referendum! Votează «Da» pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Apără familia și copiii României! Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor putea adopta copilul tău!”.
Mesajul transmis i-a determinat pe timișoreni să lase comentarii negative pe rețelele sociale, inclusiv primarul Nicolae Robu considerându-l cam ofensator. Edilul-șef a făcut duminică apel la toleranță și a anunțat că a trimis Poliția Locală să ia măsuri.
„Apel la toleranță și respect reciproc! Nu pot fi de acord cu atitudinile jignitoare, calomnioase, implicit și cu atât mai mult explicit instigatoare la tensiuni, la conflicte între noi, membrii aceleiași specii, la care unii se dedau! Am fost informat că au apărut în oraș materiale de îndemn la prezență la referendum, conținând și un text menit să trezească teamă, îngrijorare și, pe cale de consecință, reacții de ostilitate la adresa comunității LGBT. Detest așa ceva și nu voi tolera! Am și cerut Poliției Locale să intervină în litera și spiritul legii!”, anunța primarul Timișoarei.
Poliția Locală doarme în papuci, legea interzice publicitatea cu discriminări bazate pe sex
Tion.ro a încercat să ia legătura încă de luni la prânz cu Poliția Locală Timișoara. Ni s-a comunicat doar că se formulează un răspuns. Oamenii legii nu și-au mai făcut apoi timp să le răspundă timișorenilor ofensați de mesajul transmis de la înălțime din centrul urbei.
Panoul publicitar a fost pus cu girul asociației de proprietari, sub ochii polițiștii locali. Culmea, legea interzice publicitatea care include discriminări bazate pe sex, printre altele.
Conform Legii 148/2000, se interzice publicitatea care „este înșelătoare, subliminală, prejudiciază aspectul pentru demnitatea umană și morala publică, include discriminări bazate pe rasă, sex, limbă, origine, origine socială, identitate etnică sau naționalitate, care atentează la convingerile religioase sau politice, care aduce prejudicii imaginii, onoarei, demnității și vieții particulare a persoanelor, care exploatează superstițiile, credulitatea sau frica persoanelor, care prejudiciază securitatea persoanelor sau incită la violență, care încurajează un comportament care prejudiciază mediul înconjurător sau care favorizează comercializarea unor bunuri sau servicii care sunt produse ori distribuite contrar prevederilor legale”.
Așadar, la art. 6, litera d) scrie foarte clar că nu se poate face publicitate care include discriminări bazate pe sex, dar polițiștii locali nu au văzut pe acest mesaj nicio discriminare bazată pe sex.
„Încălcarea prevederilor art. 6 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.000 de lei”, mai scrie în lege! Nu și din punctul de vedere al Poliției Locale Timișoara, aparent.
Robu: Am intervenit pe lângă asociația de proprietari
Panoul a fost dat jos în cele din urmă, abia luni după-amiază. A tronat câteva zile bune sub ochii polițiștilor locali și a fost nevoie de intervenția primarului Timișoarei să fie dat jos.
„Deși textele de campanie sunt asumări pe proprie răspundere ale celor ce le aduc în spațiul public, am intervenit pe lângă asociația de proprietari implicată cu rugămintea ca acel mesaj potențial generator de tensiuni să fie înlăturat. Le mulțumesc că au înțeles, el nu făcea cinste Timișoarei”, ne-a declarat Nicolae Robu.
Primarul Timișoarei a mai ținut să precizeze că „dreptul de a pleda pentru prezența la referendum și pentru vot pozitiv nu trebuie extins la ostracizarea celor cu altă orientare, la generarea de mesaje potențial generatoare de tensiuni”, menționând că va vota „Da” la referendum, dar nu va spune nimic jignitor la adresa celor cu altă orientare sau alte opinii.
În 6 și 7 octombrie, românii sunt chemați la referendum pentru redefinirea familiei, după ce senatorii au adoptat propunerea pentru modificarea Constituției. Curtea Constituțională a României a dat recent ultimul aviz necesar pentru organizarea referendumului pe care se cheltuie 163 de milioane de lei.
Oamenii vor trebui să răspundă la întrebarea „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Textul din lege spune că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Ca să fie validat, la urne trebuie să fie prezenți 30% din cetățenii români cu drept de vot, adică peste 5 milioane de oameni.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2114791″]
[related-post post_id=”2109723″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!