Cei aproape 300 de elevi și 90 de cadre didactice și auxiliare de la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” se încălzesc cu gaz. Facturile sunt uriașe și le achită Consiliul Județean Timiș, instituție care are unitatea școlară în administrare.
Consilierii județeni au aprobat, recent, un proiect care vizează renovarea energetică a clădirilor.
Valeria Angelica Bagherea, directorul școlii, ne-a spus că cea mai mare factură de gaz primită anul trecut a fost în decembrie – 45.861 de lei. Anul acesta, după majorarea prețului la gaz, cele mai mari facturi de până acum au fost plătite în februarie – 87.105 lei și aprilie 67.499 de lei.
„Avem 278 de elevi cu cerințe speciale, sunt între 8 și 12 într-o clasă. Avem 25 de clase și două corpuri de internat”, ne-a declarat aceasta, care a spus că școala nu ar avea cum să achite asemenea facturi fără sprijinul CJT.
Facturi mari sunt și la electricitate. Astfel, în 2021, cea mai mare factură lunară a fost de 5.123 lei într-o lună de iarnă, în vreme ce anul acesta, în august plata care a trebuit efectuată către furnizor a fost de 4.156 de lei.
Cele două corpuri de la Atanasiu care vor fi reabilitate termic au fost ridicate în urmă cu aproximativ 50 de ani.
Conform Rapoartelor ce audit energetic, pentru cele două corpuri de clădire (C4 și C5), se propune un pachet de soluții care cuprinde atât măsuri de reabilitare termică a anvelopei, cât și măsuri de reabilitare și modernizare a sistemelor de instalații din clădire inclusiv cu sisteme alternative de producere a energiei termice și electrice – surse regenerabile: termoizolarea pereților exteriori; termoizolarea planșeului peste etajul 2; izolarea soclului; termoizolare placă peste sol; schimbarea tâmplăriei în integralitate; înlocuirea/ modernizarea instalației de încălzire, a celei de apă caldă menajeră, precum și a celor de iluminat artificiale și ventilație/climatizare.
Se vor instala panouri solare fotovoltaice pentru producerea energiei electrice utilizată pentru iluminat și panouri solare termice pentru producerea apei calde utilizând energia solară.
Valoarea proiectului este de aproximativ 1,1 milioane de euro, iar CJT va încerca să obțină acești bani prin intermediul PNRR.
Trimite articolul
Xasta e cladire istorica, nu se poate pune polistiren peste ea …. wtf??
-
nu stii tu dinastea, stie alin ni(mi)ca cum se face treaba.
umflati cu bani niste firme de partid, fmm, sa cumparati niste panouri care o sa crape inghetate.
Stiti cum am mai putea scapa de facturi uriase? Daca nu aveam avea conducatori corupti si lingai la portile mari sa ne exploatam singuri resursele noastre. Ungurii n-o sa aiba facturi uriase pentru ca nu sug tocul UE