Pe scurt, care sunt serviciile pe care le oferă societatea dumneavoastră?
În principal, EETim lucrează în patru domenii importante, şi anume: instalaţii electrice, automatizări industriale, execuţie de tablouri electrice de distribuţie a energiei electrice şi sisteme fotovoltaice, asigurând pentru toate proiectare, instalare şi mentenanţă.
Vă rugăm să ne daţi detalii despre acest domeniu al sistemelor fotovoltaice, care este foarte răspândit în Europa şi în lume, dar în România este destul de nou.
În primul rând, trebuie să vă spun că vorbim de patru sisteme care folosesc uzual panourile fotovoltaice, şi anume: sistem fotovoltaic ON-Grid – cu conectare la reţea, sistem fotovoltaic ON-Grid –hibrid cu conectare la reţea si stocarea unei parti din energie in baterii, sistem fotovoltaic OFF-Grid – independenţă totală de reţea, cu stocarea energiei in baterii , şi varianta OFF-Grid hibrid – cu stocare a energiei pe baterii si backup din generator diesel sau retea.
Sistemul fotovoltaic ON-Grid, cu conectare la reţea, asigură alimentarea cu energie electrică a unei case, a unui spaţiu industrial, pensiuni etc., prin conversia radiaţiei solare în energie electrică.
Un astfel de sistem este conectat permanent la reţeaua electrică publică în care debitează energia produsă și se deconectează automat în lipsa tensiunii la rețea. Sistemul generează energie electrică atât timp cât panourile fotovoltaice sunt expuse la soare. Pe timp de noapte sau în alte situaţii în care panourile fotovoltaice nu sunt expuse radiaţiilor solare, reţeaua electrică la care este racordat sistemul va fi folosită drept sursă pentru consumatori. Altfel spus, energia produsă de la radiaţiile solare este folosită în casă, iar ceea ce este surplus este livrat la reţeaua electrică publică. Deocamdată, până la aprobarea reglementărilor legale, adică până când va fi aprobat „tariful reglementat” (feeding tariff), această livrare se face fără compensare. Un astfel de sistem este potrivit pentru o casă cu consum energetic mediu lunar de 300 kWh pe lună, asigurând o funcţionare total nepoluantă şi de lungă durată, şi vorbim de peste 25 de ani, costuri reduse de întreţinere şi de exploatare şi poate fi amplasat pe orice tip de acoperiş sau sol. Putem configura variante de puteri disponibile de la 1…500 kW. Acest sistem este cel mai ieftin şi mai uşor de realizat.
Sistemul fotovoltaic OFF-Grid sau insularizat presupune independenţă totală de reţeaua de energie publică. Este foarte util în cazul fermelor izolate, al mănăstirilor sau pensiunilor izolate, la cabane situate la înălţime mare, statii meteo, etc.
Foarte utilizată la noi în ţară este varianta sa hibridă, sistem fotovoltaic OFF-Grid cu backup din reţeaua publică, care asigură alimentarea cu energie electrică a unei locaţii prin conversia radiaţiei solare în energie electrică. Un astfel de sistem este conectat în permanenţă la un grup de baterii şi opţional la reţeaua electrică publică , din care absoarbe energie pentru consumul propriu sau debitează energia în exces. Avantajele unui astfel de sistem, pe lângă cele menţionate deja, sunt reprezentate de faptul că oferă posibilitatea stocării energiei electrice şi consumul ulterior al acesteia, realizând și functia unui UPS cu autonomie foarte mare. Astfel de sisteme se pot realiza până la puteri de 300 KW, putând asigura necesarul de energie al unui grup de 50-60 de case.
Există o gamă largă de panouri fotovoltaice, noi folosim panouri monocristaline şi panouri policristaline, ambele oferind eficienţă mare, între 15% şi 20%, şi un raport calitate-preţ optim. Utilizăm, la cerere, şi panouri cu film subţire, care sunt mai ieftine şi sunt sensibile la lumină difuză, dar cu eficiență mai mică. Noi putem proiecta şi instala diverse variante şi puteri, în funcţie de necesităţi. În momentul în care va fi dată legea cu acel tarif reglementat, amortizarea investiţiei se va face în timp mult mai scurt decât acum. Toate sistemele cu panouri fotovoltaice sunt monitorizate local sau prin internet şi se pot accesa de oriunde, cu ajutorul calculatorului sau telefonului mobil, singura condiţie fiind să existe internet sau conexiune bună la reţeaua de telefonie mobilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!