Celebrăm luni 150 de ani de la prima cursă a tramvaiului tras de cai de pe actualul teritoriu al României și, totodată, 150 de ani de transport public local. Reprezentanții societății de transport public îi cheamă pe timișoreni să sărbătorească alături de ei, cu o paradă a tramvaielor vechi pe străzile orașului și cu concerte.
Parada începe la ora 16, cu plecare de pe Podul Decebal până în Piața Libertății.
„Pentru a rememora istoria și atmosfera de epocă, colegii noștri vor înhăma doi bidivii pursânge, de la Herghelia Izvin, care vor pune în mișcare tramvaiul de care se bucurau timișorenii acum 150 de ani, pe ruta Cetate – Fabric. Urmat de tramvaiul «Gemene» sau de «Timișul», fabricat în urmă cu mai multe decenii la Timișoara, tramvaiul tras de cai va conduce parada din care vor mai face parte zece garnituri de epocă, din cadrul Muzeului «Corneliu Mikloși»”, transmit reprezentanții STPT.
Circulația mai multor linii de tramvai va fi deviată în intervalul 14.30 – 17. Astfel, liniile 1 și 2 vor circula deviat din Piața Sf. Maria, tur-retur, pe următorul traseu: str. Gheorghe Doja – Piața Bălcescu – str. 1 Decembrie 1918 – str. Ștefan cel Mare – Piața Traian – Piața Badea Cârțan, întorcând la Gara de Est. Pe sectorul Gara de Est – Meteo – Modern – Prințul Turcesc – Piața Traian va circula un autobuz.
Linia 4 circulă deviat de pe strada Brediceanu, tur-retur, pe str. Iosif Nemoianu – Catedrală – Piața Sfânta Maria – Bălcescu – str. 1 Decembrie 1918 – Calea Stan Vidrighin – Ciarda Roșie.
Linia 6 va circula pe traseul: Piața Gheorghe Domăşnean (AEM) – Calea Stan Vidrighin – strada Ștefan cel Mare – Piața Traian – Piața Badea Cârțan – Gara de Est.
După paradă, începând cu ora 18, timișorenii sunt așteptați în Piața Victoriei, la concerte susținute de Mircea Baniciu și Nicole Cherry.
În urmă cu 150 de ani, în 8 iulie, Timișoara devenea primul oraș de pe actualul teritoriu al României care introducea tramvaiul tras de cai.
Oraș obișnuit cu premiere naționale și europene, Timișoara inaugura și prima linie de troleibuz din România, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tot o premieră pentru România a fost și inaugurarea transportului public și de mărfuri pe Canalul Bega, în același an 1869. Întrerupt la sfârșitul anilor 1960, transportul de călători pe Bega a fost reluat în 2018, Timișoara fiind singurul oraș din România cu transport public pe apă! Timișoara este primul oraș din România în care au fost introduse bicicletele, ca alternativă la transportul public local. Mai recent, în urmă cu câteva luni, Timișoara a devenit primul oraș din România care a introdus călătoriile cu trotinetele electrice, tot ca alternativă la transportul public local, transmit oficialii STPT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!