Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (I.T.P.F.) Timişoara acoperă 621 de kilometri de frontieră în județele Timiș, Caraș-Severin şi Mehedinţi.
Migranții ilegali rămân principala problemă. În 2023, angajații instituției au depistat 421 de migranţi care au intrat în România prin trecere frauduloasă a frontierei de stat, în scădere cu 77% față de anul 2022, când au fost depistaţi 1.838 de migranți.
„Măsurile adoptate sistematic la frontiera cu Serbia au condus la o scădere cu 95% comparativ cu anul 2022 a numărului de migranţi care au intrat în România din Serbia (82 de persoane) prin trecere frauduloasă a frontierei de stat. În urma cercetărilor efectuate, a audierii făptuitorilor şi a conducerii în teren pentru o parte semnificativă a grupurilor depistate s-a stabilit locul trecerii şi metodele prin care migranții au trecut ilegal frontiera, astfel încât, în baza analizelor de risc întocmite, dispozitivele de supraveghere şi verificare au fost adaptate în permanență”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara.
Potrivit bilanțului întocmit de aceștia, anul trecut, dintre cei 421 de migranți depistați, 347 au solicitat azil din partea statului român.
La frontiera cu Serbia, polițiștii de frontieră români, împreună cu polițiști ai Agenției Frontex, acționează pentru a preveni intrarea migranților în ţară.
În 2023, la frontiera cu Serbia, au fost depistate 800 de persoane care au încercat să intre fraudulos în România. Potrivit bilanțului întocmit de I.T.P.F. Timișoara, scăderea este semnificativă. În 2022 au fost înregistrate peste 27.000 persoane, iar în 2021 aproximativ 75.000 persoane.
„Constatăm că și în anul 2023 aproximativ 86% dintre persoane au acționat la frontieră, pentru a intra fraudulos din Serbia în România, prin zona de competenţă a structurilor de pe raza judeţului Timiş”, au precizat reprezentanții I.T.P.F. Timişoara.
Cea mai mare provocare actuală cu care se confruntă ITPF Timișoara este migrația pe sensul de ieșire din țară. Astfel, în 2023, oamenii legii au depistat 1.000 de oameni care încercau să treacă fraudulos frontiera. În 2022, numărul acestora a fost de numai 100.
Mai mulți traficanți decât migranți
Pentru a combate traficul de migranți, polițiștii de frontieră din zona de vest a țării au luat măsuri pentru destructurarea rețelelor organizate de traficanți.
Atât la frontiera cu Serbia cât și la frontiera cu Ungaria, deși au fost mai puțini migranți, numărul de traficanți depistați a crescut cu 42% comparativ cu anul 2022.
Au fost identificați 121 de traficanți de migranți, care au ajuns în arest preventiv.
„La nivelul inspectoratului teritorial în urma cercetărilor efectuate în dosarele penale pentru infracţiunea de trafic de migranţi au fost reţinute în vederea cercetării/confiscării 26 de autovehicule în valoare de peste 1.750.000 lei”, se mai arată în bilanțul anului trecut întocmit de I.T.P.F. Timişoara.
Migranții, descoperiți de la înălțime
În 2023, oamenii legii au avut inclusiv misiuni aeriene pentru combaterea migrației ilegale. Elicopterul a zburat peste 200 de ore pentru a depista migranți.
În plus, cu sprijinul Agenției Frontex, s-au făcut cu aeronava Osprey, 659 de ore zbor pe timp de noapte și 254 de ore de zbor pe timp de zi, în total fiind depistați aproape 180 de migranți.
De asemenea, cele cinci drone ale polițiștilor de frontieră au la activ peste 480 de ore de zbor, cu ajutorul lor fiind depistate 52 de persoane în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei din România în Serbia.
Trimite articolul
XHm … mai sa fie 🙂
-
Mai să fie, ce? Nu văd care e “paradoxul” din titlu! Este EVIDENT că dacă poliția și-a făcut treaba mai bine decât în trecut, și a prins mai mulți migranți ilegali, aceștia să încerce să apeleze la “experți” care să îi ajute să treacă. Tot ce reiese din articol, este că în medie, unul din 10 migranți încearcă să apeleze la o călăuză. Ceilalți 9 ori s-au despărțit deja de călăuză la momentul prinderii, ori au încercat pe cont propriu (cum mergea ușor probabil acum câțiva ani).
daaaaa, mare paradox ca nu vor migrantii sa intre in serbia sau in romania, oare de ce?