La propunerea Executivului Primăriei Timişoara, aleşii locali au modificat practic o hotărâre de consiliu mai veche – HCL 486/ 2006 privind parcarea vehiculelor grele pe teritoriul municipiului Timişoara.
Noua hotărâre adoptată introduce noi interdicţii: „Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 1,9 t pentru transportul de marfă şi a vehiculelor care au mai mult de nouă locuri pe scaune pentru transportul de persoane pe drumurile publice şi terenurile aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Timişoara” – acestea sunt noile reglementări. Cine nu se conformează riscă amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.
Prin vechea hotărâre era interzisă staţionarea voluntară a vehiculelor cu masa totală maximă autorizată peste 3,5 tone.
„S-a constatat că pe străzile din municipiul Timişoara, pe aleile dintre blocuri şi în parcajele aferente acestora, staţionările voluntare ale vehiculelor grele sunt extrem de frecvente. Astfel, un număr semnificativ de vehicule din această categorie sunt fie parcate la domiciliul şoferilor sau proprietarilor, fie sunt abandonate de multă vreme pe diverse artere. Mare parte a acestor vehicule aparţin unor societăţi cu garaje amenajate, dar care permit şoferilor să parcheze vehiculele în afara acestora. De asemenea, micii particulari deţinători de astfel de vehicule le parchează în vecinătatea locuinţelor acestora, perturbând liniştea locatarilor din zonă. Acest fenomen reduce semnificativ capacitatea de circulaţie şi staţionare pe arterele rutiere (…) şi, de asemenea, produce poluare fonică în zonele rezidenţiale”, şi-au motivat autorităţile locale decizia.
Totodată, prin hotărârea adoptată joi se stabileşte că parcarea maşinilor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 1,9 tone şi a vehiculelor de transport persoane care au mai mult de nouă locuri pe scaune – inclusiv locul conducătorului auto, se precizează – este permisă numai în autobaze sau în locuri speciale destinate acestui scop, semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi avizate de către Comisia de Circulaţie de la nivelul Primăriei Timişoara.
„Acest proiect a apărut în urma faptului că între blocuri şi pe străzile înguste din cartiere e plin de camionete, maşini de serviciu care au un gabarit total nepotrivit… Nu pot intra maşinile de salubritate, respectiv nu pot fi parcate în condiţii normale maşinile cetăţenilor”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Hotărârea a fost adoptată cu unele amendamente: consilierul Daniel Idolu a propus ca interdicţia să fie adusă la cunoştinţa tuturor prin montarea de indicatoare la intrările în oraş şi mediatizare în mass-media, dar şi să se elaboreze o anexă cu autobazele şi locurile de parcare special amenajate pentru parcarea vehiculelor la care se face referire. Aleşii au fost de acord cu propunerile sale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!