Reprezentanții spitalului au solicitat acordul primăriei, proprietară pe teren, pentru elaborarea PUZ și precizează că prin realizarea proiectului se vor asigura locuri de parcare destinate pacienților și personalului medical, însă parcarea va fi deschisă, dar cu plată. Este nevoie și de acceptul CLT, au cerut urbaniștii, astfel că proiectul, „picat” în plenul de vineri, va fi supus din nou atenției consilierilor locali, în ședința ordinară de miercuri.
Strădaniile primăriei cu o parcare subterană în zona centrală a orașului continuă. Încă din 2011, PMT a atribuit Societății de Drumuri Municipale mai multe suprafețe de teren, prin contract de concesiune, pentru realizarea de parcări subterane. În HCL din 2011 scria clar că dacă parcările nu se vor realiza în termen de 12 luni de la data adoptării hotărârii, contractul încetează de drept. Cum SDM n-a fost în stare să construiască nicio parcare mare în zona centrală, deși a încasat bani frumoși din sistemul de parcare al orașului, terenurile au revenit la primărie. Reprezentanții municipalității au comandat și un master plan al parcărilor publice, care urmează să fie integrat în Planul Urbanistic General al orașului. În studiu au fost trecute mai multe locuri care ar fi potrivite pentru parcări publice colective subterane, supraterane și terane.
Parcarea subterană de sub Botanic va avea două niveluri, spun oficialii PMT, și se va întinde pe 14.817 mp, fiind inclusă în PUZ „Extindere și modernizare Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și Parcare subterană”.
Proiectul prezentat aleșilor locali a fost întocmit de firma Atelierul Arhitext cu sediul în Dumbrăvița. Potrivit acestuia, parcarea va avea în jur de 600 de locuri și se va face chiar sub platoul de la intrarea în Parcul Botanic, iar accesul mașinilor se va face de pe str. Gh. Dima, dar și de pe str. Franz Liszt.
Sunt două variante de lucru, însă parcarea va fi amenajată chiar sub terenul pe care primarul Nicolae Robu voia să construiască fântâna muzicală cu jocuri de muzică și lumini. La suprafață vor fi cinci „semicupole geodezice”, care au destinația de sere pentru grădina botanică, se arată în una dintre variante, iar în alta se arată că la suprafață va rămâne spațiu verde. Foișorul amplasat acum la intrarea în parc urmează să fie relocat.
„Parcările necesare investiției se vor asigura pe parcela beneficiarului, de preferat la subsol; amplasarea locurilor de parcare necesare investiției pe parcela Municipiului Timișoara se va putea realiza doar cu condiția obținerii acordului Municipiului Timișoara pentru domeniul public, respectând legislația în vigoare. Nu se admite interferența dintre fluxurile pietonale ale parcului și accesele auto la parcare”, scrie în proiect.
Spitalul Municipal are, de fapt, trei proiecte mari, potrivit viceprimarului Dan Diaconu. Unul se referă la buncărul de radioterapie, al cărui proiect este deja în lucru. De lucrări se ocupă două firme, una din Timișoara și alta din Oradea: Mon-Alin-Petro-Construct SRL și Doragi Consulting SRL, care au câștigat licitația primăriei pentru documentație și execuție. Noul corp de clădire va fi ridicat de la zero în decurs de un an și va avea acces principal pentru vizitatori și ambulatoriu, urmând să fie lipit de actuala Secție de Radioterapie a Clinicilor Noi. Lucrările costă 2,2 milioane de lei, cu tot cu TVA. Estimările specialiștilor erau de 2,6 milioane de lei, suma de 2,9 milioane de lei fiind deja alocată din bugetul Timișoarei pe anul 2018 pentru această investiție.
Cel de-al doilea mare proiect pentru Municipal este cel în care este inclusă și parcarea. Înseamnă, de fapt, extinderea spitalului cu un corp nou P+6, care se va face pe actualele garaje de la Clinicile Noi, în care vor intra blocuri operatoare, ATI, oncologie și altele. Se vor face amenajări și la morgă, ne-au spus oficialii PMT.
Practic, se va lucra la trei corpuri: corp 1 – construire extindere secție de radioterapie în continuarea corpului existent fără a obtura fațada principal istoric – P înalt, corp 2 – P înalt+6 și corp 3: P+3E, extindere peste corpul principal existent, se arată în proiectul de hotărâre.
Dacă pentru buncăr există deja estimări și chiar costuri finale cu privire la investiție, cel de-al doilea proiect mare nu are încă documentație, fiind abia la stadiul de PUZ, deci încă nu se cunosc estimări de costuri.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2001919″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!