În luna martie, CL Timișoara a adoptat un proiect de hotărâre „privind dezlipirea şi alipirea parcelei în suprafață de 7.073 m.p., înscrisă în C.F. nr.444783-Timişoara str. Renașterii nr.28 și darea în administrare către Direcția Poliției Locale, a imobilului-teren în suprafață de 1281 m.p., rezultat în urma alipirii nr. cadastral 444784 cu nr. cadastral 446529”. Practic, Poliția Locală a transformat în parcare un teren de minifotbal cu suprafață sintetică. Mașinile PLT parcate pe „iarba” sintetică au stârnit revolta părinților ai căror copii învață tainele fotbalului la clubul Electrica.
„E o prostie ce au făcut polițiștii, că au parcat mașinile acolo. Prin hotărâre de consiliu local, acel teren a primit altă destinație. El nu era bază sportivă înscrisă în registrul bazelor sportive, era o amenajare făcută conjunctural. Ea s-a degradat, de multă vreme nu era folosită, eu am cerut să se facă și o monitorizare a gradului de folosință înainte de a-i da altă destinație (…) Poliția Locală ar fi trebuit să dea jos acest covor și apoi să folosească terenul respectiv (…) nu e firesc să parchezi pe o astfel de suprafață”, spunea primarul Nicolae Robu, la finele săptămânii trecute.
În plenul de marți, 23 aprilie, câțiva părinți ai unor copii legitimați la Electrica au venit la primărie, alături de cei mici, pentru a încerca să le prezinte aleșilor locali varianta lor a poveștii. „Într-un fel sau altul, vă rugăm să luați cumva măsuri, să ne ajutați și să le dați terenul copiilor (…) Terenurile, oricine dorește să meargă în vizită, o să observe că sunt foarte bine îngrijite și folosite în permanență. Se fac antrenamente în fiecare zi, pentru că sunt mulți copii și puține terenuri. În acest moment un teren a fost luat și dat la Poliția Locală. Construcțiile de acolo sunt legale de când s-a amenajat baza sportivă”, a explicat Tatiana Neamțu, cea care a amintit prima situația de la Electrica.
„Eu am fost informat că este o amenajare făcută fără autorizație. Într-adevăr sunt două terenuri acolo, în stare diferită. Pe celălalt l-am și văzut folosit de multe ori, eu nu am fost de multe ori acolo, dar întâmplarea a făcut ca de câte ori am fost să nu văd activitate (…) În privința terenului, el nu are statutul legal de bază sportivă, așa am fost informat. Avem unde să mai amenajăm, în oraș este o mare lipsă de baze sportive. Unul dintre proiectele noastre a fost să amenajăm 20 de terenuri în diferite locuri din oraș. Am făcut doar câteva dintre ele. Categoric e nevoie de mai multe baze sportive”, i-a replicat Nicolae Robu.
Potrivit lui Dorel Cojan, directorul Poliției Locale Timișoara, mașinile nu pot fi lăsate pe stradă, fiindcă dacă ar fi furată vreuna, s-ar isca o problemă la nivel național!
„Terenul nu era funcțional și nu era folosit (…) Aici, înainte era un bazin. Ilegal s-a construit, fără autorizație, și noi l-am și sancționat pe domnul Goia (fostul director al STPT – n.r.). Necesitatea de a ne extinde a fost impusă de mai multe lucruri, în primul rând de necesitatea creării unui centru de monitorizare video (…) Timișoara se dezvoltă, se mai dorește achiziționarea de camere, degeaba le achiziționăm dacă nu avem unde să le vedem (…) Mașinile noastre sunt dotate cu sisteme de transmisie prin STS, e prin rețea guvernamentală, stau prin străzile lăturalnice, dacă ar fi furată o stație s-ar realiza o problemă la nivel guvernamental”, a spus Cojan. Directorul PLT susține, de asemenea, că terenul ar fi fost folosit numai de două ori într-o lună.
„Nu este adevărat, să nu fim făcuți mincinoși. Sunt șase echipe ce se antrenează în paralel. Dacă se monitorizează de la 8 dimineața și până la ora 16, terenul este gol, acești copii sunt la școală (…) De la 17 la 20, dacă se monitorizează, este altceva”, a replicat Tatiana Neamțu. Intervenția l-a iritat pe primarul Nicolae Robu. „Mai este un teren care este în zonă și am dat dispoziții să fie reparat. Nu este principala problemă a acestui oraș problema dumneavoastră. Dacă intrăm în detalii cum se întâmplă acel antrenament, ajungem să nu mai fie atât de frumoase lucrurile. Problema are aspectul legal, atât. Dacă a fost construită acea bază în condiții legale, evident că hotărârea trebuie anulată și rămâne bază sportivă. Dacă a fost ilegală, nu e nimeni mai presus de lege”, a spus edilul.
Răspunsul primarului i-a determinat pe oameni să părăsească sala de consiliu. Nu înainte însă ca un bunic să-i spună edilul, în drum spre ieșire, că „vă mulțumim că ne-ați dat afară!”.
Oamenii au decis să nu renunțe însă așa de ușor.
„Urmează să primesc extrasul CF in extenso. Obligația proprietarului, nu neapărat a primăriei, era, conform Legii 69/2000, să-l declare ca bază sportivă și să-l înscrie și în Cartea Funciară. Nu au făcut asta (…) legea prevede ca oricând scoți o bază sportivă și îi dai altă destinație, să ai deja un teren amenajat ca bază sportivă și abia apoi să-l scoți pe celălalt. Nu în baza unei promisiuni că voi amenaja eu cândva, peste 15-20 de ani. (…) Terenul acesta nu figurează în acte ca bază sportivă pentru că și-au neglijat obligația de a-l înscrie ca bază sportivă tocmai ca să le fie foarte simplu să facă orice (…) Primul pas este să depunem o contestație de anulare a HCL și apoi vom încerca să intrăm pe cale administrativă”, a declarat, pentru Tion.ro, Tatiana Neamțu.
Potrivit acesteia, nici vorbă ca terenul de fotbal aflat în discuție să fi fost vreodată… bazin, așa cum susține directorul PLT. La Electrica se antrenează între 80 și 120 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/revoltator-politia-locala-si-a-facut-parcare-pe-un-teren-de-fotbal-din-baza-electrica-cu-voia-consiliului-local/2237249
http://www.tion.ro/primarul-robu-despre-parcarea-politiei-locale-de-la-electrica-e-o-prostie-ce-au-facut-dar-se-va-desfiinta-terenul-nu-e-folosit/2237596
Citiți principiile noastre de moderare aici!