Se vorbește de aproape două săptămâni despre o parcare subterană la intrarea în Parcul Botanic, care vine la pachet cu extinderea Spitalului Municipal. Pentru ca reprezentanții unității sanitare să meargă mai departe cu documentația era nevoie și de un acord al consiliului local „asupra realizării unei parcări pe terenul înscris în CF (…) pentru elaborare PUZ – «Extindere și modernizare Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și Parcare subterană»”.
Acordul s-a dat în cele din urmă la ședința extraordinară de marți, după discuții interminabile, timp de trei întâlniri în Sala de consiliu a primăriei. În cele din urmă a votat și alesul PSD Dan Idolu, care avea dubii cu privire la terenul din Botanic.
„S-a solicitat inițial un aviz de oportunitate pentru extindere spital, inclusiv parcare auto. În baza Legii 350/2001 avizul de oportunitate este întocmit de arhitectul-șef, aprobat de primar și ulterior PUZ-ul, care include și acest aviz, e aprobat în consiliul local. Această procedură atipică ne-a surprins și am devenit neîncrezători. Noi am vrut ca acest acord, nu aviz de data aceasta, pentru buna funcționare a mecanismului administrativ al primăriei, să nu influențeze și/sau să condiționeze emiterea de avize de cei abilitați în mod legal, acesta a fost amendamentul. Acest acord de principiu întrunește dorințele noastre, că dorim să se realizeze o parcare, dorim extinderea Spitalului Municipal, dar consiliul local nu se poate suprapune peste atribuțiile funcționarilor primăriei și ale altor instituții publice care își dau avize”, a explicat Idolu.
Aleșii au fost de acord așadar ca reprezentanții Spitalului Municipal să meargă mai departe cu documentația. Acest lucru înseamnă că se trece la elaborarea PUZ-ului, care va trebui adoptat în cele din urmă în Consiliul Local Timișoara.
Proiectul mare presupune, de fapt, extinderea Spitalului Municipal cu un corp nou P+6, care se va face pe actualele garaje de la Clinicile Noi, în care vor intra blocuri operatoare, ATI, oncologie și altele. Se vor face amenajări și la morgă, ne-au spus oficialii PMT.
Parcarea subterană dorită este inclusă în PUZ-ul clădirii de la Municipal. Va avea două niveluri, cam 600 de locuri de parcare și se va întinde pe 14.817 mp, chiar sub platoul de la intrarea în Parcul Botanic de pe str. Gh. Dima. Proiectul a fost făcut de firma Atelierul Arhitext și prezintă două variante de lucru: cu sere la suprafață sau cu spațiu verde. Primarul Timișoarei spune însă că spațiul verde va rămâne intact.
Parcarea ar presupune costuri uriașe, bani pe care Primăria Timișoara nu îi poate asigura din încasări, așa că se caută soluții. Nicolae Robu susține că planul ar fi ca municipalitatea să ia un credit pentru a realiza parcarea până în 2021. Vă reamintim, PMT dă 20.000 de euro (n.r. 95.200 de lei cu TVA) pentru consultanța financiară oferită de firma Thepesia Corporate Advisory SRL, din București, care ajută municipalitatea la contractarea unui credit de maximum 100 de milioane de lei.
„Este un proiect mare, depinde cum vom reuși să facem rost de bani. Dacă vom reuși să luăm un credit bancar, obiectivul poate fi realizat mai repede, mai repede însemnând 2021. Ne străduim să luăm acel credit (n.r. cel de maximum 100 de milioane de lei)”, ne-a declarat primarul Timișoarei.
Edilul-șef spune că este încrezător că parcarea și spitalul vor fi gata până în 2021, dar nu se poate spune același lucru și despre dotarea clădirii pentru Clinicile Noi.
„Sigur că se poate face. Nu darea în folosință, că trebuie și echipat, dar clădirea poate fi făcută până în 2021. Darea în folosință trebuie făcută împreună. Ambele sunt prioritare, este greu să le punem într-o ierarhie, fiecare își are importanța proprie. Știm că Spitalul Municipal nu dispune de cele mai bune condiții în acest moment și este o nevoie stringentă să rezolvăm această problemă a spațiilor în primul rând, asta presupune o nouă clădire, și nu alte variante. O clădire modernă, care să asigure fluxurile medicale așa cum sunt ele înscrise la carte în vremurile noastre și care evident să fie și echipată corespunzător, cu aparatură de cel mai înalt nivel. Or, totul costă. Costă și clădirea, costă și dotarea tehnică. Drept urmare, va trebui să avem un credit sau poate vom reuși să comutăm pe o sursă de finanțare din mers, cum am făcut și cu alte obiective. Așa, doar cu încasările pe care le facem noi direct la bugetul local, desigur că nu putem să facem într-un timp scurt”, a explicat Nicolae Robu.
Întrebat dacă Societatea de Drumuri Municipale nu ar putea investi în această parcare sau într-o altă parcare mare în oraș, având în vedere faptul că încasează an de an bani frumoși din sistemul TimPark, Robu a răspuns că „ar putea fi în stare”.
În orice caz, până să vedem construită o parcare subterană în Parcul Botanic va mai trece mult. După aprobarea PUZ va fi continuată documentația și va fi nevoie și de un studiu de fezabilitate. Prima estimare de preț pentru parcarea subterană o vom cunoaște abia după ce se întocmește studiul de fezabilitate.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2133977″]
[related-post post_id=”2130927″]
[related-post post_id=”2074249″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!