Sunteți de acord să se facă o parcare subterană în Timișoara? Nu există timișorean care să răspundă „Nu” la o asemenea întrebare. Dar dacă ar fi întrebat dacă e de acord cu o parcare sub Parcul Botanic? Unii s-ar gândi de două ori înainte să răspundă, așa că primarul Nicolae Robu a vrut să ocolească această problemă.
Edilul-șef a lansat un nou sondaj pe Facebook, cel cu numărul 43 din acest an, în care le povestește prietenilor virtuali despre proiectul parcării.
„Printre numeroasele proiecte pe care Primăria Timișoara le are pentru modernizarea orașului se numără și unui de construire a unei noi clădiri – una mare, cu șase etaje – pentru Spitalul Municipal, în campusul actual al acestuia. Cu această ocazie, vrem să realizăm, fără a afecta spațiul verde – și o parcare subterană pe două niveluri, cu o parte din locuri dedicate deservirii spitalului și o parte cu statut de parcare publică. Dv. ce părere aveți?”, a scris Nicolae Robu pe Facebook.
Amicii virtuali ai edilului au la dispoziție două variante de răspuns: „Susțin proiectul, e foarte bun” și „Nu susțin un așa proiect”.
Evident, primarul Robu a uitat să le spună timișorenilor câteva detalii importante. Parcarea subterană la care face referire este într-adevăr inclusă în PUZ-ul clădirii de la Municipal. Va avea două niveluri și se va întinde pe 14.817 mp, chiar sub platoul de la intrarea în Parcul Botanic de pe str. Gh. Dima. Proiectul a fost făcut de firma Atelierul Arhitext și prezintă două variante de lucru: cu sere la suprafață sau cu spațiu verde.
Proiectul mare presupune, de fapt, extinderea Spitalului Municipal cu un corp nou P+6, care se va face pe actualele garaje de la Clinicile Noi, în care vor intra blocuri operatoare, ATI, oncologie și altele. Se vor face amenajări și la morgă, ne-au spus oficialii PMT.
AICI găsiți mai multe detalii despre proiect!
Pentru ca reprezentanții Spitalului Municipal să meargă mai departe cu documentația este nevoie și de un acord al consiliului local „asupra realizării unei parcări pe terenul înscris în CF (…) pentru elaborare PUZ – «Extindere și modernizare Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și Parcare subterană»”. Proiectul a ajuns pentru a doua oară în fața aleșilor, după ce vinerea trecută a fost trecut pe ordinea suplimentară, drept urgență. Miercuri însă, după discuții aprinse care au durat aproape o oră, primarul Nicolae Robu a decis să-l retragă de pe ordinea de zi.
Consilierul PSD Daniel Idolu a avut câteva nelămuriri, dar și dubii legate de terenul propus pentru parcare.
„Eu personal am o suspiciune, că m-am documentat de vineri, când am primit doar un titlu de proiect. Am dubii legate de situația juridică a terenurilor. Nu vreau să dau mai multe declarații, că de aceea am cerut deschis, transparent… nu vrem să cădem acest proiect. (…) Va avea interdicție de construire și s-au făcut în ultima perioadă atât de multe dezmembrări și alipiri de terenuri, încât la ora actuală, cel puțin în acea zonă, Parcul Botanic, am indicii, nu pot să spun sigur, apare teren de construcții. Parcul Botanic din Timișoara. 100% susținem construirea de parcări, dar trebuie să se facă în mod transparent. Să se spună acesta este Spitalul Municipal și trebuie construit un spital municipal cu parcare pentru medici și, dacă se construiește o parcare, întâmplător cu 7 nivele, între ele o fântână arteziană, e un alt subiect. Trebuie să ai curajul să anunți deschis lucrul acesta”, ne-a declarat Idolu.
Consilierul PSD susține că nu există documente suficiente pentru ca aleșii să poată vota proiectul. Este vorba însă doar despre un acord de principiu, cel puțin deocamdată, pentru că proiectul va mai ajunge de câteva ori în atenția consiliului local, mai ales când va trebui aprobat Planul Urbanistic Zonal.
„Acolo, din câte știu… asta spun, că trebuie să ne documentăm și noi nici acum nu avem documente. Ideea este că ne interesează avizele necesare pentru construcție. Dacă la Monumente, din câte știu, nu se va obține aviz, pentru că este un sit arheologic de categoria A, hai să pregătim lucrurile, să nu ne trezim ca de fiecare dată că am venit cu întârziere în ultimul moment. Pe de altă parte, de la Spații Verzi, cine a trecut terenul de la parc ca și teren de construcții Parcul Botanic?”, a completat Dan Idolu.
Mai mult, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, comisie care funcționează pe lângă primărie și este formată din reprezentanți ai Ordinului Arhitecților, ai Registrului Urbaniștilor, de la Spații Verzi, ar fi dat aviz negativ proiectului.
„Acel consiliu, care are rol consultativ, a dat vot negativ, pentru că ei știau că e sit arheologic, că terenul nu este în regulă, și au dat ca propunere «reactivați subiectul cazarma U». Le-au cerut să întreprindă demersuri ca parcarea de la Cazarma U să intre, nu e treaba lor să vadă situația juridică neapărat, cine e proprietar, dar e normal, și eu vreau, ca timișorean, ca acea clădire urâtă, care poate odată a însemnat ceva în istoria orașului, să aibă și o utilitate publică. Spunând că sunt 150 m între cazarmă și clinică”, a mai spus consilierul PSD.
Pe de altă parte, primarul Nicolae Robu a acuzat alte interese, în ceea ce privește Cazarma U.
„O să schimbăm acel consiliu, să fie limpede. Vrea cineva să ne oblige să cumpărăm Cazarma U? Avem bani pentru așa ceva? Ca să facem jocurile de interese? Eu sper că se urmăresc ședințele noastre și de către procuratură. O să schimbăm acel consiliu de boicotori ai orașului. Nu toți, să fim corect înțeleși, dar unii fac jocuri de interese. Chiar ne opunem să facem un nou corp la Spitalul Municipal, cu două niveluri de parcare? Ca să cumpărăm Cazarma U de la cineva care a făcut afaceri de milioane și nu are bani să o valorifice? Despre ce e vorba?”, a răbufnit Robu, în ședința de miercuri.
Viceprimarul Dan Diaconu a încercat și el să explice că momentan proiectul se află abia la faza de documentație și că va mai fi nevoie de aprobări în consiliul local.
„Este o etapă intermediară pentru elaborarea PUZ pentru un obiectiv extrem de important, și anume extinderea Spitalului Clinic Municipal de Urgență, cu un corp P+6, care să adăpostească mai multe secții. Acesta este punctul principal al PUZ, alături de care, în mod logic, un spital de o asemenea dimensiune trebuie să funcționeze având locuri de parcare. Or, acest lucru în momentul de față, la Clinicile Noi este o aventură cumplită care, de ce mai multe ori, se soldează cu eșec. Acesta este motivul pentru care s-a propus, în cadrul PUZ-ului, de către Spitalul Municipal, construcția unei parcări subterane de două etaje, fără afectarea spațiului verde, sub partea din față a Parcului Botanic. CL, ca proprietar al acelui teren, a fost întrebat, prin această HCL, dacă își dă acordul pentru o astfel de parcare”, a explicat Diaconu.
Potrivit reprezentanților Spitalului Municipal, contractul dintre instituția sanitară și proiectant expiră în luna decembrie, iar până atunci ar trebui să fie aprobat și Planul Urbanistic Zonal.
În orice caz, până să vedem construită o parcare subterană în Parcul Botanic va mai trece mult. După aprobarea PUZ va fi continuată documentația și va fi nevoie și de un studiu de fezabilitate. Rămâne de văzut în ce formă va ajunge din nou acest proiect pe mesele consilierilor locali. Cât despre fonduri pentru ridicarea parcării, edilul-șef a explicat că există bani și că se vor folosi fonduri locale.
„La ora 10 ne-am dus, la invitația domnului primar, la primărie, să ne întâlnim cu domnul consilier Idolu, la propunerea dânsului de a ne întâlni astăzi (n.r. joi) să ne lămurim pe anumite documente. Am fost cu șeful de la Administrativ, cu directoarea economică, cu toate documentele necesare. La ora 9.55, domnul Idolu a sunat să spună că nu poate să vină, că o să amânăm, pentru că are o conferință de presă”, ne-a declarat Olimpia Oprea, manager Spitalul Municipal.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2130927″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!