Falsurile, depuse la Primăria Arad, au fost decoperite încă din vara anului trecut de către funcţionarii Primăriei Timişoara, dar niciuna dintre cele două administraţii nu a sesizat organele abilitate.
Societatea Confort a prezentat la Primăria Arad, pentru două achiziţii publice de lucrări – amenajarea de piste pentru biciclete pe faleza Mureşului şi reabilitarea pasajului rutier Micalaca -, un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor de modernizare a bulevardelor Liviu Rebreanu – Iosif Bulbuca din Timişoara, o recomandare în care apare calificativul de „foarte bun” pentru lucrarea de pe Rebreanu executată de Confort şi încă o scrisoare de recomandare pentru un angajat al aceleiaşi societăţi, pe care apar semnătura primarului Gheorghe Ciuhandu şi ştampila Primăriei Timişoara. Cei de la Arad au cerut însă un punct de vedere de la Primăria Timișoara cu privire la veridicitatea acestor acte.
Ciuhandu a afirmat că aceste documente nu au fost emise de Primăria Timişoara, ci este vorba de documente falsificate. Primarul Timişoarei susţine că nu a semnat pentru nicio recomandare în favoarea societăţii în cauză după finalizarea lucrărilor de pe Rebreanu, iar procesul-verbal prezentat la Arad nu este real.
Metoda prin care s-au făcut falsurile? La procesul-verbal de recepţie pentru Rebreanu, de exemplu, s-a folosit un proces-verbal de recepţie mai vechi, pentru o altă lucrare executată de Confort pe strada Herculane. Au fost modificate strada, în loc de Herculane apare Bd. Liviu Rebreanu – Iosif Bulbuca, şi data încheierii procesului-verbal de recepţie, au constatat reprezentanţii municipalităţii timişorene.
Patronul grupului de firme Izometal-Confort, Georgică Cornu, a declarat, după prezentarea situaţiei în presă, că nu a falsificat niciun document. Mai mult, acesta i-a trimis şi o scrisoare deschisă lui Ciuhandu.
„În cazul în care aceste semnături sunt false şi nu vă aparţin vă rog să vă adresaţi instanţelor de judecată, pentru atragerea răspunderii celor vinovaţi. Vă asigur că nu am acces la documentele emise de Primăria Timişoara şi nu am falsificat niciodată semnătura dumneavoastră sau a altor persoane”, îi scria Cornu primarului, anunţând că a făcut totuşi o anchetă internă în rândul angajaţilor săi pentru a verifica cele semnalate.
Chiar dacă au descoperit falsurile, oficialii Primăriei Timişoara au afirmat că nu pot sesiza organele abilitate pentru că nu au documentele, care au fost depuse la Primăria Arad, ci doar nişte copii.
Mai exact, reprezentanţii Primăriei Timişoara susţineau că Primăria Arad ar trebui să sesizeze organele abilitate să investigheze acest caz, în timp ce oficialii municipalităţii arădene afirmau că acest lucru este responsabilitatea autorităţilor din Timişoara care au constatat falsul.
Într-un final, după jumătate de an de la descoperirea falsurilor şi mai multe articole apărute în presă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad s-a sesizat din oficiu în acest caz. Cei de la Primăria Timişoara au fost înştiinţaţi de Primăria Arad că documentele la care s-a făcut referire au fost depuse la Parchet.
„În urma unor informaţii şi elemente de care am dispus, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad s-a sesizat din oficiu cu privire la acest caz, cu autor necunoscut, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale. Dosarul a fost trimis Poliţiei Municipiului Arad în vederea efectuării cercetărilor”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, Flavius Chiş.
Descarca documentele depuse la Primaria Arad:
Documente falsificate cu semnatura primarului Timisoarei la Primaria Arad
Razboiul cu documente falsificate pentru contracte pe bani publici dintre Cornu si Ciuhandu continua
Citiți principiile noastre de moderare aici!