Șantierul de la Parcul Central a început încă din vara anului trecut. S-a împlinit așadar un an de muncă sau, mai bine zis, de stagnare. S-a lucrat cât s-a lucrat până la furtuna din 17 septembrie, iar apoi totul a fost lăsat baltă. Cei responsabili au spus că au avut foarte mult de tras cu arborii doborâți de vijelia puternică din toamna lui 2017 și că ar trebui să se revină în primăvară pe șantier.
În ultimele luni muncitorii nu prea și-au făcut apariția prin Parcul Central. S-a lucrat, în schimb, în Alpinet, lucrările în cele două parcuri fiind realizate de aceeași firmă: Lovrintim, care a realizat și reabilitarea Parcului Pădurice.
Potrivit directorul firmei Lovrintim, lucrările în Anton Scudier au fost reluate în luna mai, iar de atunci s-a lucrat cam fără oprire. Greu de crezut însă că s-a lucrat non-stop acolo, mai ales dacă ținem cont de problemele financiare ale primăriei, care n-a avut bani să-și plătească firmele contractate, primarul Robu aruncând vina pe furtuna din septembrie 2017 și pe reducerea cotei impozitului pe venit.
Stadiul lucrărilor
„Lucrările au fost reluate în luna mai, s-a lucrat de atunci până acum. Ieri, de exemplu, am avut 28 de oameni, astăzi (n.r. joi) avem vreo 22. Suprafața este pregătită pentru însămânțare, începem de vineri să însămânțăm, sistemul de irigare e gata și lucrăm la alei. Am terminat scara principală cu rampa pentru persoanele cu handicap, urmează să o placăm cu piatră naturală”, a declarat Sorin Doda, directorul Lovrintim, pentru tion.ro.
Potrivit șefului societății contractate de primărie, lucrările mari sunt finalizate, în două sau trei săptămâni va răsări iarba, cam în două săptămâni sunt conturate complet toate aleile.
„Lucrările mari sunt făcute, dar într-un parc, până nu apare verdele, parcă zici că nu e gata. În două-trei săptămâni va crește iarba pe vreo 50.000 de mp, pe 5.500 mp punem gazon. Vom avea în total 6,2 hectare numai cu verde. Aleile asfaltate sunt 98% gata, la cele din pavaj mai avem 2.600 de metri. În două săptămâni terminăm și pavajul. Se lucrează și la labirintul din Ginkgo Biloba, la Grădina Patio pentru îndrăgostiți, foișorul muzical este gata, mai avem de pus marmură albă”, ne-a mai declarat Doda.
Conform proiectului, parcul suferă o transformare completă, urmând să aibă un aspect de grădină vieneză. Mai trece însă ceva timp până să se observe acest lucru, pentru că e nevoie de formele create din cele 30.000 de flori ce vor fi puse în Parcul Central.
„Sunt forme, avem arbori, plantele care vor fi puse ultima dată vor da impresia de grădină vieneză, probabil că spre mijlocul lui octombrie… aici nu suferă nimic dacă îngheață. În 30 octombrie este prima temperatură cu zero grade, dar în noiembrie crește iar, putem să mai lucrăm. Eu aș vrea să-l termin cât mai repede, am termen până în ianuarie 2019, dar aș vrea înainte de iarnă”, a mai explicat directorul Lovrintim pentru tion.ro.
Dacă este să ne luăm după spusele primarului Timișoarei, Parcul „Anton Scudier” ar trebui să iasă din șantier în această toamnă. Edilul-șef avea planuri să-l inaugureze prin noiembrie, dar este greu de crezut acest lucru, mai ales că o perioadă de câteva luni nu s-a lucrat deloc acolo.
În timpul șantierului, în Parcul Central sau Parcul Anton Scudier s-au găsit și vestigii, fragmente de vase din Epoca Bronzului, fragmente de oase de om și chirpici de locuințe. Au fost probleme și cu dirigintele de șantier, iar municipalitatea abia prin mai a reușit să încheie un nou contract, cu un alt specialist.
Detalii din proiect: Ce presupune transformarea Parcului Central „Anton Scudier”
Toate aleile sunt refăcute cu pavaj nou și este instalat un sistem automat de udare a spațiilor verzi, este amenajat un foișor pentru evenimente muzicale, dar și un amfiteatru.
„Conceptul de modernizare pe care îl propunem armonizează stilul peisager al fondului general al amenajării existente cu accente în stil geometric clasic. El urmărește restaurarea parțială și accentuarea acestui stil geometric pe cele două artere perpendiculare, prin întărirea axelor de perspectivă”, se arată în proiectul de reamenajare.
Copacii vor fi toaletați, dar se vor face și „extrageri ale subarboretului, care va fi transplantat”, vor fi amenajate peluze extinse, ce vor fi puse în valoare cu pete de culoare compacte, realizate din vegetație pitică, formată din specii cu colorit sezonier, susțin reprezentanții primăriei.
Conform proiectului, printre arborii noi ce vor fi plantați în Parcul Central se numără și bradul roșu de coastă – Sequoia sempervirens, sequoia din Apuseni – Sequoiadendron giganteum, cedrul – Cedrus deodara, bradul albastru-argintiu – Picea pungens ‘Hoopsii, Metasequioa sp. sau conifere Chamaeciparis nootkatensis ‘Pendula’, Calocedrus decurrens, Cornus controversa ‘Variegata’, Ostrya carpinifolia sau Fagus sylvatica ‘Riversii’.
Foișor muzical pentru orchestră și labirint din gard viu, sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba
Foișorul muzical este sub forma unui octogon, conform proiectului, iar pe margini va avea plăcuțe pe care vor sta scrise numele unor muzicieni români.
„Printre obiectivele noi care apar în parc, am avut în vedere realizarea unui foișor de muzică destinat evenimentelor culturale, în special a concertelor orchestrale în aer liber, o structură de piatră și lemn cu acoperiș verde patinat, armonizată stilului de amenajare. Pe toate laturile octogonale ale foișorului se vor amplasa plăcuțe inscripționate cu nume ale unor compozitori și muzicieni români recunoscuți pentru operele lor”, ne-au dezvăluit reprezentanții primăriei.
În Parcul Central vom avea și un amfiteatru, în jurul căruia vor fi plantați stejari, care vor da impresia unei curți interioare.
„Se vor crea două gradene verzi în lateralele scărilor dinspre Podul Traian, iar între cele două scări menționate se va crea o gradenă tip amfiteatru, cu trei nivele de ședere: Grădina «Patio» prin plantarea sub forma circulară a unor specii de stejar conduși și formați sub forma unei perdele verzi, dând aspectul unei curți interioare parcului. Labirintul va fi creat din specia Lonicera nitida ‘Elegant’, tolerantă la semi-umbră, plantată sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, aproape de arborele existent cu același nume”, au completat reprezentanții municipalității.
Mese de șah pentru nevăzători
Parcul Central va avea o zonă numită „Șahul verde”, un spațiu de trecere de la stilul geometric la cei peisager, prin amenajarea unui caroiaj realizat din gazon intercalat cu dale din granit compozit, însoțit de piese de mari dimensiuni.
Locul preferat al pensionarilor din Timișoara, cel cu mesele de șah, nu va dispărea, ci va fi transformat. Piațeta șahiștilor va fi refăcută și extinsă spre o piațetă nou înființată în jurul statuii B.H. Delavrancea.
Parcul Scudier va avea pergole noi, de cinci tipuri, cu aspect clasic, formate din piatră și din lemn. Toate piațetele vor fi reamenajate, chiar reproiectate – Monumentul Ostașului Român, Al. Mocioni, Vincențiu Babeș, Babu Șt. Delavrancea – „ca zone de ședere, de odihnă și de contemplare”.
Parcul Central „Anton Scudier” este unul dintre parcurile de referință ale Timișoarei, cu o suprafață de opt hectare, dar și unul dintre cele mai vechi parcuri ale orașului.
Lucrările, estimate la 11,6 milioane de lei fără TVA, se vor face cu 6,5 milioane de lei fără TVA, adică aproape 1,7 milioane de euro cu tot cu TVA.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2079818″]
[related-post post_id=”1914512″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!