Consiliul Local Timişoara a aprobat, în cursul acestei săptămâni, suplimentarea fondurilor pentru reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor „Ion Creangă” cu aproape 300.000 de euro. Reprezentanţii Primăriei Timişoara au motivat că banii alocaţi iniţial pentru acest obiectiv nu ajung pentru că au apărut unele lucrări neprevăzute: trebuie îngropate în subteran două linii electrice aeriene neizolate şi trebuie instalat un post trafo în zonă. Pentru că subiectul a iscat discuţii aprinse în plen, unii dintre aleşi considerând suspectă solicitarea de suplimentare de fonduri care a venit cu doar câteva luni înainte de terminarea lucrărilor, edilii timişoreni au vizitat joi obiectivul, împreună cu reprezentanţii firmelor care se ocupă de execuţie şi cu proiectantul, pentru a vedea în ce stadiu este.
Reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că Parcul Copiilor va fi redeschis pe parcursul lunii mai chiar dacă mai sunt multe de făcut, la ora actuală fiind montate doar câteva echipamente de joacă.
Cum va arăta parcul? Cei care se aşteaptă la un loc plin de huţuluşe, tobogane şi alte instalaţii de joacă vor avea o surpriză. „Vor fi două sau trei huţuluşe şi câteva tobogane în tot parcul. Nu asta a fost ideea parcului”, explică proiectantul.
Vor fi totuşi jocuri pentru copii de toate categoriile de vârstă şi câteva puncte de atracţie în diferite zone din parc. A fost deja montat un far-tobogan şi câteva tobogane mai mici pe o colină amenajată în partea dinspre Podul Michelangelo, în apropiere cei mici vor găsi elicoptere pe arcuri, puţin mai încolo va fi „Camera Albei ca Zăpada” şi se vor putea întâlni cu piticii, fosta clădire cu oglinzi va fi transformată într-un castel, unde se vor putea ţine spectacole şi serbări, lângă vor exista un teren de mini-golf şi un carusel, iar tunelul fostului trenuleţ care străbătea parcul va semăna cu o cetate, dar pentru început nu va avea nicio utilitate, pentru că… mai este nevoie de investiţii, spune proiectantul.
„Pentru moment tunelul trenuleţului va fi butaforizat, i se va da o formă şi va fi conservat pentru o investiţie următoare. În esenţă nu este altceva decât o mascare a unui perete de beton cu faţade de case. În tunel nu se va putea intra momentan, nu va avea nicio utilitate, va fi pur şi simplu o mascare pentru ca pe viitor acolo să se poată face investiţia necesară pentru a putea fi exploatat. Din punctul meu de vedere, al proiectantului, parcul acesta necesită în continuare investiţii. Un parc de distracţii trebuie permanent exploatat şi îmbunătăţit, este modelul parcurilor din Germania, din Italia, din Franţa, pentru că la un moment dat beneficiarii lui, copiii, se plictisesc dacă găsesc aceleaşi jocuri. Ei permanenent vor ceva nou şi sper ca municipiului Timişoara, care este, din câte ştiu eu, singurul beneficiar al unei astfel de investiţii în România, să poată să-şi permită să susţină în continuare investiţiile în parc”, ne-a declarat proiectantul care s-a ocupat de parc, Ion Waszkiewicz-Filioreanu.
Iar acestea nu sunt singurele surprize din Parcul Copiilor. Cei mici se vor putea plimba cu canoele, vor putea explora „Ţara Uriaşilor”, vor putea păşi în nişte tălpi mari de uriaş, şi vor putea urca să se joace într-un turn, însoţiţi de părinţi.
A fost realizată şi o clădire cu terasă pe malul canalului Bega, unde vor fi amenajate pe viitor staţii pentru vaporetto. Clădirea va fi de fapt o unitate de alimentaţie publică prevăzută cu loc de joacă pentru copii, iar lângă va fi realizată „o fântână arteziană ca la Mamaia”, a explicat unul dintre reprezentanţii firmelor care se ocupă de lucrări. Va exista inclusiv un loc de joacă pentru micuţii cu handicap locomotor.
La intrarea dinspre Bulevardul Revoluţiei va fi amenajată o piaţetă, iar amfiteatrul va fi păstrat.
Viceprimarul Adrian Orza a precizat că se doreşte înfiinţarea unui serviciu special care să se ocupe de administrarea Parcului Copiilor şi a Grădinii Zoologice.
De lucrări se ocupă societăţile Horticultura, Drufec și Conselectrica. Valoarea totală a investiţiei este de 10.912.000 lei, adică aproape 2.500.000 de euro, potrivit directorului de la Horticultura, Andrei Drăgilă.
Buget suplimentat cu peste un milion de lei pentru Parcul Copiilor
Parcul Copiilor ar putea inghiti peste 2.000.000 de euro. Se cere suplimentarea fondurilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!