Consumul de energie electrică al Consiliului Județean Timiș și al instituțiilor subordonate ar putea fi acoperit integral din surse regenerabile.
Astfel, marți, consilierii județeni au aprobat Proiectul de hotărâre privind aprobarea depunerii de către CJT a unei cereri de finanțare, precum și aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Parc fotovoltaic pe amplasamentul din UAT Timișoara, în proximitatea satului Covaci, județul Timiș”. Terenul aparține CJ Timiș.
Prin proiect se urmărește acoperirea parțială sau chiar totală a consumului de energie electrică al Consiliului Județean Timiș și instituțiilor subordonate, respectiv, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcției de Evidență a Persoanelor, Direcției de Prestări Servicii și instituțiilor de cultură subordonate – Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă, Muzeul Satului Bănățean și Centrul de Cultură și Artă al Județului.
„Având în vedere că Ministerul Energiei a deschis în noiembrie 2023 o sesiune de finanțări pentru parcuri fotovoltaice realizate de autorități publice, am considerat oportun să reluăm depunerea proiectului pentru un parc fotovoltaic în amplasamentul de la Covaci, pe o parcelă de patru hectare. Dacă în 2023 era vorba de o valoare de 1 megawatt, acum am refăcut documentația tehnico-economică pentru o putere instalată de 2,23 MW, ceea ce ar compensa în mare parte consumul pe care îl are Consiliul Județean Timiș și instituțiile subordonate, la nivel anual”, a afirmat în ședința extraordinară a CJT managerul public Adrian Lupuț.
Potrivit estimărilor făcute de reprezentanții administrației județene, prin utilizarea Parcului fotovoltaic s-ar face economii anuale la buget de zece milioane lei, respectiv de 50 milioane lei pe o durată de cinci ani.
Consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici, precum și aprobarea depunerii unei cereri de finanțare pentru un parc fotovoltaic, a cărui valoare totală ar fi de aproximativ 16.460.000 lei, din care valoarea rambursabilă este de 14.350.000 lei, deci aproape 2,9 milioane euro.
Vă reamintim că și Primăria Timișoara intenționează să ridice un parc fotovoltaic. În urmă cu o lună, consilierii locali din Timișoara au aprobat indicatorii tehnico-economici ai parcului fotovoltaic pe care primăria vrea să îl construiască în vestul orașului. Investiția se va ridica la 32,2 milioane de lei. Ținta municipalității este să acopere aproape două treimi din consumul electric pentru iluminatul stradal prin acest parc fotovoltaic, ce va fi realizat în apropiere de zona industrială Freidorf. Valoarea estimată a investiției este de 32,2 milioane lei, TVA inclus, și are o durată de implementare de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCe firma de partid il face? Ne tot chinuim cu eoliene, fotovoltaice si hidro. Mai bine ar mai face cateva reactoare nucleare si am fi asigurati pe urmatorii 50 ani.
-
Cateva?😂😂😂🤣🤣🤣😂Vrei sa spui sa termine reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, sau sa bage bani in experimentele firmei falimentare a partenerului strategic? Si apropo de partenerul strategic, stii cine a fost in ultimul timp cel mai mare importator de uraniu de la ursi? Ghici ciuperca ce e. Altfel, sa-i sanctionam pe ursi, cum sa nu, lasa ca luam gaz de la unguri! Pentru ca sintem independenti energetic! 😂
“pentru o putere instalată de 2,23 MW”. E bine, ce sa zic. Asta cati MWhora vine in medie tinand cont de anotimp, noapte, nori? E bine ca indienii isi propun sa creasca cu 88 GW (opt zeci si opt Giga, da?) puterea instalata cu noi centrale pe carbune…
Mai bine ar lucra pamantul ala in mod eficient , iar energia electrica sa se obtina din zone improprii agriculturii.
Ma indoiesc ca avem cea mai scumpa carne doar pentru ca nu sunt subventii destule.
Carne importam, mere importam, rosiile tot de la altii, cartofi n-avem, etc. – doar pentru ca subvenille sunt mici?!?
Eu zic ca nu suntem eficienti in agricultura – e mai simplu sa faci o firma de import produse agricole decat sa le produci.
Dar trebuie munca si seriozitate.
Cunosc persoane care se ocupa serios de agricultura de ani buni si castiga bani seriosi prin productie agricola.
Prea multi bani se sifoneaza prin APIA fara munca si fara rezultate concrete.
Romanii si munca intensa si eficienta – aberatii!!!
-
mai Aldoux, o sa ma leg doar de ultima prostie pe care ai spus-o, pentru restul te las pe tine sa gasesti cifre sa faci comparatii. asadar: romanii chiar lucreaza intens tinand cont ca productivitatea muncii e la 75% din productivitatea medie la nivel UE dar salariul mediu e la 45% din media UE. Iar aici e cea mai mare productivitate a banului ca raport ban scos/ban investit. sau poti sa vezi pe tradingeconomics ca suntem pe locul 2 cu 132 puncte dupa irlanda( 133 de puncte), germania e la 95 puncte, franta 98, media ue e la 106 puncte. sau cum s-ar zice, neocolonialism cu rat. pricepi mai hu”s”ley? intelegi ce-i ala neocolonialism si ce efecte are pentru noi?