Reprezentanţii Primăriei Timişoara se aşteaptă ca în perioada imediat următoare să poată fi semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea Parcului Justiţiei, proiect care a rămas pe lista de aşteptare, după care va fi lansată licitaţia pentru execuţia lucrărilor.
„Pe fonduri europene există o reabilitare completă a Parcului Justiției, asta însemnând plantări, păstrarea vegetației existente, pentru că sunt pomi extraordinari în acel parc, refacerea aleilor, demolarea gardului care împrejmuiește în prezent parcul și aducerea la un aspect nou. Am depus ultimele clarificări la ADR și sperăm ca, în cel mai scurt timp, să poată fi semnat contractul de finanțare. Este sigur că vom primi acești bani, suma este de aproximativ 500.000 de euro”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Ce fel de lucrări sunt propuse în acest parc central al Timişoarei?
În primul rând, gazonul va fi refăcut în totalitate, intenţia autorităţilor locale fiind de a crea nişte „peluze impecabile”, sunt prevăzute tăieri de corecţie sau întreţinere la arbori, precum şi noi plantări.
În parc ar urma să apară mai multe insule cu flori – diverse tipuri de lalele şi narcise, brânduşe şi ghiocei, dar se vor planta şi liliac de vară, hortensii, magnolii şi alte specii.
„Lucrările propuse pentru îmbunătăţirea fondului vegetal sunt: plantări de material vegetal ornamental, răşinoase şi foioase florifere, în special în zona sudică, unde preponderenţa speciilor ornamentale este scăzută, şi crearea unor insule multicolore de flori bulboase, care prin coloritul florilor să producă un spectacol în perioada primăverii. S-au propus spre plantare bulbi cu înflorire de primăvară, care dau dinamism parcului înainte ca mulţi arbori să înflorească. Bulbii propuşi sunt: lalele, narcise, ghiocei, helleborus, trillium, crocus. Bulbii vor fi plantaţi grupaţi sub arborii existenţi pentru impact. Arborii existenţi în parc se vor toaleta, iar peluza de gazon se va reface şi va rămâne liberă pe mari porţiuni, creând impresia de parc aerisit şi ordonat”, se arată în proiectul de reabilitare prezentat de autorităţile locale.
Aleile din Parcul Justiţiei vor fi înlocuite complet şi se vor amplasa corpuri de iluminat fotovoltaice pe toate, se vor monta noi bănci şi coşuri de gunoi, iar în vecinătatea parcării existente în zonă este prevăzut un zid ornamental de un metru, cu panouri din lemn acoperite de vegetaţie căţărătoare. Se propune un nou tip de alei, eco.
„Îmbunătăţirea infrastructurii presupune în primul rând refacerea sistemului de alei pe principii moderne, şi anume cu o structură din pavele de beton. Infrastructura aleilor propuse este total ecologică, permiţând infiltrarea apei, refolosibilă, adică se poate desface şi reface foarte uşor, fiind şi uşor de întreţinut. În zona centrală aleile se vor îmbina într-un sistem circular, care să pună în valoare aria din centrul scuarului. Aleile existente vor fi înlocuite total, dar se va respecta traseul lor pentru protejarea vegetaţiei”, au mai explicat reprezentanţii municipalităţii.
Gardul care împrejmuieşte în prezent parcul va fi eliminat, urmând ca parcul să rămână deschis.
Proiectul prevede de asemenea şi realizarea unui foraj pentru alimentarea cu apă a sistemului de irigare şi reabilitarea reţelei de apă potabilă ce traversează Parcul Justiţiei, reprezentanţii municipalităţii motivând că durata de exploatare a conductelor este depăşită şi se impune înlocuirea lor.
Lucrările ar trebui să fie finalizate până la sfârşitul anului.
Parcul Justiţiei din Timişoara are o suprafaţă de peste 26.000 de metri pătraţi, iar proiectul de reabilitare datează încă din timpul administraţiei Ciuhandu.
Articole pe aceeași temă:
Ce parcuri noi apar ori se refac in Timisoara – prioritatile anului 2015
Citiți principiile noastre de moderare aici!