„În cadrul «7th Landscape Award Session 2020-2021» din cadrul «Council of Europe Landscape Convention», proiectul de reamenajare a Parcului Pădurice, singurul din România, este menționat ca proiect căruia i se recunoaște valoarea înaltă și o importantă sursă de inspirație ce trebuie promovată. Felicitări tuturor celor implicați în acest proiect finalizat în 2016, pentru muncă, seriozitate și implicare. Astăzi, din păcate, nu mai avem nici un proiect de viitor cu privire la vreun parc din Timișoara. Parcul Civic mai are ani lumină până la finalizare, iar o parcare ce foarte curând va deveni o mare de noroi e prezentată ca un exemplu de viziune”, transmite fostul viceprimar al orașului, Dan Diaconu, pe Facebook.
Proiectul Primăriei Timișoara a fost apreciat pentru valoarea ridicată, alături de altele din Letonia, Norvegia, Polonia și Portugalia. Experții europeni au considerat că este o „importantă sursă de inspirație ce trebuie promovată”. Concursul de amenajare peisagistică de la Consiliul Europei a fost câștigat însă de un proiect din Italia, numit „Biodiversitate în oraș. Bergamo, Valea Astino”.
Parcul Pădurice a stat un an în șantier, fiind redeschis în 2016, după ce au fost amenajate două lacuri cu nuferi și șapte grădini sau zone tematice: italiană, grecească, spaniolă, englezească, cea cu flori aromatice, cea cu rosariu sau cea romantică. A fost amenajată și o zonă cu stâncărie, dar și o canisită pentru animalele de companie ale celor ce locuiesc în zonă. Parcul a rămas neîngrădit, iar în el s-au făcut, conform proiectului, 40.000 de plantări. Au fost montate 11 șezlonguri de piatră, 83 de bănci și zeci de corpuri de iluminat fotovoltaice. Lucrările în fosta pepinieră a Timișoarei au costat 4,6 milioane de lei fără TVA, banii fiind luați din bugetul local.
Parcul Lidia a fost amenajat în anul 1900, fiind gândit ca o pepinieră cu o seră, un grajd și o casă, unde au fost crescuți mii de arbori ce erau plantați mai apoi în oraș. Între timp, pepiniera a fost mutată în Ciarda Roșie, iar parcul a fost reamenajat 90 de ani mai târziu, structura actuală existând din 1999, când au fost conturate aleile.
Conform primăriei, acesta este cel mai tânăr parc din Timișoara. Parcul delimitat de străzile Mareșal C-tin Prezan, Uranus, Aleea Sănătății și Versului se numește, oficial, Parcul Pădurice, în urma unei hotărâri de consiliu local, adoptată în luna decembrie a anului 2015.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Parcul Padurice, aproape gata de inaugurat. S-a stabilit si daca e voie cu caini sau nu
Trimite articolul
XPe bune ??? 🤣🤣🤣, Cred ca sunteti pe alta planeta…ce fumati ?, Da-ti si mie…
acest premiu de peisagistica evocat de fostul vice Diaconu se vrea un elogiu la adresa marelui carmaci Lae. Cat despre parcul Civic acelasi semidoct Diaconu uita ca trebuia sa fie gata pe vremea sefului sau dar inainte de alegeri fondurile au fost inghitite de campania electorala.
Bomboana de pe tort ca sa-si demonstreze prostia D.D afirma ” Parcul Civic mai are ani lumină până la finalizare” Analfabetule functional anul-lumina se foloseste in astronomie pentru masurarea distantelor dintre stele! Apropo in parcul Central pentru ce au fost sifonati 2 milioane de euro, pe un chiosc si niste aspersoare?!
Cel mai frumos parc in urma cu 2-3 ani.Acum este cam neingrijit.(ma refer la ultimii 2 ani)
Mai asteptati un an si Fritz si USR o sa transforme si acest parc intr-o mizerie. La fel cum au murdarit orasul si au distrus tot ce au atins.
Daca l-ar vedea acum, nu cred că l-ar mai aprecia atât.
Păcat că nimeni nu-i amendează pe nesimțiții care nu adună rahatul după câinii lor sau pe mitocanii care fac covor de semințe sub bănci. Seara se umple de dubioși, si niciodată nu vezi picior de polițist pe acolo, deși sectia e la 5 minute de parc. Lacurile cu nuferi sunt pline de jeg și de ambalaje, iar pârâurile artificiale au secat de mult. Frumos în schimb Photoshop-ul cu care câștigă premii, realitatea e cu totul alta.
Dupa unii meseriasi ai condeiului din 1900 pana in 1999 anul in care a fost reamenajat actualul parc Padurice sunt ….90 de ani. Greu cu calculele daca treci prin scoala precum valiza prin gara
E pacat ca Robu avea un comportament necorespunzator functiei in ultimul timp dar lucrurile s-au miscat comparat cu anii de dinainte. S-au amenajat multe, cu precadere in zona de resedinta a primarului care este destul de bine sistematizata.
Acum, din pacate cam cazut in cealalta extrema, avand la conducerea orasului un primar fara diploma si limitat intelectual, secondat de un vice dublu repetent si penal. Acestia nu stiu efectiv ce sa faca in afara de angajari in structuri paralele cu cele din primarie si sa creasca taxele.