Lucrările au început deja în Parcul Pădurice Giroc sau Lidia, situat în zona Soarelui – Girocului din Timişoara. Vorbim despre o investiţie de aproape 4,6 milioane de lei fără TVA, deci peste 1,2 milioane de euro cu TVA, bani de la bugetul local. Parcul ar trebui să fie complet reabilitat în 12 luni.
„A venit vremea ca acest parc să fie reabilitat, să fie modernizat, să se realizeze mai multe funcţionalităţi. Se vor planta 1.947 de noi arbori şi arbuşti şi 1.600 de plante florale. Va fi amenajat un loc cu aparate de fitness, va fi şi un loc de bătut mingea, un loc cu diverse aparate de joacă pentru copii, o mulţime de bănci, piste de biciclete, inclusiv prevăzute cu anumite denivelări, cu obstacole, se va amenaja aici şi o zonă cu elemente de skatepark”, a explicat primarului Nicolae Robu, marţi, la faţa locului.
Vor fi şi tăieri de arbori, dar autorităţile locale spun că se va renunţa doar la cei aflaţi „într-o stare necorespunzătoare”, bătrâni sau bolnavi. S-au identificat 12 plopi în această situaţie, spun reprezentanţii firmei care se ocupă de execuţie.
Lucrările sunt executate de societatea Lovrintim SRL.
Se vor planta arbori din diverse specii – arţar, tei, platan, stejar, carpen, arbore de mătase, fag, arborele lui Iuda, cedru, arbore de lalele, păducel, salcăm galben etc.
În zonă vor apărea de asemenea aluni şi bambuşi, azalee, liliac, crini, garofiţe şi diverse plante căţărătoare.
De asemenea, se va extinde colecţia de trandafiri din Parcul Pădurice Lidia. Practic, suprafaţa cu trandafiri va fi dublată în timp, spun autorităţile locale.
Amfiteatru, plante aromatice şi lacuri cu nuferi
Vor fi redefinite aleile şi vor fi amenajate mai multe grădini sau zone tematice: zona plantelor aromatice, zona italiană, modernă, grecească, spaniolă, englezească etc. Este prevăzută chiar şi o zonă… romantică, cu lacuri.
„Trebuie să trasăm aleile, să le spargem mecanizat și abia apoi ne vom apuca efectiv de lucrări, în mare. Vor fi redesenate absolut toate aleile, rămân doar 10 metri în față, parcul își schimbă complet înfățișarea. Vor fi alei noi, nu vor mai fi linii drepte, ci în general linii curbe. O să fie două sau chiar trei straturi, unele cu nisip stabilizat, altele cu pavaj, o să mai fie o soluție cu beton. Vor fi grădini tematice, cea italiană, cea grecească, cu amfiteatru, grădină spaniolă, grădină englezească și altele. Vor fi un teren de sport, teren de fitness, pistă de biciclete pentru bikeri, pistă de skateboard, o zonă de odihnă cu WiFi, cu bănci, unde lumea va putea sta să se odihnească și va avea acces la Internet. Va fi o zonă de lacuri, două lacuri pe care vom avea nuferi, două poduri, o stâncărie destul de mare, unde vor intra 500 de tone de piatră, în zonă garajelor, un mic pârâu, care va ajunge în luciul de apa, în cele două lacuri. De acolo o să fie aprovizionat și sistemul de irigare. Parcul nu va fi îngrădit. Pe timpul lucrărilor am vrea să-l închidem tot”, a detaliat directorul firmei, Sorin Doda.
Sunt prevăzute de asemenea un sistem de irigare şi un sistem de iluminat bazat pe energii regenerabile, respectiv energie solară.
Pistele de biciclete au fost gândite pentru două categorii: cascadorii şi viteză, cu un grad scăzut de periculozitate. Se vor amenaja rampe şi platforme din pământ.
Va fi amenajat şi un loc de joacă pentru copii cu vârste cuprinse între 2 şi 14 ani, precum şi pentru copii cu handicap locomotor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!