Ploaia nu i-a împiedicat pe edilii timişoreni, marţi, să inaugureze cu fast, cu porumbei albi, tăieri de panglică şi slujbă de sfinţire, Parcul Rozelor. La redeschiderea parcului a participat, pe lângă edilii oraşului şi mai mulţi angajaţi ai municipalităţii, şi episcopul vicar al Timişoarei Paisie Lugojanul. Primarul Gheorghe Ciuhandu a ţinut să precizeze că inaugurarea nu se face acum pentru că e campanie electorală, „ci pentru că astea au fost împrejurările” şi acum s-au finalizat lucrările. Ciuhandu a anunţat totodată că peste o săptămână va fi redeschis şi Parcul Copiilor.
Reprezentanţii primăriei au dezvăluit că au în plan pe viitor extinderea Parcului Rozelor spre malurile canalului Bega. „Dorim ca anul viitor să ajungem la peste 1.000 de specii şi peste 10.000 de trandafiri. Acest lucru este posibil pentru că avem înspre Bega terenuri care încă nu sunt plantate, terenuri care intră şi în atenţia proiectului cu malurile canalului Bega, dar pentru care noi am propus să extindem în continuare rozariul. Planul nostru este ca în doi ani, cel mult trei, să ajungem la 1.500 de specii şi peste 11.000 de trandafiri. În 1932, când a fost inaugurat, parcul avea aceste calităţi”, a afirmat şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Vasile Ciupa.
Trandafiri aduşi la Timişoara au fost achiziţionaţi din ţări ca Franţa, Anglia, Olanda sau Ungaria şi au costat de la câţiva euro bucata la zeci de euro.
„Sunt toate soiurile de trandafiri care se găsesc cu marile case producătoare, începând cu cele din Franţa şi terminând cu cele din Anglia. Sunt peste 900 de soiuri, sunt trandafiri parfumaţi, sunt trandafiri noi, care au apărut în ultimii doi-trei ani de zile, trandafiri englezeşti, sunt trandafiri premiaţi, cum este cel numit Scientimene, bicolor şi parfumat, deosebit. Sunt toate nuanţele posibile… Au început să înflorească, dar îşi vor dovedi potenţialul în august-septembrie, iar anul viitor vor avea talia de 60-80 de centimetri, până la un metru, în funcţia de caracteristicile lor, iar atunci parcul va fi inundat într-adevăr de flori. Preţurile au fost diferite, de la 4 euro unul până la 25-30 de euro dacă au fost de colecţie. Cei de colecţie, premiaţi, au depăşit 20 de euro”, a adăugat Ciupa.
Directorul Direcţiei de Mediu a precizat că parcul va fi deschis de marţi până duminică între orele 8.00-22.00, iar noaptea şi în ziua de luni va fi închis.
Parcul a fost reamenajat pe o suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi. Au fost plantaţi 9.024 de trandafiri din 900 de soiuri şi aproape 430 de arbori şi arbuşti, au fost instalate un sistem modern de irigare şi o staţie de pompare, a fost refăcut iluminatul folosindu-se stâlpi fotovoltaici, au fost reabilitate aleile pietonale, grupul sanitar şi rampele din parc, a fost refăcut gardul, s-au montat zeci de bănci, coşuri de gunoi, pergole şi vase din ceramică.
Pentru zona de la intrarea principală în parc, acum cu dale şi pietricele, se va alege probabil o altă soluţie tehnică, a explicat Ciupa: un material special ce va fi adus de la Barcelona. „Este o textură deosebită, este o premieră în România, pe bază de nisip cuarţos şi nişte răşini sintetice, care permite trecerea apei. Aceasta este soluţia pe care o experimentăm, mai aşteptăm să vedem cum se comportă la ploi şi va fi probabil soluţia tehnică pentru zona de intrare a maşinilor. Parcul este gata, ce a fost trecut în proiect (…). Am avut această ofertă pe care am adus-o direct de la Barcelona şi o experimentăm. Discutăm de 3-4 euro pe metru pătrat maximum cu manoperă, transport şi tot”, a mai afirmat reprezentantul municipalităţii.
Modernizarea Parcului Rozelor a costat peste 5.000.000 de lei, potrivit autorităţilor locale. Alte lucrări au fost realizate, după finalizarea proiectului din fonduri europene, la amfiteatrul de vară. „Aceste lucrări au vizat racordarea la electricitate a scenei, înlocuirea vechilor reţele electrice, înlocuirea stâlpilor de iluminat public de lângă scenă, înlocuirea băncilor din faţa scenei cu scaune noi etc”, au mai precizat oficialii municipalităţii. Lucrările au fost realizate de societatea Horticultura, lider de contract, împreună cu Drufec Cons CF şi Cons Electrificare Instal.
Cu ocazia redeschiderii, primăria și Asociația Noua Acropolă au anunţat organizarea unor seri de dans în aer liber în parc, vals, salsa şi tango, dar evenimentele au fost suspendate din cauza vremii nefavorabile. Marţi nu se mai ţin atelierele şi demonstraţiile de dans care ar fi trebuit să aibă loc, urmând ca autorităţile să anunţe când vor fi reprogramate în zilele viitoare.
Parcul Rozelor se redeschide cu vals, salsa si tango
Peste 9000 de trandafiri in Parcul Rozelor. Politistii vor fi paznici la flori
Citiți principiile noastre de moderare aici!