Aflat la doi pași de centrul Timișoarei, Parcul Rozelor n-a mai încăput în programul Horticultura de întreținere a spațiilor verzi. Societatea primăriei primește bani frumoși de la municipalitate să se îngrijească de parcurile și zonele verzi din zona centrală, în baza unui contract atribuit direct, fără licitație.
La două luni de când reprezentanții primăriei s-au lăudat cu un „festival” al florilor de sezon în zona centrală, cu fotografii care mai de care mai colorate pe rețelele sociale, unele spații verzi din aceeași zonă lasă de dorit. Buruienile n-au mai văzut de ceva timp mână de muncitor în Parcul Rozelor, aflat la doi pași de primărie. În unele locuri au ajuns să crească mai ceva ca trandafirii cu care ne mândrim atât de mult. Mobilierul urban este deteriorat, iar teatrul de vară e ca și cum nu ar fi, cu scaune rupte și aruncate chiar și pe malul Begăi.
„Timișoara este supranumit Orașul Florilor și îmi permit, îndrăznesc să pun întrebarea, când au fost mai multe flori în Timișoara decât acum? Hai să văd niște poze care să arate că au fost mai multe flori vreodată în Timișoara decât sunt acum”, spunea, recent, primarul Timișoarei.
I-am arătat atunci edilului-șef poze cu jardinierele uitate de firmele care întrețin spațiile verzi din celelalte zone ale orașului. Dar nici în centru situația nu este mai roz.
Despre Parcul Rozelor se pot spune multe, iar în ultimii ani a fost folosit în special pentru festivaluri de gastronomie sau de muzică. A fost înființat în anul 1891, cu aranjamente florale gândite de grădinarii celebri ai orașului: Wilhelm Muhle, Beno Agatsy și Franz Niemetz. A fost redesenat 30 de ani mai târziu în stil englezesc, cu rondouri de trandafiri și baldachine, de către Arpad Muhle, fiul lui Wilhelm Muhle, și Mihai Demetrovici, șef al serviciului de horticultură la acea vreme.
Avea peste 1.200 de soiuri de trandafiri și a purtat și numele de Rosarium, între cele două războaie mondiale, atunci când a fost construit și teatrul de vară. Distrus în război, a fost refăcut din nou, iar în perioada 2011-2012 a trecut printr-o altă amenajare, cea mai recentă. Primăria a investit atunci peste 5 milioane de lei, majoritatea bani europeni. A fost redeschis înainte de alegerile locale de 2012, iar mai-marii din primărie se lăudau cu 9.000 de trandafiri plantați și aproape 500 de arbori, mobilier urban nou și alei pietonale refăcute.
Imaginile surprinse joi, 11 iunie, nu mai au nevoie de niciun comentariu…
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XEste incredibil cata batjocura la adresa Timisorii poate improsca actuala administratie! Iar delasare in ce priveste parcurile este legendara. Nu mai departe de Parcul Arboret al caruiz mic iaz (gradina japoneza) este sufocat, pompa de apa care asigura aerarea apei nu mai functioneaza de mult. Si cate si mai cate exemple. Halal noua, timisorenilor!
Asa cum am mai zis si altadata , am stat foarte prost tot timpul la intretinerea orasului . Administratia orasului sau firmele care se ocupa de acst lucru isi bat joc de noi in ultimul hal. Nu este o firma care sa se ocupe cu intretinerea oarsului ?????? Penibil , si mai vrem capitala nustiu de care , sunt timisorean si nu venit din alta parte si va spun sincer la ce avem in momentul actual in oras nu meritam sa fim capitala culturala. Poate peste 5 , 10 ani suntem foarte in urma cu multe, centru operei arata groaznic.de 30 de ani nu s -a facut nimic.
-
Asta este efectul la
, las ca merge si asa, la macar a facut ceva. Asta e lipsa de educatie si spirt civic. Asta e efectul spalarii pe creier a media, mai ales cea de Bucuresti care dezbina si incita la ura permanent. Asta e rezultatul unor generatii de politicieni corupti sau imbecili.
Asa arata un parc reprezentativ pentru fostul oras al florilor asa cum era cunoscuta Timisoara. Acum totul este distru in numele dezvoltarii in forta si super forta ! Fara nici un respect pentru tyraditiile acestui oras in goana dupa “realizari” facute numai pentru sifonarea banilor publici !
Vedeti si ce a mai ramas din celelate parcuri din oras si pe malurile Begai, numai balarii si scaieti.
Inca o mare realizare a primarului care arata “dragostea” sa pentru Timisoara…
In ultimii 70 de ani nu imi aduc aminte sa fi vazut atita batjocura la adresa Timisoarei. Dar nui nimic.Netimisorenii il vor mai vota odata ca nui asa asta cel putin asta a mai facut ceva.Ce?Metrou,sali de sport ,stadion,patinoar,………….,………..,a stirpit ciorile,………
Hai Poli !
Cate zeci de milioane plateste Robu catre Horticultura si prietena Rogera?!
Hotie pe fata, ca de facut, nu fac nimic, doar taie facturi !
Bataia de joc facuta de acest cercopitec si lingaii din jurul lui depaseste suportabilul!
Haideti, treziti-va, nu mai votati aceasta catastrofa de om!
As comenta, dar m-a apucat greatza…
Nu e capabil sa inlocuiasca o amarata de prelata in Parcul rozelor.
Probabil pentru ca ia spaga la partid de la aia cu scena pe care o amplaseaza in centrul orasului.
Toate spectacolele ar trebui sa aiba loc exclusiv in Parcul Rozelor. Pe scena sau in groapa..
Abordarea este gresita. In loc sa dai 5 mil de EUR la o firma sa aiba grija de parcuri, mai bine dai fiecare parc cu contract pe 1 an, in grija unei firme mai mici, de ex. cu un contract de 100000 de EUR pe an, iar activitatea fiecarei firme poate fi masurata concret. In cazul cand nu e satisfacatoare prestatia firmei, anul urmator i se ia contractul si se da prin licitatie altei firme. O alta solutie, ar concesionarea de locuri din parc pe langa alei pentru comert stradal, cu obligatia comerciantilor de a intretine parcul, scapi de o cheltuiala si mai castigi si bani. Solutii se gasesc, ai nevoie de imaginatie si intentii bune, fara sa astepti nimic in schimb de la un contract. La fel si pe malul canalului Bega, langa pista de biciclete, daca s-ar concesiona anumite locuri pentru comert stradal, s-ar putea face incasari frumoase, locurile ar fi pazite de vandali, iar fiecare comerciant ar fi obligat sa intretina zona din jurul lui reducandu-se astfel cheltuielile cu tunsul ierbii.
-
Prima idee este buna, ar trebui sa creeze competitie si interes pentru calitate.
A doua insa…. Dughenele cu tot felul de chinezarii si mancare/ bauturi n-au ce cauta in parcuri. Pe de o parte strica peisajul si pe de alta parte, nivelul de civilizatie redus ar duce la mizerie si distrugeri. Un bun exemplu in acest sens sunt festivalurile cu mancare din Parcul Rozelor, o buluceala inprovizata, urmata de umplerea parcului de ambalaje, pahare de plastic, etc. Nici in cazul altor festivaluri situatia nu a fost mai buna, chiar daca tonetele au fost amplasate afara din parc: multi si-au luat mancarea, apoi au aruncat ambalajul pe unde au apucat, ca nah, e greu sa mergi pana la cosul de gunoi.
Debilul orasului un imbecil irecuperabil!
In parcul Central locul care era pentru copii sa se dea cu placile, rolele, etc este si ala praf si pulbere de ani de zile!
Voi nu ati observat ca Robu lasa in paragina tot ce a fost facut de Ciuhandu? Rozelor, piata Traian, piata Maria….
Postacii tot latra ca ala nu a facut nimic… iar prostimea se bucura la asfalt de parca Timisoara a fost fara strazi asfaltate pana acum.
Si sa nu uitam MILIOANELE care se dau pentru intretinerea de spatii verzi.
Nae robule în 2 mil euro aruncați aiurea a vopsit și schimbat gardul și gata 2 mîl euro
Jegule hot….în 2 anii lângă ciuhandrul mergi
Covid-ul a imbolnavit plantele si au crescut necontrolat.
Tipic daca nu se foloseste se lasa in paragina.
Acusi apare acolo un supermarket sau o vila tiganeasca.
Rusine celor responsabili.De cand ma stiu nu am vazut parcul in asa stare.Cand discutam cu cineva acest parc era pomenit pentru frumusetea lui,dar acum este trist de felul cum arata. Sper ca nu va lua urma casei Mühle.Dar la ce persoane ne-au condus si ne conduc nu ar trebui sa ne surprinda.
Daca niste tufe inalte pana la genunchi e jungla…. Si e logic sa fi crescut, ca 3 luni de zile nu a umblat nimeni pe acolo
-
Dar in parcul Cugir, de doua ori pe luna, taiau cei de la Rogera iarba. A, ca Horticultura era ocupata cu altceva nu e problema primariei, care a platit facturile pentru lucrari neexecutate…
Sunt efectele tampaniei numite covid, asa ca ar fi bine sa nu mai sprijiniti plandemia asta.
,,Cu aproape 2 saptamani in urma,,am trecut prin Parcul Copiilor ,apoi prin Parcul Rozelor si am constatat starea de nepasare si delasare in care se afla parcurile.Era chiar in ziua aniversara a primarului. Am inregistrat numeroase imagini ale zonei,impreuna cu un coleg si el plin de nostalgiisi comparam cum arata zona in urma cu foarte multi ani.
-
Dacă vrei sa faci ceva util, trimite pozele primarului, imediat te va bloca pe Facebook și te va numi hater sau mai știu eu cum. Ce e util în asta te întrebi? Pai va creste numărul de oameni care nu o sa îl mai voteze pe măscăriciul ăsta! 😁
Si el viseaza par cu lac si coline 😀 inca un loc de rahatit sub tufa!
Junglă urbană este și malul Begăi, partea dinspre Titulescu. La descărcarea străzii Zugrav Nedelcu, fosta bază sportivă, buruieni de 1,5 m. Ruinele de clădiri de acolo sunt folosite de oamenii străzii, mizeria și mirosul sunt greu de suportat. Puțin mai jos, la podul de fier condiția toaletelor ecologice e greu de descris…Iar iluminatul e inexistent, niciun felinar nu funcționează în porțiunea aceea pe pista de biciclete.
parcurile orasului arata precum freza vopsita a tractoristului cu aere de academician! Lae isi bate joc si de centrul istoric cu rahaturile lui de trotuare sotron care se potrivesc ca nuca in perete cu cladirile istorice, vechi de peste un secol. Horticola este societate prin care Robu spala banii, facturand imaginar lucrari neefectuate pentru ca apoi sa foloseasca acesti bani pentru promovarea imaginii sale de păcălici. In schimb vopsitul taie intr-o veselie nebuna copaci sanatosi doar ca sa-si mai construiasca o banda de carosabil astfel incat sa circule mai usor cu mertanul condus de securistul vasilache
Nu se poate sa acceptam o astfel de atitudine din partea Primariei unui municipiu indiferent de cat de cretin este edilul sef.
Se stie deja ca orice lucru bine facut inainte de venirea lui pe postul de primar este dezavuata de el si de gasca lui de pupincuristi fara sa tina seama ca PARCUL ROZELOR reabilitat cu bani europeni este un simbol perpetuu pe care un neghiob de primar nu il poate sterge din memoria timisorenilor oricat de mult si-ar dori. Orice fantasmagorie visata noaptea si votata ziua de consilierii obedienti este mai importanta decat traditia , valorile perene, cultura si bunul simt al unei urbe cu o istorie de peste 700 de ani.
Mi-e rusine si deplang o astfel de atitudine destructiva.