Serviciile de „întreținere și amenajare a parcurilor, scuarurilor, spațiilor verzi, sistemelor de irigare, locurilor de joacă și canisitelor, tăieri de corecție, elagare și defrișare arbori de pe domeniul public al Municipiului Timișoara pe 3 zone (I, II si III)” au fost scoase recent la licitație, pe SEAP. Se pot depune oferte până în 4 martie, la ora 15. Iar suma totală estimată pentru acordul-cadru este destul de mare: 166,8 milioane de lei cu tot cu TVA, adică 35 de milioane de euro, care se împart pe cele trei zone.
Astfel, pentru zona I sunt puse deoparte maximum 54,5 milioane de lei, pentru zona a II-a maximum 62,4 milioane de lei, iar pentru zona a III-a cel mult 49,7 milioane de lei. Sumele sunt cu tot cu TVA.
Așa cum se procedează la un acord-cadru, contractele sunt valabile 48 de luni, iar cele subsecvente se vor încheia la fiecare 12 lui sau „ori de câte ori este nevoie, la solicitarea autorității contractante și în funcție de fondurile alocate acestei destinații, pe toată perioada de valabilitate a acordului-cadru”, se arată în anunțul de pe SEAP. Putem avea aceeași firmă pentru toate zonele sau câte o firmă diferită pentru fiecare zonă în parte, depinde de cum se prezintă societățile din domeniu la licitație.
Contractele actuale expiră în iunie
Contractele actuale pentru parcurile și spațiile verzi din oraș, încheiate în 2015 cu firmele Horticultura (zona centrală – n.r.), Rogera Prest Com (două zone – n.r.) și Green City (o zonă – n.r.), au intrat în anul al cincilea, în urma unui act adițional, și expiră în iunie 2020 sau… când sunt gata fondurile. Și atunci s-au pus la bătaie 160,5 milioane de lei, adică aproape 34 de milioane de euro, numai că suma cuprindea și investițiile din zona centrală.
De data aceasta, zona centrală nu mai intră la licitație, după ce PMT a atribuit-o direct societății Horticultura, în luna septembrie 2019, prin hotărâre de consiliu. Aici, „prețurile se vor stabili conform prevederilor legale în vigoare, în cuantum mai mic sau cel mult egal cu tarifele pe operaţiuni rezultate în urma licitaţiei pentru celelalte loturi”.
Horticultura, stăpână în centru
Conducerea primăriei ar fi vrut să dea tot orașul în grija Horticulturii, însă Consiliul Concurenței nu a fost de acord, astfel că s-a renunțat la idee. Societatea primăriei condusă de Andrei Drăgilă trebuie să se mulțumească doar cu zona centrală.
„Pentru a înlătura suspiciunea de posibil ajutor de stat acordat Horticultura SA, considerăm necesară realizarea unei analize care să demonstreze faptul că operatorul în cauză va presta serviciul respectiv la costuri pentru comunitate mai reduse sau cel mult egale cu cele pe care aceasta le-ar fi suportat dacă autoritatea locală ar fi încredințat serviciul către o întreprindere tipică, bine gestionată și dotată corespunzător cu mijloacele adecvate, în condiții similare (…) Analiza este necesară cu atât mai mult cu cât anterior, serviciul în cauză a fost încredințat Horticultura SA în urma unei licitații publice”, scria într-o adresă emisă de Consiliul Concurenței.
În 2015, contractul pentru zona centrală a fost de 61,04 milioane de lei cu tot cu TVA, adică peste 12 milioane de euro.
Cum sunt împărțite zonele
Zona centrală are următoarea delimitare: Calea Circumvalaţiunii – Calea Aradului – str. Aristide Demetriade – str. Mihail Kogălniceanu – str. Dacilor – str. Ştefan cel Mare – str. Pestalozzi – str. Ofcea – str. Daliei – str. Cornelia Sălceanu (Fagului) – str. Cluj – Bd. Eroilor de la Tisa – Bd. Victor Babeş – Bd. Mihai Viteazu – str. Virgil Madgearu – str. Alexandru Odobescu – Bd. 16 Decembrie 1989 – Bd. General Dragalina – Bd. Republicii şi Bd. Simion Bărnuţiu, inclusiv Calea Lugojului, până la ieşirea din oraş.
Zona I: Calea Torontalului – Calea Circumvalaţiunii – Bd. Republicii – Bd. General Dragalina – Bd. 16 Decembrie 1989 – Calea Şagului, inclusiv întreţinerea limitei Calea Şagului. Va fi inclusă şi Perdeaua Forestieră de protecţie.
Zona II: Calea Şagului – Bd. 16 Decembrie 1989 – str. Alexandru Odobescu – str. Virgil Madgearu – Bd. Mihai Viteazu – Bd.Victor Babeş – Bd. Eroii de la Tisa – str. Cluj – str. Cornelia Sălceanu (Fagului) – str. Daliei – str. Ofcea – str. Pestalozzi – str. Ştefan cel Mare – str. Torac – Calea Moşniţei, inclusiv întreţinerea străzilor limită Ştefan cel Mare, Torac şi Calea Moşniţei.
Zona III: Calea Moşniţei – str. Torac – str. Ştefan cel Mare – str. Dacilor – str. Mihail Kogălniceanu – str. Demetriade – Calea Aradului – Calea Torontalului, inclusiv întreţinerea străzii limită Calea Torontalului.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPentru ce trebuie atâta amar de bani?
Scump și foarte scump!
Suma e destul de mare.Rezultatele nu sunt pe masura banilor investiti si in alte obiective.Nu exista un control temeinic.Emult fuserai . Consilierilor municipali si angajatilor Primariei sa le fie repartizate obiective clare de responsabilitate si control nominalizate,pentru urmarirea cheltuirii banului public.
Asta inseamna 24000 Euro pe zi. Ce dracului de intretinere fac astia de 24000 euro pe zi?
De fapt , marea smecherie interesanta pentru DNA, este finatarea curteniei spatiilor verzi din jurul blocurilor. De fapt locuitorii se ocupa de intretinere si niste smecheri incaseaza banii. De asta se si tergiverseaza problema proprietatii asupra acestor ternuri. La blocurile noi este foarte clara proprieattea, la cele comuniste nu. Si uite asa niste smecheri se imbogatesc.
ce tune se da, dar de ce nu se cumpara teren la marginea orasului sa facem centura verde ? ne-am cam saturat de praf si de caldurile alea infernale
Asta-i facut pe viata chiar daca nu mai iese primar.
Ce chestie, contractele expira TOCMAI IN IUNIE, dupa alegerile locale. Deci ne grabim, sa ii lasam noului primar cartoful fierbinte in palma…
opinia mea ar fi ca este indeajuns un gradinar sef pe timisoara si o echipa de cativa muncitori necalificati, o firma a PMT !!
oricum rezultatele de pe teren lasa de dorit.
de ex. vara in parcul trandafirilor pirul si iarba depasesc …TRANDAFIRII !!
AM TRIMIS POZE LA ADMINISTRATORUL CITY MANAGER…DAR DOARME PE EL.
BANII ORICUM SE CHELTUIESC PE SITUAȚII DE LUCRĂRI SI INTRA IN DIVERSE CONTURI…
asa mult costa de zici ca avem vulcani in oras, erup zilnic si tre sa adune cineva cenusa si lava de dupa…
Atatia bani, si ei in multe locuri nici macar nu tund O DATA PE AN buruienile.
Vomitabil de scump ! Tic …tac….tu.pleaca !
Normal, cand firmele care se ocupa de parcuri sunt detinute de liberali, doar n-ati vrea sa fie ieftin?!
Daca inainte costa 34 milioane de euro pentru toate parcurile, de acum va costa cu 12 milioane de euro mai mult deci 34+12 cele din zona centrala atribuite fara licitatie Horticulturii este egal cu 46 milioane de euro. Cam asa s-a procedat si cu gunoiul inainte era Retimul iar acum sunt 4 contracte si 4 firme si treab parca merge mai prost ca inainte.
Pai trebuie sa castige firmele de partid in acest caz PNL, ca poate nu mai iasa Robu, si 4 ani au ce mulge bani fraierilor
Faceți d le Primar centura ocolitoare a orașului pentru vehicule grele ,nu parcuri pe milioane de euro, ca ne trec tirurile de plus 20 tone pe sub pervazul de la geam!
-
Aia e doar intrtinerea, nu se face nici un parc
As fi curios sa vad cat plateste new yorkul pentru întretinerea Central parkului, care cred ca e cat toata timisoara!
10 mil de euro pe an suna enorm pentru niste parcuri. Exista varianta legala la cei care incalca legea sa primeasca munca in folosul comunitatii. Si astia ar trebui distribuiti la intretinerea parcurilor.