Parcul Clăbucet din zona Dâmboviţa este doar unul dintre parcurile Timişoarei care au ajuns într-o stare jalnică. Situaţia acestui parc ne-a fost prezentată zilele trecute de un cititor, care ne-a trimis pe adresa redacţiei şi mai multe imagini.
„Am ataşat acestui e-mail poze făcute în acest weekend în Parcul Clăbucet din Timişoara. Ţin să menţionez că această situaţie este prezentă de luni bune. Pe lângă gunoaiele în exces, doresc să atrag atenţia şi asupra modului în care standurile de joacă NU sunt întreţinute, o parte din ele prezintă mari pericole de acidentare. Numai în acest an au fost cel puţin cinci accidente soldate cu accidentari grave ale copiilor”, ne-a scris cititorul nostru.
De multe dintre parcurile şi locurile de joacă din Timişoara nu s-a mai ocupat nimeni în această toamnă, după ce contractele pentru întreţinerea lor au expirat.
Consiliul Local a adoptat în vară o hotărâre prin care s-a stabilit ca întreţinerea spaţiilor verzi din tot oraşul să fie preluată temporar de societatea din subordinea municipalităţii, de Horticultura, la tarifele stabilite înainte cu operatorii privaţi, în urma licitaţiilor, urmând să se decidă ulterior, în baza unui studiu de oportunitate, cum se va proceda în continuare: dacă aceste servicii vor fi atribuite tot prin licitaţie publică unor privaţi sau dacă vor fi încredinţate direct Horticulturii.
Reprezentanţii primăriei afirmau că există această posibilitate legală, de atribuire directă, în timp ce prefectul Eugen Dogariu a atras atenţia că aşa ceva nu ar fi legal, recomandând licitaţie.
Oricum s-a ajuns la un blocaj, pentru că Horticultura a refuzat să preia şi temporar întreţinerea, reprezentanţii societăţii motivând că nu pot lucra la tarifele pe care le-au avut alte firme în relaţia cu primăria, mult mai mici.
În acest moment, doar spaţiile verzi din zona centrală sunt întreţinute de Horticultura, deoarece societatea le îngrijea şi înainte de acest scandal şi s-a încheiat un nou contract, la vechile tarife.
Consilierii locali au fost convocaţi săptămâna trecută, joi, într-o şedinţă extraordinară pentru a rezolva problema, dar, după ore de certuri, nu s-a ajuns la niciun acord. Executivul Primăriei a pregătit un nou proiect de hotărâre privind întreţinerea spaţiilor verzi, dar acesta a fost introdus pe ordinea de zi ca punct suplimentar, ca ultim proiect, printre alte materiale ajunse pe ultima sută de metri pe masa aleşilor. Consilierii PSD au reclamat această practică, au părăsit sala de consiliu la votarea punctelor suplimentare şi nu a mai fost cvorum pentru ca proiectul privind spaţiile verzi să poată fi supus spre aprobare.
Nu doar parcurile au fost lăsate de primărie în voia sorţii. La ora actuală nu mai avem nici firme care să se ocupe de ecarisaj – de câinii fără stăpân de pe străzi, de dezinsecţie, deratizare sau dezinfecţie, pentru că nu au fost finalizate licitaţiile pentru acestea.
Primarul Nicolae Robu admite că situaţia este gravă, dar nu are nimic să îşi reproşeze. Edilul spune că, la capitolul întreţinere spaţii verzi, nu poate fi de acord cu atribuirea directă către Horticultura la tarife mai mari şi că parcurile n-au fost lăsate chiar de izbelişte pentru că „se mai face câte ceva”…
„Personal chiar n-am ce să-mi reproşez pentru că am făcut nenumărate intervenţii pentru ca lucrurile să stea altfel, dar, oricât de gravă ar fi situaţia, eu nu voi face ilegalităţi. Dacă am de ales între a mă înjura lumea că pe undeva sunt buruieni netăiate şi că apar câini în altă parte sau a face ilegalităţi, eu prefer să mă înjure lumea. Orice decizie am fi luat ca problemele să fie rezolvate am fi putut să fim acuzaţi de ilegalităţi”, a concluzionat Robu.
Primarul vrea să convoace o nouă şedinţă de consiliu săptămâna aceasta pentru a tranşa situaţia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!