De parcurile şi locurile de joacă din Timişoara nu se mai ocupă nimeni de prin toamna anului trecut, de mai bine de jumătate de an, după ce contractele pentru întreţinerea lor au expirat, iar primăria nu a încheiat încă alte contracte în acest sens, exceptând zona centrală a oraşului, de care se ocupă în continuare societatea Horticultura.
În ce stadiu este la ora actuală licitaţia pentru desemnarea noilor operatori?
„Licitația este în etapa sa finală, sper să se încheie fără contestații și să putem anunța – cu mare bucurie voi face asta – semnarea contractelor pentru execuția lucrărilor. Imediat voi da dispoziții firmelor care vor fi responsabile de întreținerea spațiilor verzi să intervină masiv în toate spațiile verzi. Este o mare problemă care s-a cumulat pe parcursul anului trecut, datorită (n.r. – din cauza) faptului că nu am avut firme care să se ocupe de întreținerea spațiilor verzi”, a declarat, marţi, primarul Nicolae Robu.
Până la încheierea procedurilor, autorităţile locale au anunţat… intervenţii punctuale cu deţinuţii, dar multe parcuri din oraş au ajuns într-o stare jalnică.
Întrebat ce va face dacă timişorenii se vor prezenta la primărie cu reţete de la medic pentru că trebuie să-şi trateze alergiile provocate de plantele cu potenţial alergen care cresc în voie, Robu a ridicat din umeri, afirmând că nu are soluţie.
„Ce pot să fac? Îmi pare foarte rău pentru toți cei care suferă de alergii, am și eu apropiați care suferă de alergii și știu ce înseamnă asta, dar nu am nicio soluție legală. Am spus-o de nenumărate ori, oricâtă presiune s-ar pune pe mine, cu orice argumente, nu fac nimic ilegal. De aici plecăm. În rest, eu răspund de ceea ce îmi este mie imputabil, dacă se găsește așa ceva – sigur vorbesc de răspundere politică, pentru că răspundere legală chiar nu e cazul să am pe spețele acestea. Tocmai pentru a nu avea, sunt foarte atent. Știu că este greu pentru cetățeni, este pentru mine foarte deranjant să văd multe spații verzi într-o stare care nu-mi place deloc, pentru că eu țin la spațiile verzi foarte mult”, a adăugat edilul, încântat de faptul că măcar în Piaţa Victoriei, în centrul oraşului, Horticultura a făcut o treabă bună, dacă în rest… e junglă.
Dacă pentru alte lucrări municipalitatea a apelat la atribuiri directe, pentru întreţinerea temporară a spaţiilor verzi s-a refuzat acest lucru.
„Fără contract cu firme, nu putem să le întreținem și, din păcate, nu am avut posibilitatea de a avea contracte semnate în condiții legale. Iar atribuiri directe, invocând forța majoră, eu nu vreau să fac. Atribuiri directe se fac pe o valoare mică, pentru că este o lege a atribuirilor directe. Legiuitorul a prevăzut atribuirea directă pentru lucrări mici”, a explicat Robu.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara sunt dispuşi să aloce peste 40 de milioane de euro, în 4 ani, pentru întreţinerea şi amenajarea parcurilor şi scuarurilor, pentru spaţii verzi, locuri de joacă, tăieri de corecţie la arbori şi defrişări, aceasta fiind valoarea estimată a noilor contracte.
Administraţia locală nu poate asigura nici deratizarea şi dezinsecţia. Primarul Nicolae Robu a făcut apel la cetăţeni şi firme să intervină, licitaţia organizată de municipalitate pentru contractarea operatorilor de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie fiind blocată în urma contestaţiilor.
Alte articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!