Consilierii locali vor avea pe ordinea de zi a şedinţei de vineri un proiect de hotărâre care prevede transferarea Turnului de Apă de pe strada Gheorghe Bariţiu din patrimoniul Aquatim în cel al Municipiului Timişoara, printr-un contract de donaţie. Iar pasul următor ar fi, din spusele primarului Nicolae Robu, vânzarea acestui monument istoric care a rămas în paragină pentru a putea fi pus în valoare.
Dacă Robu crede că cel mai bine s-ar preta acolo un restaurant, fostul viceprimar Adrian Orza spune că au mai existat doritori, dar spaţiul disponibil e prea mic pentru o astfel de amenajare. În plus, consilierul local crede că vânzarea ar fi o greşeală. El propune fie să-l reabiliteze şi să-l administreze consiliul local dacă Aquatimul nu se poate ocupa de el, fie să se opteze pentru o concesionare sau un parteneriat public-privat.
„În toate cărţile despre istoria oraşului se face referire la turnurile de apă, ele sunt definite ca patrimoniu istoric, au fost construite între 1912-1914 (…) A vinde un astfel de obiectiv mie mi se pare o mare eroare. Se poate introduce în circuitul turistic şi altfel, concesiune, parteneriat public-privat, închiriere, iar elementul principal este că se păstrează proprietatea asupra obiectivului respectiv. Au fost multe tentative, şi în perioada de boom economic, problema e că suprafaţa nu e una care să poată permite deschiderea unei cafenele se exemplu. Mie mi-e teamă ca în spatele acestei vânzări să nu se afle altceva, doar folosirea terenului de acolo. Au mai fost tentative, au fost diverşi oameni de afaceri acolo şi au spus că suprafaţa e prea mică. Turnul poate fi transformat în muzeu, poate . (…) Când vinzi, proprietatea e sfântă, degeaba spui că pui condiţii. Asta cu condiţiile puse într-un caiet de sarcini e foarte subţire, e important ca turnul să rămână în proprietatea oraşului, printr-o vânzare nu mai poate fi protejat”, a afirmat, miercuri, Orza.
Consilierul este oricum resemnat, fiind convins că dacă actuala administraţie doreşte într-adevăr să vând Turnul de Apă din Iosefin va reuşi să facă acest lucru, având în vedere că are majoritate în consiliul local, iar proiectele de votează „pe bandă rulantă”. „Odată vândut, el nu mai poate fi protejat şi se poate ajunge, ţinând cont de slaba legislaţie în domeniu, chiar la dărâmarea lui şi folosirea terenului în alte scopuri imobiliare”, a conchis Orza.
Inca un pas pentru vanzarea Turnului de Apa din Iosefin
Citiți principiile noastre de moderare aici!