Practic, cei aproximativ 60 de participanți la protest din fața Prefecturii Timiș cer ca aceste salarii și indemnizații să nu fie trecute la primării, ci să se plătească tot de la bugetul central. Protestul are loc „în urma tăierii fondurilor de la bugetul central pentru salariile de asistenți personali, indemnizațiile pentru creșterea copilului cu dizabilități, protecția specială a copilului și adulții cu dizabilități din instituțiile rezidențiale”. În proiectul de buget nu sunt alocate fonduri pentru persoanele cu dizabilități. Documentul arată ca responsabilitatea este a autorităților locale care, însă acestea nu au suficiente fonduri.
„Ne nemulțumește faptul că vor să aloce fondurile din bugetele locale și asta poate să ducă la cauze destul de grave față de salariile pe care le primesc asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități și ai copiilor cu dizabilități și dorim să fie date tot de la bugetul de stat, vrem să fim siguri că nu o să rămânem fără acești bani lunar. În plus, avem nevoie să ne acopere toate terapiile necesare zilnic copiilor cu dizabilități, eu fiind mamă de copil cu dizabilități, și să doteze cu aparatură centrele de recuperare, cu aparatură potrivită”, a spus Alice Suttyak, mama unei fetițe cu dizabilități.
În Timișoara, până acum, finanțarea se făcea 90 la sută de la bugetul de stat, 10 la sută de la bugetul local. În Timișoara, în acest moment, sunt 688 de asistenți personali, angajați, și se plătesc 1.824 de indemnizații de însoțitor. Indemnizația de însoțitor este prestația la care are dreptul copilul sau adultul cu grad I, iar asistentul personal este angajat și răspunde în fața legiuitorului pentru soarta celui pe care îl are în grijă. Indemnizația este de 1.162 lei, iar salariul asistentului personal se dă în funcție de gradație, dar unul mediu ar fi de aproximativ 1.300 lei.
„Am venit aici pentru susținerea totală de la bugetul de stat a finanțării drepturilor persoanelor cu dizabilități, la proiectul de buget în forma actuală este zero pe această parte, dizabilitate, și cei instituționalizați. Este inadmisibil. În acest proiect se cere ca primăriile să susțină toată partea financiară pe acest domeniu, ceea ce este imposibil, oricâtă bunăvoință ar exista din partea autorităților local. Nu au cum să susțină. Chiar dacă la noi este un oraș mare, gândiți-vă ce se întâmplă în orășelele mici sau în comune sau sate. În primul rând, pentru că nu încasează de la taxe și impozite atâția bani ca să poată să susțină. Nu au fonduri, nu există cum. Local nu se poate susține așa ceva. Așa că cerem ca finanțarea să fie totală de la bugetul de stat”, a spus Elisabeta Claudia Terigariu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!