Timișul are 1.673 de copii cu CES integrați în învățământul de masă. Aceștia nu și-au mai primit banii pentru alocația de hrană de la începutul anului. Acești copii primesc 16,6 lei pe zi pentru hrană, bani care sunt virați în contul părinților.
Legea este întortocheată. Normele au fost completate, în ultimul timp, cu Hotărâri de Guvern potrivit cărora aceste drepturi pot fi plătite integral doar începând cu luna septembrie. Prin urmare, părinții acestor copii vor primi banii pe lunile de la finalul anului, dar vor rămâne fără sumele aferente lunilor care s-au scurs de la începutul lui 2017 până în septembrie.
Unii dintre părinți s-au adresat Inspectoratului școlar din Timiș și au cerut ca acești bani să fie plătiți, dar șefa IȘJ spune că acest lucru nu este posibil, deoarece Hotărârea de Guvern nu permite acest lucru. HG-ul din august nu prevede și plata retroactivă a acestor bani, deși unele școli din județ au plătit aceste sume, iar cel mai probabil, directorii acestora vor fi nevoiți trebui, conform inspectorului școlar general, să pună banii înapoi.
„În Legea Educației, în Ordinul de Ministru care vorbește de integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale se specifică foarte clar că acești copii ar trebui să beneficieze de niște drepturi speciale. Din 2011 până în 2016 nu s-a dat absolut nimic, chiar dacă legea permite. Din 2011 până în 2016 nimeni n-a dat nimic și nu a primit nimeni niciun drept.
În 2016 apare Hotărârea de Guvern 423 în care scria că produce efecte pentru anul bugetar 2016, ceea ce înseamnă că ea nu putea fi aplicată decât pe parcursul anului calendaristic 2016. Noi, inspectoratul, avem doar rol de monitorizare. Banii au ajuns la părinți, undeva la finalul lui 2016. S-au bugetat de la fiecare unitate de învățământ, respectiv unitate adminstrativ-teritorială, bani pentru 2017, raportându-se la anul 2016.
Nemaifiind valabilă HG 423 s-au așteptat noile norme metodologice. Chiar și noi am lucrat la această Hotărâre de Guvern, care atunci când a fost emisă nu făcea nicio referire la plata retroactivă. Părinții știu că sunt niște drepturi ale lor și trebuie să le primească. Hotătârea 564 se publică în august 2016 în Monitorul Oficial.
Când mi-am dat seama că unii directori de școli se pregătesc să dea banii din ianuarie am făcut o întâlnire prin care am atras atenția asupra faptului că actele normative au un termen de la care intră în vigoare, ceea ce înseamnă că 564 a intrat în vigoare la 5 august 2017. Nu scria nimic de faptul că se aplică retroactiv, atunci am atras atenția directorilor că, nescriind că se aplică retroactiv, nu pot să plătească decât de la septembrie încolo, unde se dau banii în octombrie”, a spus inspectorul școlar general de Timiș Aura Danielescu.
Sunt școli din Timiș unde s-au plătit acești bani, iar, dacă ar primi sumele retroactiv, pe lunile care s-au scurs de la începutul lui 2017, părinții ar încasa mii de lei pentru alocația elevilor, un drept garantat prin lege, care se împiedică într-o Hotărâre de Guvern. Unii părinți au primit și 7.000 de lei retroactiv, alții nimic, depinde de cum a decis directorul de școală. Sumele de bani se vor pierde de îndată ce vom trece în noul an.
„Avem câteva unități școlare care au plătit din ianuarie și acum se chinuie să acopere sumele. Noi am adresat o întrebare Ministerului Educației, prin care îi rugăm să expliciteze cum înțeleg ei punerea în aplicare a acestui act normativ. Ni s-a spus că nu se pot aloca drepturile pentru perioada ianuarie-septembrie. Dacă părinții ni se adresează nouă nu fac decât să piardă timpul.
E adevărat că vine 31 decembrie și se pierd banii. Trebuiau să vină cu o altă Hotărâre de Guvern. Unde e lege nu este tocmeală. Că într-adevăr este dreptul lor, al părinților, să primească acești bani, asta așa este. Nimeni nu spune că nu trebuie să primească acești bani. Sunt convinsă că acești copii trebuie să primească banii. Părinții sunt supărați și ei cred că singura vinovată este inspectoarea generală pentru motivul că am atras atenția asupra acestui fapt”, a mai spus Aura Danielescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!