Măsurile propuse de Inspectoratul Şcolar Timiş referitoare la desfiinţarea unor şcoli din judeţ şi comasarea unor clase din cauza numărului redus de elevi provoacă mari nemulţumiri.
Vineri dimineaţă, zeci de părinţi ai elevilor care învaţă la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici” din Timisoara, singurul liceu cu predare în limba sârbă din România, s-au adunat în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Timiş pentru a protesta împotriva învăţământului simultan. Asta, pentru că la liceul cu predare în limba sârba ar urma să se comaseze din toamnă două clase primare şi două clase de gimnaziu, din cauza numărului mic de elevi.
Părinţii nemulţumiţi au fost primiţi de inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Mariana Eftimie, căreia i-au înaintat o petiţie cu semnăturile lor şi i-au explicat că nu sunt de acord cu acest tip de învăţământ simultan. „Dacă ceilalţi părinţi au câte o şcoală la fiecare colţ de stradă, la noi nu e aşa simplu, doar e singurul liceu cu predare în limba sârbă din ţară”, a spus unul dintre părinţi. „Am făcut demersuri şi la primărie, şi la minister, dar nu am primit niciun răspuns până acum”, a adăugat un alt părinte îngrijorat.
Mariana Eftimie le-a ascultat doleanţele şi a spus că va încerca să găsească soluţii. „Şi eu sunt împotriva învăţământului simultan, e o problemă cu care mă confrunt în cazul mai multor şcoli din judeţ. Problema e că sunt puţini elevi, chiar dumneavoastră între dumneavoastră nu vă trimiteţi elevii la liceul cu predare în limba sârbă”, a declarat inspectorul şcolar.
La „Dositei Obradovici”, în clasa I învaţă 11 elevi, în clasa a II-a sunt 14, în clasa a III-a 10 şi în clasa a IV-a 16. Nici la gimnaziu lucrurile nu stau mai bine: clasa a V-a are doar 9 elevi, clasa a VI-a 12, clasa a VII-a 17, iar clasa a VIII-a 11 elevi.
„Convingeţi şi alţi părinţi să îşi dea copiii la Dositei Obradovici. E adevărat că este un liceu reprezentantiv pentru învăţământul din România, dar e nereprezentativ pentru comunitatea dumneavoastră”, le-a sugerat Eftimie protestatarilor.
În cele din urmă, părinţii au căzut de acord ca împreună cu inspectorii şcolari să caute soluţii pentru a nu se ajunge la situaţia de a se pune în practică învăţământul simultan. Rămâne de văzut dacă vor primi sprijin din partea autorităţilor locale şi din partea Ministerului Educaţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!