Pentru deputatul PDL de Timiş Alin Popoviciu finalul anului 2010 i-a adus, probabil, cel mai frumos cadou: un băieţel. „Cea mai mare realizare a anului 2010, pentru mine, este copilul meu, care s-a născut în prag de Revelion. Îl vom numi Alexandru”, a spus Popoviciu.
În ceea ce priveşte activitatea pe plan politic, Popoviciu recunoaşte că a fost un an greu pentru partidul de la putere. „Pe plan politic a fost un an greu, cu legi grele, ale căror rezultate se vor vedea în anii următori. Dar a fost un an greu pentru noi, cei de la PDL. Pentru anul următor în colegiu avem investiţii mari care trebuie finalizate. Este vorba, în primul rând de proiectul în valoare de 20 de milioane de euro semnat la Sânnicolau Mare de Elena Udrea. Mai intenţionăm să facem şi un ştrand termal la Sânnicolau”, a mai spus Alin Popoviciu.
Deputatul de Timiş are o iniţiativă legislativă prin care speră ca în 2011 să fie rezolvate problemele legate de locurile puţine în creşe şi grădiniţe.
„În privinţa propunerilor legislative, în sesiunea din februarie ar trebui să treacă <<Legea vrăjitoriei>>. De asemenea, mai am un proiect legislativ prin care încerc ca fiecare firmă care are mai mult de 500 de angajaţi să fie obligată să înfiinţeze o creşă şi investiţia să se deducă din impozitul pe profitul firmei”, a conchis Popoviciu.
Senatorul Gheorghe David doreşte începerea lucrărilor la centura de sud
Senatorul Gheorghe David (PDL) spune că anul 2010 a fost marcat de problemele legate de criza economică, însă este convins că anul 2011 va fi unul mai bun. El susţine că în 2010 a reuşit să aducă bani pentru reabilitarea şi extinderea mai multor şcoli şi licee din Timiş.
„În condiţiile în care anul 2010 a fost unul marcat de austeritate, am încercat să ajut punctual anumite instituţii publice locale din judeţul Timiş şi Timişoara, în special instituţii de învăţământ, grădiniţe şi şcoli. În total, de la începutul anului am adus şase miliarde de lei vechi pentru reabilitarea şi extinderea mai multor unităţi de învăţământ, printre care Liceul Shakespeare din Timişoara, Liceul Auto, şcoli generale şi grădiniţe”, a declarat David.
Senatorul PDL a afirmat că a intervenit la Ministerul Transporturilor pentru continuare lucrărilor la centura ocolitoare a Timişoarei şi că acest lucru se va întâmpla din toamnă.
„Am intervenit la Ministerul Transporturilor pentru a continua investiţiile la centura Timişoarei, în special centura sud, care pentru noi este prioritară. S-au alocat bani în bugetul pe 2011 şi lucrările vor începe în septembrie. În 2011 doresc să se înceapă construcţia la un nou Palat al copiilor în Timişoara, pentru că municipiul are multe talente care nu vor putea să se exprime dacă nu vom avea o continuare a educaţiei din şcoli”, a concluzionat David.
Dorel Covaci vrea să oprească actuala guvernare
Pentru deputatul PSD de Timiş Dorel Covaci anul care tocmai s-a încheiat a fost marcat de numeroasele legi asumate de Guvern, unde contribuţia opoziţiei este ca şi inexistentă. Din această cauză, el crede că 2011 va fi în continuare marcat de neajunsurile acestor legi şi speră ca deficienţele acestora să poată fi corectate din timp.
„În 2010 au trecut legi într-o anumită formă care într-adevăr arată că statul român este şi un stat social. M-am bucurat că am putut vota codurile civile şi consider că este un lucru bun pentru societatea românească. Din păcate sunt trist şi îngrijorat din cauza legilor asumate de Guvern fără a fi dezbătute în Parlament. Mă refer la Legea pensiilor, Legea educaţiei şi Legea salarizării unitare. Niciun amendament formulat de opoziţie nu a fost preluat şi ele au trecut în forma pe care Guvernul a dorit-o. Nu sunt legi bune pentru societatea românească. Ele s-au făcut în detrimentul cetăţeanului şi vor avea un impact negativ asupra nivelului de trai al omului de rând în 2011. Vom încerca să aducem amendamente acestor legi care au fost asumate de actuala guvernare. Este interesul partidelor din opoziţie de a stopa actuala guvernare şi de a putea aduce la normalitate diferite domenii de activitate. Vom face tot ce stă în putinţa noastră să stopăm actuala guvernare de a face legi care nu sunt în interesul oamenilor”, a afirmat Covaci.
De asemenea, Covaci doreşte să promoveze mai multe proiecte de impact asupra colegiului în care a fost ales.
Horia Cristian vrea un „Pact pentru sănătate”
Pentru deputatul liberal de Timiş Horia Cristian, anul care se încheie nu a fost unul prea rodnic, neîmplinirile precumpănind asupra reuşitelor. „Cea mai mare nerealizare din 2010 a fost faptul că nu am reuşit, după cum ne-am propus, să reformăm Parlamentul. Noi am fost un grup din cadrul PNL care a înaintat nişte propuneri de modificare a regulamentului care ar fi îmbunătăţit funcţionarea Parlamentului ca instituţie. Din păcate propunerile noastre, completate şi cu altele, nu au fost acceptate de coaliţia de la putere”, a declarat Cristian.
Dacă pentru parlamentarul liberal anul 2010 a fost mai degrabă unul al nereuşitelor, pentru doctorul Horia Cristian anul 2011 s-ar putea dovedi mai spornic. „Am două proiecte importante pentru 2011. Unul este pe plan profesional, vizând câştigarea unui proiect de fonduri europene împreună cu partenerul nostru din Szeged, pentru implementarea în România a unui sistem denumit ATLS – Advanced Trauma Life Support. Proiectul presupune în prima sa fază formarea structurilor necesare în România, iar în faza a doua, instruirea chirurgilor şi medicilor de urgenţă din spitalele de la noi în acest concept de intervenţie asupra pacienţilor traumatizaţi”.
Al doilea proiect urmăreşte întocmirea unui „Pact pentru sănătate” care să fie acceptat de toate partidele şi care să reprezinte un program pe o perioadă de măcar 5 ani, dacă nu chiar 10 ani, privind reforma finanţării sănătăţii.
„La ora actuală dezechilibrele din finanţare sunt atât de importante încât ele nu mai pot fi corectate prin sistemul actual şi trebuie să gândim un sistem complet nou care, spre deosebire de cel din prezent, să fie unul echitabil. La nivelul Comisiei pentru sănătate din Parlament s-a format deja o subcomisie, al cărei preşedinte sunt, şi la care participă colegii mei din toate partidele parlamentare, pentru a pune la punct acest nou sistem de finanţare a sănătăţii”, a conchis Cristian.
Maria Barna doreşte să ajute profesorii din Timiş
Deputatul UNPR Maria Barna este mulţumită că, în 2010, a reuşit să ajute profesorii din Timiş, aducând bani pentru investiţii la şcoli, însă are încă o nemulţumire legată de faptul că Guvernul nu a reuşit să explice necesitatea măsurilor de austeritate acestei categorii profesionale.
„Am reuşit să obţin sumele necesare unor investiţii pentru mai multe şcoli din colegiu şi nu numai. Am încercat acest lucru pentru că provin din rândul sindicaliştilor din învăţământ şi ştiu că profesorii au resimţit din plin costurile sociale. În total, am obţinut în jur de 9 miliarde de lei vechi.
Am şi o nemulţumire legată de faptul că Guvernul nu a avut un dialog social pentru a explica măsurile de austeritate”, a afirmat Barna.
Deputatul minorităţii sârbe vrea o Lege a grădiniţelor
Pentru deputatul Duşan Popov, reprezentantul minorităţii sârbe în Parlament, anul 2010 se încheie fără regrete.
„Nu pot spune că am avut pe plan personal o mare dezamăgire în acest an decât, cel mult, că unele legi au trecut fără să cuprindă şi amendamente pe care le-am propus. Am avut în schimb reuşite, cea mai importantă fiind, după părerea mea, faptul că am obţinut fonduri pentru unele comune în care trăieşte o importantă comunitate sârbă, pentru reparaţia mai multor biserici şi mănăstiri ale noastre, pentru Muzeul Satului sau pentru grădiniţa cu program prelungit nr. 14 din Timişoara. Tot în 2010 am repurtat ceea ce aş numi un semisucces, în sensul că am reuşit să-l conving pe ministrul Educaţiei şi pe secretarul de stat care răspunde de învăţământul preuniversitar, cu privire la redeschiderea mai multor şcoli ale noastre desfiinţate iniţial, la Cenei, la Sânnicolau Mare sau Sânmartinu Sârbesc, acest lucru întâmplându-se însă de-abia după începerea anului şcolar, astfel încât mulţi copii, rămaşi fără clasă, fuseseră înscrişi de părinţi la alte şcoli, cu limba de predare română”.
În legătură cu activitatea sa viitoare din Parlament, deputatul Popov are conturat deja planul de bătaie pentru 2011.
„Îmi propun să contribui la votarea, în sfârşit, a Legii gradiniţelor, pentru care am mai avut propuneri cu mai mult de jumătate de an în urmă. E o problemă care a redevenit de actualitate, date fiind noile reglementări privind concediul maternal. O a doua lege pe care o am în vedere este cea a asigurării obligatorii a locuinţelor în caz de dezastre naturale. De pe lista acestora lipsesc de pildă incendiile, şi vreau să dau un amendament şi în această privinţă. Mai este apoi Legea Educaţiei Naţionale şi mă refer la varianta care se află în prezent la Senat. În caz că învăţământul pentru minorităţi va fi afectat voi interveni şi acolo”, a mai precizat reprezentantul minorităţii sârbe.
Deputatul FDGR face lobby României
Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, timişoreanul Ovidiu Ganţ consideră că se poate vorbi de o nerealizare colectivă în 2010.
„N-am reuşit să depăşim mai bine cu toţii situaţia economică deficitară şi cu implicaţii negative asupra standardului de viaţă al populaţiei în general. În plan personal nu am lucruri pe care să mi le fi propus ca atare şi pe care să nu le fi realizat. Din contră, în ceea ce priveşte activitatea legislativă am reuşit să trec două proiecte importante, primul privind premierea olimpicilor internaţionali români, iar celălalt privind modificarea legii privind patrimoniul naţional mobil prin care se restituie proprietarilor de drept bunuri de patrimoniu cultural, modificare ce a avut chiar urmări concrete. În ceea ce priveşte minoritatea germană, mă bucur că am putut realiza proiectele aşa cum ne-am propus. Am reuşit să finalizăm proiectul cu finanţare europeană privind refacerea a 18 biserici fortificate care fac parte din patrimoniul minorităţii germane, dar şi din patrimoniul turistic al României în ansamblu. Pe plan extern, contribuţia noastră de lobby privind relaţia cu Germania a avut cred un rezultat deosebit în 2010, pentru că am avut la Bucureşti cei mai importanţi reprezentanţi ai politicii germane din momentul de faţă: doamna cancelar Merkel, ministrul de externe Westerwelle şi primul ministru al landului Bayern, Horst Seehofer”, a spus Ganţ.
Cât priveşte anul 2011, proiectele deputatului Ganţ sunt dintre cele mai practice: „Mi-am propus să obţin un sprijin material din partea Guvernului pentru că se impune o renovare la „Nikolaus Lenau” – e vorba de şcoala mică, din Piaţa Unirii, dar şi renovarea, din bani europeni, a imobilelor în care funcţionează liceele „Lenau”, „Loga” şi „Calderon”, pentru care în momentul de faţă nu există finanţare”.
B.A.M.
M. H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!