Chiar dacă românii au participat deja la un referendum şi au cerut limitarea numărului de locuri în Parlament la 300, precum şi trecerea la un sistem cu o singură cameră, în noua Constituţie, care este pregătită în aceste momente, se vorbeşte tot de un Parlament cu două camere. În aceste condiţii, Traian Băsescu a cerut organizarea unui nou referendum pe tema Parlamentului cu 300 de locuri.
Deputatul PNL de Timiş, Horia Cristian, susţine însă că referendumul are doar o valoare de consultare. Mai mult, judecătorii Curţii Constituţionale au recomandat ca Parlamentul să îşi păstreze structura bicamerală şi de aceea voinţa poporului nu a fost pusă în aplicare.
„În primul rând, Parlamentul se va întruni miercuri pentru a analiza cererea preşedintelui. PDL a depus o lege privind modificarea Constituţiei încă din 2011, care prevedea un Parlament unicameral. Curtea Constituţională a analizat proiectul depus de PDL şi a recomandat o structură bicamerală. Aeastă structură bicamerală a fost întreruptă doar în perioada comunistă, când a fost instaurată Marea Adunare Naţională”, a spus Cristian.
El a precizat că un Parlament bicameral este „garantul evitării concentrării puterii”, oferă o „calitate mai bună a actului legislativ, deoarece proiectele sunt citite de mai mulţi oameni”, şi „minimalizează riscul dominaţiei majorităţii”. În plus, tradiţia în România este de a avea un Parlament bicameral.
Totuşi, referendumul cerut de Preşedinte va avea loc în jurul datei de 15 octombrie, odată cu cel de schimbare a Constituţiei, chiar dacă, în opinia lui Cristian, cel precedent a fost folosit de Traian Băsescu în scopuri electorale.
„Leguitorul a spus că aceste refrerendumuri să fie de consultare. Au valoare de consultare. Acel referendum este cel mai bun exemplu de referendum prost făcut. Referendumul trebuie să aibă o singură întrebare, nu două. Traian Băsescu a legat acel referendum de campania sa electorală”, a concluzionat Cristian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!