Proiectul de lărgire la patru benzi a drumului de la intrare în Dumbrăvița către intrarea pe autostrada A1 va fi depus pentru a se accesa fonduri europene. Dacă nu, atunci se va merge pe fonduri de la bugetul județean și, de ce nu, local, spun autoritățile. Lărgirea drumului de la intrare în Dumbrăvița spre urcarea pe Autostrada A1, după Giarmata, se va face pe două tronsoane, separate, unul în continuarea celuilalt.
Primul tronson este cel de la sensul giratoriu de la intrare în Dumbrăvița până la centura Timișoarei. Aici, valoarea totală a investiției este de puțin peste 7 milioane de euro (inclusiv TVA), cu o durată de realizare de 42 de luni.
Cel de-al doilea tronson este cel de la Centura Timișoara la urcarea pe autostrada A1, cu o valoare totală de 10.755.763 euro și o durată de realizare de 42 de luni.
Proiectele sunt depuse pentru a fi accesate fonduri europene, deși primarul Timișoarei Nicolae Robu îi propunea recent președintelui Consiliului Județean Timiș un parteneriat pentru a realiza drumul din fonduri ale administrației locale, respectiv județene, în acest fel lărgirea la patru benzi având șanse să se termine înainte de 2021 – anul când Timișoara este Capitală Culturală Europeană, iar turiștii ar avea acces facil către oraș. Primarul Timișoarei spune că ținta de finalizare a proiectului – anul 2021 – nu poate fi atinsă pe fonduri europene. Parteneriatul a fost aprobat de consilierii județeni, dar se încearcă, prima dată, accesarea de fonduri europene pentru realizarea acestui drum.
Parteneriatul cu Primăria Timișaora vine și pentru că în calea lărgirii drumului stau stâlpii de troleibuz din Dumbrăvița, care trebuie mutați. Prelungirea liniei de troleibuz a fost făcută tot printr-un proiect european, dar primarul Timișoarei și președintele CJ Timiș spun că stâlpii se vor putea muta, chiar dacă nu s-au scurs cei cinci ani, în care nu se poate schimba destinația proiectului accesat pe fonduri de la UE.
„Am aprobat lărgirea drumului la patru benzi, am aprobat parteneriatul cu municipiul Timișoara și comuna Dumbrăvița, mai ales pentru primul sector din comuna Dumbrăvița, unde avem o situație mai delicată, cu acei sttâlpi, care sunt în patrimoniul Primăriei Timișoara. Am avut din partea primăriei și a Consiliului Local Timișoara deschidere pentru acest proiect și îi felicit pentru acest lucru. Există posibilitatea mutării stâlpilor și acum, dacă obținem acordul de la Autoritatea de Management, pentru că nu afectează proiectul propriu-zis. Am făcut demersuri pentru a avea aprobare de la autoritatea de management”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.
Miercuri va fi depus proiectul lărgirii la patru benzi a drumului de la intrare în Dumbrăvița către urcarea pe autostrada A1 pentru a se accesa fonduri europene.
Dacă nu se vor primi bani europeni pentru proiectul lărgirii la patru benzi de la intrare în Dumbrăvița la autostradă, atunci realizarea acestui demers se va face din bani de la bugetul județean.
Un alt proiect votat de consilierii județeni marți este cel referitor la modernizarea drumului județean 693 pentru interconectare cu autostrada A1.
Citiți principiile noastre de moderare aici!