„Vreau să-mi dau copilul la creşă din ianuarie. Atunci împlineşte doi ani şi eu trebuie să reîncep serviciul, că altfel nu am din ce trăi. Soţul meu are un salariu de 1000 de lei şi nu ne ajunge. Am fost în zona unde locuiesc, pe strada Arieş şi de unde aparţin. Cei de la creşă mi-au spus că nu îmi pot primi copilul pentru că nu au personal suficient. Că sunt deja mulţi înscrişi şi nu au cum să aibă grijă de copii. Mi-au zis ca eventual să aduc eu un om de acasă să aibă grijă de copil”, spune Silvia Crista.
Femeia, cu amândoi copii – unul în braţe, celălalt de mână – este plimbată dintr-un loc în altul pe motiv că „nu noi răspundem de creşe”. Fetiţa mai mare are 7 ani şi e în clasa întâi la şcoală. Dacă nu va reuşi să îşi ducă micuţul la o creşă, femeia nu poate merge la lucru. „Eu am salariul de 600 de lei, nu îmi permit femeie sau să duc copilul la o creşă particulară, unde poţi plăti 700-800 de lei pe lună”, mai spune Silvia Crista. De la Primăria Timişoara a fost trimisă la Inspectoratul Şcolar (?!). „Doamnele de la biroul de informaţii mi-au zis că pe ei nu îi interesează copiii”, povesteşte femeia care, de la unul dintre paznicii instituţiei a aflat că „la Inspectoratul Şcolar trebuie mers”.
Dincolo de ignoranţa funcţionarilor publici, lipsa personalului de specialitate şi a locurilor din creşele şi grădiniţele timişorene e o realitate tot mai acută despre care presa timişoreană a mai scris. Recent, viceprimarul Adrian Orza declara că problema ar putea fi rezolvată prin Ministerul Dezvoltării Regionale care va construi mai multe creşe în ţară. „Am găsit deja 13 locuri pretabile pentru a le oferi programului ministerului. In general am optat pentru suprafeţe de teren în curtea şcolilor sau în apropiere de şcoli şi grădiniţe, pentru că e clar că aceste creşe trebuie legate de genul acesta de proces de învăţământ. Cele 13 locaţii ar acoperi un număr de 300 de locuri în creşe“, declara Adrian Orza, viceprimar al Timişoarei. Problema este că, probabil, până ca aceste creşe să devină realitate, copiii care au azi nevoie de ele vor fi ajuns deja la vârsta liceului.
Update: La doar câteva ore după ce a citit pe www.tion.ro despre cazul femeii care nu găseşte loc în creşă pentru copilul ei, prefectul Mircea Băcală s-a interesat de caz şi a luat legătura cu Inspectoratul Şcolar Timiş. „Am citit despre cazul acestei femei şi am dorit ca el să se rezolve, astfel încât femeia să îşi poată relua munca. Nu e normal ca un părinte să îşi întrerupă activitatea profesională şi să stea acasă pentru că nu găseşte un loc în creşă sau grădiniţă pentru copilul său”, a spus prefectul Mircea Băcală. Pe de altă parte, Silvia Crista a confirmat că „miercuri dimineaţa am fost sunată de inspectoarea pe creşe şi grădiniţe şi mi-a spus ca luni să mă prezint cu actele copilului ca să îi poată găsi cumva un loc la creşă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!