Paștele în 2023
Paștele, una dintre cele mai importante sărbători creștine, marchează Învierea lui Iisus Hristos. Semnificația este una profundă pentru creștini, Învierea fiind considerată dovada supremă a puterii lui Dumnezeu și a existenței vieții de după moarte. Paștele este precedat de un post care durează 40 de zile și care reprezintă un timp de reflecție și pregătire spirituală pentru sărbătoare.
Paștele este celebrat în prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară, ceea ce înseamnă că data variază de la an la an. În 2023, Paștele ortodox cade în data de 16 aprilie, iar Paștele catolic se sărbătorește înainte, în 9 aprilie. Ultima dată când Paștele ortodox și cel catolic au căzut în aceeași zi a fost în 2017.
Postul Paștelui a început în 27 februarie și se încheie în 15 aprilie. Acesta este cel mai lung dintre toate cele patru posturi importante din an, fiind supranumit și Postul Mare. Trebuie excluse carnea, brânza, laptele, ouăle; sunt totuși două dezlegări la pește – În ziua Praznicului Bunei Vestiri și De Florii – în duminica de dinaintea Paștelui.
Paște sau Paști?
Potrivit DOOM (Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al limbii române), sunt acceptate ambele forme care definesc sărbătoarea Învierii Domnului – atât Paște, cât și Paști.
Paște este o formă de singular, iar Paști este o formă de plural. Prin urmare, conform DOOM, este corectă exprimarea „Paște fericit!”, dar incorectă exprimarea „Paști fericit” – care presupune asocierea unui substantiv la plural cu un adjectiv la singular.
Preot dr. Ionel Popescu, de la Parohia Ortodoxă Română Timișoara – Iosefin spune că oamenii nu ar trebui să își adreseze unii altora urări de „Paște fericit”, neconforme scrierilor biblice, Învierea Domnului fiind sărbătoarea bucuriei negrăite, „care ne umple sufletul de fericire și de certitudinea că și noi suntem «fiii învierii», pentru că «în Hristos toți vom învia» (I Corinteni 15,22).”
În schimb, oamenii pot face urări precum „Lumina Învierii Domnului să vă lumineze sufletul și familia”, „Bucuria Învierii Domnului să se sălășluiască în sufletul Dumneavoastră” sau „Hristos Domnul să vă facă părtași sfintei Sale Învieri” etc.
Zile libere
Anul acesta, românii au trei zile libere legale de Paștele ortodox, și anume în 14 aprilie – în Vinerea Mare, și în 16 și 17 aprilie – prima și a doua zi de Paște.
Conform prevederilor din Codul Muncii, angajații care nu primesc aceste zile libere pot alege să aibă alte zile libere în următoarele 30 de zile lucrătoare. De asemenea, mai pot opta pentru compensații financiare pentru zilele lucrate de sărbători. Ce alte zile libere au angajații din România în 2023 puteți citi AICI.
Târg de Paște, la Timișoara
Anul acesta, Târgul de Paști din Timișoara s-a deschis sâmbătă, 25 martie, chiar de Bunavestire. Va putea fi vizitat până în 18 aprilie. În Piața Libertății se regăsesc căsuțele tradiționale, cu diverse dulciuri și bunătăți, decorațiuni și suveniruri mai mult sau mai puțin specifice sărbătorilor pascale. Tot aici este și „Căsuța Iepurașului”, unde sunt organizate ateliere pentru copii.
Sunt și ateliere asociate târgului, organizate la Cafeneaua Verde, de la ora 11. În 8 aprilie va fi un workshop cu tema „Tips and tricks pentru o grădină cu suflet”, cu Facultatea de Horticultură, iar în 9 aprilie un atelier de aranjamente florale – „Flori și Florii”.
De asemenea, până în 24 aprilie, la Galeria Rotonda poate fi vizitată expoziția „MESAGERII. Îngeri cu altițe”, dedicată sărbătorilor pascale. Mai multe detalii despre programul târgului, AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!