Subvenţia pentru animale de la Uniunea Europeană, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, se dă pe hectar – 130 de euro anual. Dar pentru a primi această subvenţie, cel care o cere trebuie să aducă un act din care să reiese clar faptul că are un contract încheiat pe păşunea comunală. Romeo Cian, secretarul Asociaţiei de Crescători de Animale cu personalitate juridică “Viitorul Bilezian”, spune că principala cauză a pierderii subvenţiei este neprelungirea contractului de concesiune a păşunii de către primărie, în relaţia cu asociaţia.
Subvenţia se dă pe hectar, anual, iar asociaţia nu mai avea în concesiune bucata de păşune pe care să primească subvenţia. Mai mult, seccretarul asociaţiei spune că dinspre primărie vin încercări de a diviza asociaţia, iar oamenii sunt încurajaţi să-şi crească animalele singuri. Dar subvenţia? Din ce spune secretarul asociaţiei, un om care are 2-3 vaci nu va mai primi subvenţie. Motivul? Subvenţia se dă pe hectar. Terenul pe care se consideră că păşunează o vacă, spre exemplu, din ce spune Romeo Cian, este de 0.3 hectare (aşa se divizează terenul conform normativelor, din 0,3 în 0,3 hectare) şi mai trebuie 0,1 hectare până la un hectar, pragul de la care se dă subvenţia de la APIA. Asociaţia, spune secretarul, are peste 60 de membri.
“Avem tot probleme cu ei, cu primăria. De anul trecut trebuie să luăm subvenţie pe păşune. Cei de la primărie nu au vrut să prelungească contractul pe păşune şi am pierdut subvenţia. Am pierdut aproape un miliard şi ceva lei vechi. Avem 216 hectare de păşune. Din cauza lor, cu influenţă asupra consiliului local, am pierdut subvenţia. În consiliul local erau consilieri care au animale, un cioban adus aici în Biled, a adus vreo o mie de oi din Alba, alt consilier local are vreo 50 de vaci, un miliardar care are 50 de vaci. Toată chestia s-a făcut ca să se dezbine asociaţia, politic. Primăria a pierdut 500 şi ceva de milioane, pe care noi îi plăteam drept impozit pe teren, redevenţa. Consiliul Local a pierdut peste jumătate de miliard.
Cei de la primărie i-au dus pe oameni în eroare, să-şi facă separat, să iasă din asociaţie. Dar nu primesc nimic subvenţie. Ei vor să facă pe persoană fizică, dar persoanele fizice nu or să primească nimic, pentru că au 2-3 vaci. Acum i-au zăpăcit pe oameni şi nu o să primească nimeni subvenţie. Atât o să-i zăpăcească pe oameni încât nu mai ia nimeni subvenţie. Subvenţia se acordă de la APIA, dar se acordă de la un hectar în sus. Primăria dă suprafaţa de teren pe care păşunezi. Face un contract, iar cu acel contract trebuie să te prezinţi pentru subvenţie la APIA. Noi am cerut prelungirea contractului pe o lună de zile, dar nu au aprobat. Dacă prelungeau acest contract, atunci puteam să ne luăm subvenţia”, spune Romeo Cian.
Miercuri, la Biled, va avea loc o şedinţă de consiliu local extraordinară, pe acest subiect, la care sunt invitați și crescătorii de animale.
“Îi vom face plângere penală la DNA primarului interimar David Cristian. Noi nu am vrut să începem războiul, dar văd că el îl vrea”, spune Romeo Cian.
Primarul interimar al Biledului, David Cristian, spune că lucrurile se vor lămuri în şedinţa extraordinară de consiliu local şi că acuzaţiile secretarului asociaţiei nu sunt reale.
“Lor le-a expirat contractul de păşunat şi s-a schimbat şi legislaţia în vederea acordării păşunii. Acum, miercuri, avem şedinţă tocmai pentru această chestiune. Păşunile se dau în funcţie de numărul de animale şi de crescătorii de animale. Dumnealor au în asociaţie un număr de vaci, dar pe raza comunei sunt mai multe decât au ei acolo şi fiecare şi-a cerut separat. Fiind cetăţeni ai comunei, bineînţeles că trebuie să le dăm şi lor, şi pentru vaci, pentru oi, pentru toate animalele, nu putem să dăm doar unei singure asociaţii care are în cadrul ei un număr mic de animale, care depăşeşte excedentul păşunii şi restul să rămână pe dinafară. Trebuie să acordăm păşunea în funcţie de necesitate. Li se va face un contract şi dumnealor, în funcţie de numărul de animale, conform normativelor. Am convocat şedinţa miercuri tocmai ca să rezolvăm această problemă, să poată şi dumnealor să meargă la APIA şi să se rezolve toate problemele. Nu e nici vorbă de ingerinţe politice. Dumnealor (cei de la asociaţie) până acum au avut contract pentru 200 şi ceva de hectare. Acum dumnealor nu mai au numărul de animale necesar pentru cele 216 hectare, iar nici oamenii nu mai doresc toţi să meargă împreună cu această asociaţie. Nu pot să-i forţez să meargă într-o asociaţie dacă ei nu-şi doresc”, spune primarul interimar din Biled, David Cristian.
Trimite articolul
XMă numesc Olteanu Ilie, sunt din sinoe e jud constanta. Asi vrea sa îmi spună și mie cineva care știe,unde pot sa fac o sesizare ! Stiu osa spuneți la organele competente , nu rezolvi nimic!toți sunt mina n mina aici pe plan local .aideți sa va spun ce am pe suflet ,sunt crescător de animale in comuna noastră șmecheri au stat cît au putut din pășune sau mai nou au împroprietărit e uni cetățeni care au pământul aici și cipului nu se mai găsesc ,dar pământul se afla tot perla ei ! Doar nu a fugit în alta comuna .daca cineva care citește acest mesaj poate să mă ajute să facă o anchetă pe aceasta temă la noi primarul este dela revoluție el tare el spinzura.