Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a născut în judeţul Timiş, în satul Dobreşti, comuna Bara, în 22 iulie 1951. La 1 martie 1990, a fost ales, la propunerea ÎPS Mitropolitul Nicolae Corneanu, în rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul “Lugojanul”, fiind hirotonit arhiereu în Catedrala Ortodoxă din Timişoara. Aceasta a fost prima demnitate bisericească importantă pentru cel care a fost ales Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în 2007, lucru care a şi stat la baza propunerii de a i se acorda titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei, pe lângă faptul că PF Daniel este bănăţean. Nu toţi aleşii au fost de acord cu acordarea acestei distincţii, de exemplu nu şi liberalii Ciprian Jichici şi Ciprian Bogdan care s-au abţinut la vot, dar proiectul de hotărâre a fost aprobat la începutul săptămânii. Drept urmare, aleşii PNL au lipsit de la şedinţa extraordinară de consiliu local de sâmbătă, la fel o parte din consilierii PD-L, prezenţi majoritari fiind ţărăniştii şi pesediştii.
Pâine şi un ban
Înainte ca primarul Gheorghe Ciuhandu să-i confere titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei, o timişoreancă a vrut să-i ofere Patriarhului Daniel un alt fel de “dar”: Ramona Băluţescu i-a întins o punguţă cu o coajă de pâine şi o bancnotă de 10.000 de lei vechi, acuzându-l pe patriarh că nu-i pasă de cei sărmani, că BOR construieşte lăcaşuri de cult în timp ce oamenii mor de foame, spunând că l-ar fi întrebat despre aceste lucruri pe PF Daniel la finele anului trecut, la Arad. Patriarhul a spus că sunt minciuni… Ceremonia a continuat, iar după primirea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Patriarhul României i-a oferit primarului Gheorghe Ciuhandu Ordinul Sfântul Ştefan cel Mare al Patriarhiei şi un album cu Catedrala Patriarhală. PF Daniel a spus că se consideră “un fiu al Banatului”.
Sprijin pentru Dobreşti
A urmat apoi o vizită la Palatul Administrativ şi o întâlnire cu preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc. „Preţuim Consiliul Judeţean Timiş pentru că are grijă de bisericile şi mănăstirile din judeţ”, a declarat Preafericitul Daniel. El a mulţumit şi pentru sprijinul acordat de CJT pentru mănăstirea din localitatea sa natală, Dobreşti. „La Dobreşti am dori să facem mai multe, o tabără pentru copii, noi avem idei multe, dar ne trebuie sprijin”, a mai spus Patriarhul. Cu această ocazie, am aflat că mănăstirea din satul său natal va mai primi un hram, pe lângă cel a Cuvioasei Parascheva, acela al Sfântului Ilie. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a primit de la Patriarh Ordinul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, precum şi un album cu Catedrala Patriarhală. Ostaficiuc i-a oferit la rândul său o serie de mai multe albume, dar şi simbolul judeţului, Leul bănăţean.
Aceasta este prima vizită a Patriarhului Daniel în Arhiepiscopia Timişoarei de la alegerea sa în această funcţie. În programul Patriarhului este inclusă şi o vizită la mănăstirea din localitatea sa natală, Dobreşti, duminică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!