Titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Timiş este unul nou, fiind introdus în luna iulie a acestui an. De atunci şi până acum, doar Mitropolitul Corneanu a primit această distincţie, post-mortem. Potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Consiliului Judeţean Timiş, a doua persoană care ar putea primi acest titlu este Patriarhul Daniel, cel care conduce acum Mitropolia Banatului.
Propunerea de a-i acorda titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Timiş Preafericitului Daniel aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, vicepreşedintelui Călin Dobra, primarului municipiului Lugoj, Francisc Boldea (toţi trei ocupând funcţii de conducere în PSD) şi consilierului judeţean PDL Tiberiu Lelescu.
În raportul ce însoţeşte acest proiect de hotărâre, cei patru motivează acordarea acestui titlu Preafericitului Daniel „pentru merite deosebite în promovarea intereselor judeţului Timiş, cât şi a activităţii ecumenice desfăşurate atât în ţară, cât şi în străinătate”.
Mai concret, în expunerea de motive pentru conferirea acestui titlu, cei patru iniţiatori ai proiectului amintesc faptul că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel Ciobotea s-a născut în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, a urmat şcoala în satul natal, iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic, judeţul Timiş. Liceul l-a început în Buziaş şi l-a continuat la Lugoj, la „Coriolan Brediceanu”.
După ce a intrat în viaţa monahală, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul Lugojeanul, şi a fost hirotonit arhiereu, în data de 4 martie 1990. După câteva luni, în iunie 1990, era ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Tot în expunerea de motive regăsim şi faptul că a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi faptul că „a înfiinţat peste 300 de parohii, 40 de mănăstiri şi schituri, cinci protopopiate, (Iaşi, Dărăbani, Săveni, Roznov şi Ceahlău) şi a iniţiat şi susţinut construirea a peste 250 de biserici noi”.
Pentru toate aceste lucruri, iniţiatorii proiectului de hotărâre consideră oportună acordarea titlului de Cetăţean de Onoare celui care conduce interimar Mitropolia Banatului.
„În contextul celor de mai sus, apreciem ca oportună acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Timiş Preafericitului Părinte Dr. Daniel, pentru merite deosebite în promovarea intereselor judeţului Timiş, cât şi a activităţii ecumenice desfăşurate atât în ţară, cât şi în străinătate”, se arată în referatul întocmit pe 16 octombrie 2014.
Cu trei zile înainte de întocmirea acestui referat, un film cu Patriarhul Daniel a devenit viral pe Internet. În clip conducătorul Bisericii Ortodoxe îi acorda vicepremierului Liviu Dragnea (PSD) ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” la Mănăstirea Horezu.
„Domnul viceprim-ministru Liviu Dragnea a ajutat mai multe mănăstiri de pe lângă Bucureşti şi de aici, şi noi îi oferim acest ordin, Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni , şi pentru ajutoarele viitoare, şi de încurajare. (…) Pe noi ne-aţi ajutat, dar nu spun cât şi cum, ca să nu trezim invidie, dar oricum, pe noi ne-aţi ajutat mult. Oricum, ce promite, face. Nu promite mult, dar ce-a promis a şi făcut”, a spus Patriarhul, citat de presa centrală. După care a dat tonul celorlalţi preoţi aflaţi pe scenă care i-au cântat vicepremierului Liviu Dragnea „Vrednic este”.
La începutul acestui an, Consiliul Judeţean Timiş a alocat 100.000 de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Alocarea s-a făcut la solicitarea Patriarhiei Române, care a transmis o adresă tuturor consiliilor judeţene din ţară prin care cerea câte 300.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la acest proiect ce se ridică în centrul Bucureştiului.
Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Timiş Patriarhului Daniel se va face dacă şi consilierii judeţeni vor fi de acord cu această propunere. Votul în plen va fi dat săptămâna viitoare.
Titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Timiş este mai mult onorific. Practic, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va primi o plachetă în cadrul unei ceremonii şi câteva drepturi, precum cel de a lua cuvântul la şedinţele CJ Timiş, dreptul de a participa la manifestările desfăşurate sub patronajul CJ Timiş, sau în care instituţia este coorganizator şi dreptul de participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituţiile aflate în subordinea CJ Timiş.
Articole pe aceeași temă:
CJ Timis va acorda titlul de cetatean de onoare al judetului. Sportivi, revolutionari si… eroi
Mitropolitul Banatului va fi declarat cetatean de onoare al judetului Timis, post-mortem
Citiți principiile noastre de moderare aici!