Marți, edilul Timișoarei, Nicolae Robu a declarat că are de gând să mute cluburile din zonele locuite ale orașului, astfel încât cetățenii deranjați de zgomot să nu mai aibă probleme. Primarul spunea că va scoate cluburile în afara orașului, iar petrecăreții vor putea să meargă cu transportul RATT către discoteci. La puțin timp după ce și-a transmis ideea, Robu și-a schimbat puțin viziunea. Acesta a declarat pentru Tion.ro că nu vrea să scoată cluburile din oraș, dar că vrea să creeze un „orășel de noapte” într-o zonă nelocuită unde să funcționeze baruri, cluburi și restaurante.
Ideea primarului nu este văzută cu ochi prea buni de patronii de cluburi, chiar dacă înțeleg problema.
„Înțeleg perfect problema și înțeleg perfect și doleanțele cetățenilor, dar sunt două aspecte diferite. Primul dintre aspecte e legat de investiții, în funcție de cum au investit agenții economici au și rezultate. În momentul în care noi am făcut clubul am făcut mai multe teste. Avem un arhitect special pe sunet care a poziționat sunetul ca să nu deranjeze. Am avut un specialist care a pus panouri sonore care să absoarbă zgomotul. Am făcut o mulțime de teste, realizate de noi, ca să nu deranjeze. Dacă pui două boxe în câmp liber, normal că se aude foarte tare”, a explicat Sebastian Răducanu, unul dintre patronii cluburilor Epic Society și Epic Vara.
În ceea ce privește ideea edilului, acesta spune că mutarea va dăuna orașului:
„Este foarte complicat pentru că sunt investiții foarte mari și nu poți să le iei și să le muți. Eu îl înțeleg pe domnul primar, pentru că e primarul tuturor: și al celor care reclamă și al celor care sunt posibili generatori de zgomot. E imposibil să faci așa o mutare. Vedem în lume, partea de distracție atrage foarte mulți oameni. Zona aceasta aduce mii de tineri. Și mai sunt și turiștii! La Cluj, patru zile tremură geamurile din cauza festivalului (n.r. – Untold), dar primarul susține asta pentru că știe ce înseamnă asta pentru oraș, știe ce înseamnă să vină în oraș sute de mii de oameni. (…) Este o situație delicată. Eu cred că rezolvarea este în faptul că fiecare trebuie să țină cont de aspectele de care am ținut cont și noi. Am făcut toate testele ca să nu facem zgomot. Noi nu avem nicio reclamație din 15 august 2015 când am deschis (n.r. – la Epic Vara), iar dincolo nu avem nicio reclamație din 2013 (n.r. – Epic Society). (…) Cred că un prim pas ar fi investiția în aceste panouri care să absoarbă sunetul”, a mai spus Răducanu.
Reprezentantul unei alte discoteci din Piața Unirii a declarat că mutarea va implica și costuri pe care rămâne de văzut cine le va suporta.
„Nu cred că se poate face o astfel de mutare… Dacă suportă el (n.r. – primarul) toate cheltuielile și toate investițiile făcute până acum… cine o sa plătească pentru asta?”.
Un alt patron de club de succes din Piața Unirii spune că ideea creării unui pol de entertainment în Timișoara nu e neapărat rea în teorie, dar că e aproape imposibil de aplicat. Mai mult, acesta spune că un zid a la Donald Trump care să țină departe cluburile de oraș nu reprezintă o soluție. După cum se știe Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA a declarat în timpul campaniei electorale că vrea să construiască un zid care să țină departe imigranții din Mexic și că va face țara vecină să plătească pentru construirea lui.
„În momentul prezent nici nu putem să băgăm în seamă o astfel de propunere. Avem un business pe care trebuie să-l facem cât mai bine, să ne mulțumim clienții. Nu cred că se poate face așa o mutare. Probabil că a fost o chestie pe care primarul a spus-o fără să se gândească exact ce ar însemna o astfel de mutare. (…) Ideea la baza ei, numai la bază, nu e o idee rea: de a crea o zonă de entertainment, dar ce facem cu investițiile deja existente, cine plătește pentru aceste mutări, ce facem cu centrul orașului?”, ne-a declarat proprietarul clubului.
Acesta a atras atenția asupra impactului pe care o astfel de mutare o va avea asupra centrului orașului.
„Avem ceva branduri de succes în centru în afară de McDonald? Avem bănci, farmacii, magazine de haine, nu neapărat bune, și atât. Ne rămân cafenelele, baruri, cluburi și terase. Deci ziua lumea poate veni în zona centrală la un suc, la o prăjitură, la un restaurant, iar seara avem barurile și cluburile unde pot să danseze. Să nu mergem pe modelul Trump să facem zid. Nu putem să facem o rezervație aici. Ce facem în loc, mai facem farmacii? Facem magazine cu haine de bazar? Cu tot respectul față de oficialități, dar și la chestia cu zgomot.. nu există club de succes cu muzica dată încet. Colegii mei, la fel ca și mine, au găsit moduri de antifonare a sunetului, dar nu se poate face 100%. Iese sunetul și prin găurile de aerisire. Nimeni nu vrea probleme cu vecinii și chiar facem tot ce se poate să nu deranjăm. Se face noua sală Polivalentă, păi și acolo sunt blocuri. Dacă vrei să faci un concert, dacă vrei să închiriezi sala, e clar că o să mai fie și zgomot. Suntem într-un paradox. Repet, o zonă, un pol de entertainment sună ok ca viziune, dar până la a se face așa ceva e mult de gândit, e cale lungă și un drum foarte costisitor. Nu știu unde în Europa există așa ceva, dar poate că o să fim noi deschizători de drumuri. Înainte de a spune așa ceva primarul trebuia să cheme toți reprezentanții HORECA la o discuție constructivă, ca să vedem ce se poate și ce nu se poate face”, a declarat patronul.
Articole pe aceeași temă:
Anunt surpriza de la Nicolae Robu: ar scoate din oras cluburile, sa ii aduca RATT pe petrecareti
Citiți principiile noastre de moderare aici!